Pregled bibliografske jedinice broj: 22499
Usporedna analiza uroda zrna i kakvoće slada osječkih kultivara ozimog i jarog ječma
Usporedna analiza uroda zrna i kakvoće slada osječkih kultivara ozimog i jarog ječma // Sjemenarstvo : genetika, oplemenjivanje bilja, cvjećarstvo i rasadničarstvo, 14 (1997), 3-4; 143-152 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 22499 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedna analiza uroda zrna i kakvoće slada osječkih kultivara ozimog i jarog ječma
(Comparative Analysis of Grain Yield and Malt Quality of Osijek Winter and Spring Barley Varieties)
Autori
Lalić, Alojzije ; Kovačević, Josip
Izvornik
Sjemenarstvo : genetika, oplemenjivanje bilja, cvjećarstvo i rasadničarstvo (1330-0121) 14
(1997), 3-4;
143-152
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
ozimi dvoredni ječam; jari ječam; kultivar; urod zrna; kakvoća slada i indeks kakvoće slada (Qks); indeks uroda zrna (Qu) i indeks ukupne vrijednosti kultivara (Quvk)
(two-rowed winter barley; spring barley; cultivar; grain yield; malt quality; malt quality index (Qks); grain yield index (Qu); overall variety value (Quvk))
Sažetak
U svrhu istraživanja uroda zrna i kakvoće slada osječkih kultivara ozimog i jarog ječma, te opravdanosti namjenske proizvodnje kultivara i odlike ječma (ozimi ili jari) za potrebe sladarstva i pivarstva provedena su ispitivanja na Poljoprivrednom institutu u Osijeku u razdoblju od 1987/88. do 1989/9. godine, a mikrosla|enje je obavljeno u Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo u Žalecu. Indeksom (Q) su prikazani urod zrna (Qu) i kakvoća slada (Qks), te ukupna vrijednost kultivara (Quvk) s obzirom na urod zrna i kakvoću slada u kultivara ozimog i jarog ječma. Kakvoća slada procijenjena je parametrima: sadržaj ekstrakta F.M., razlika ekstrakta fine i grube meljave, Kolbachov broj i viskozitet. Ustanovljeni su veći i stabilniji urodi zrna u kultivara ozimog ječma, a bolja i ujednačenija kakvoća slada u kultivara jarog ječma. U namjenskoj proizvodnji ječma za potrebe sladarstva i pivarstva opravdano bi bilo uzgajati kultivare jarog ječma Vitez i Astor, a kod ozimog ječma liniju Osk. 4.208/2-84 i kultivar Rex, a na što ukazuju veći indeksi ukupne vrijednosti kultivara (Quvk) i povoljniji odnosi indeksa Qks (kakvoće slada) i Qu (uroda zrna).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB