Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 22499

Usporedna analiza uroda zrna i kakvoće slada osječkih kultivara ozimog i jarog ječma


Lalić, Alojzije; Kovačević, Josip
Usporedna analiza uroda zrna i kakvoće slada osječkih kultivara ozimog i jarog ječma // Sjemenarstvo : genetika, oplemenjivanje bilja, cvjećarstvo i rasadničarstvo, 14 (1997), 3-4; 143-152 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 22499 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Usporedna analiza uroda zrna i kakvoće slada osječkih kultivara ozimog i jarog ječma
(Comparative Analysis of Grain Yield and Malt Quality of Osijek Winter and Spring Barley Varieties)

Autori
Lalić, Alojzije ; Kovačević, Josip

Izvornik
Sjemenarstvo : genetika, oplemenjivanje bilja, cvjećarstvo i rasadničarstvo (1330-0121) 14 (1997), 3-4; 143-152

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
ozimi dvoredni ječam; jari ječam; kultivar; urod zrna; kakvoća slada i indeks kakvoće slada (Qks); indeks uroda zrna (Qu) i indeks ukupne vrijednosti kultivara (Quvk)
(two-rowed winter barley; spring barley; cultivar; grain yield; malt quality; malt quality index (Qks); grain yield index (Qu); overall variety value (Quvk))

Sažetak
U svrhu istraživanja uroda zrna i kakvoće slada osječkih kultivara ozimog i jarog ječma, te opravdanosti namjenske proizvodnje kultivara i odlike ječma (ozimi ili jari) za potrebe sladarstva i pivarstva provedena su ispitivanja na Poljoprivrednom institutu u Osijeku u razdoblju od 1987/88. do 1989/9. godine, a mikrosla|enje je obavljeno u Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo u Žalecu. Indeksom (Q) su prikazani urod zrna (Qu) i kakvoća slada (Qks), te ukupna vrijednost kultivara (Quvk) s obzirom na urod zrna i kakvoću slada u kultivara ozimog i jarog ječma. Kakvoća slada procijenjena je parametrima: sadržaj ekstrakta F.M., razlika ekstrakta fine i grube meljave, Kolbachov broj i viskozitet. Ustanovljeni su veći i stabilniji urodi zrna u kultivara ozimog ječma, a bolja i ujednačenija kakvoća slada u kultivara jarog ječma. U namjenskoj proizvodnji ječma za potrebe sladarstva i pivarstva opravdano bi bilo uzgajati kultivare jarog ječma Vitez i Astor, a kod ozimog ječma liniju Osk. 4.208/2-84 i kultivar Rex, a na što ukazuju veći indeksi ukupne vrijednosti kultivara (Quvk) i povoljniji odnosi indeksa Qks (kakvoće slada) i Qu (uroda zrna).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
00730101

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek

Profili:

Avatar Url Alojzije Lalić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lalić, Alojzije; Kovačević, Josip
Usporedna analiza uroda zrna i kakvoće slada osječkih kultivara ozimog i jarog ječma // Sjemenarstvo : genetika, oplemenjivanje bilja, cvjećarstvo i rasadničarstvo, 14 (1997), 3-4; 143-152 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Lalić, A. & Kovačević, J. (1997) Usporedna analiza uroda zrna i kakvoće slada osječkih kultivara ozimog i jarog ječma. Sjemenarstvo : genetika, oplemenjivanje bilja, cvjećarstvo i rasadničarstvo, 14 (3-4), 143-152.
@article{article, author = {Lali\'{c}, Alojzije and Kova\v{c}evi\'{c}, Josip}, year = {1997}, pages = {143-152}, keywords = {ozimi dvoredni je\v{c}am, jari je\v{c}am, kultivar, urod zrna, kakvo\'{c}a slada i indeks kakvo\'{c}e slada (Qks), indeks uroda zrna (Qu) i indeks ukupne vrijednosti kultivara (Quvk)}, journal = {Sjemenarstvo : genetika, oplemenjivanje bilja, cvje\'{c}arstvo i rasadni\v{c}arstvo}, volume = {14}, number = {3-4}, issn = {1330-0121}, title = {Usporedna analiza uroda zrna i kakvo\'{c}e slada osje\v{c}kih kultivara ozimog i jarog je\v{c}ma}, keyword = {ozimi dvoredni je\v{c}am, jari je\v{c}am, kultivar, urod zrna, kakvo\'{c}a slada i indeks kakvo\'{c}e slada (Qks), indeks uroda zrna (Qu) i indeks ukupne vrijednosti kultivara (Quvk)} }
@article{article, author = {Lali\'{c}, Alojzije and Kova\v{c}evi\'{c}, Josip}, year = {1997}, pages = {143-152}, keywords = {two-rowed winter barley, spring barley, cultivar, grain yield, malt quality, malt quality index (Qks), grain yield index (Qu), overall variety value (Quvk)}, journal = {Sjemenarstvo : genetika, oplemenjivanje bilja, cvje\'{c}arstvo i rasadni\v{c}arstvo}, volume = {14}, number = {3-4}, issn = {1330-0121}, title = {Comparative Analysis of Grain Yield and Malt Quality of Osijek Winter and Spring Barley Varieties}, keyword = {two-rowed winter barley, spring barley, cultivar, grain yield, malt quality, malt quality index (Qks), grain yield index (Qu), overall variety value (Quvk)} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font