Pregled bibliografske jedinice broj: 224955
Ugradnja iona bakra u stanice kvasca S. cerevisiae te njihov utjecaj na rast i brzinu alkoholne fermentacije
Ugradnja iona bakra u stanice kvasca S. cerevisiae te njihov utjecaj na rast i brzinu alkoholne fermentacije, 2005., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 224955 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ugradnja iona bakra u stanice kvasca S. cerevisiae te njihov utjecaj na rast i brzinu alkoholne fermentacije
(Copper uptake by S. cerevisiae and its impact on alcoholic fermentation)
Autori
Mrvčić, Jasna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.01
Godina
2005
Stranica
82
Mentor
Stehlik-Tomas, Vesna
Ključne riječi
alkoholna fermentacija; bakar; mikroelementi; S. cerevisiae
(alcoholic fermentation; copper; microelements; S. cerevisiae)
Sažetak
Istraživan je utjecaj iona bakra na brzinu alkoholne fermentacije i ugradnju iona bakra u stanice kvasca S. cerevisiae. Dodatak do 75 mg/L bakar-sulfata u statičkim te 100 mg/L u semiaerobnim uvjetima u melasnu podlogu ne utječe na brzinu alkoholne fermentacije, dok u sintetskim podlogama, koncentracije bakar-sulfata veće od 10 mg/L djeluju inhibitorno na brzinu alkoholne fermentacije. Praćena je i ugradnja iona bakra u stanice kvasca tijekom 24 sata fermentacije u statičkim i semiaerobnim uvjetima. Ugradnja je bolja u statičkim uvjetima fermentacije te na sintetskim podlogama. U statičkim uvjetima maksimalna ugradnja uočena je u 8. satu fermentacije, a u semiaerobnim uvjetima između 5 i 6 sata fermentacije. Optimalni pH za ugradnju iona bakra u kvaščevu biomasu je 4-5.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija