Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 224955

Ugradnja iona bakra u stanice kvasca S. cerevisiae te njihov utjecaj na rast i brzinu alkoholne fermentacije


Mrvčić, Jasna
Ugradnja iona bakra u stanice kvasca S. cerevisiae te njihov utjecaj na rast i brzinu alkoholne fermentacije, 2005., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 224955 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ugradnja iona bakra u stanice kvasca S. cerevisiae te njihov utjecaj na rast i brzinu alkoholne fermentacije
(Copper uptake by S. cerevisiae and its impact on alcoholic fermentation)

Autori
Mrvčić, Jasna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.01

Godina
2005

Stranica
82

Mentor
Stehlik-Tomas, Vesna

Ključne riječi
alkoholna fermentacija; bakar; mikroelementi; S. cerevisiae
(alcoholic fermentation; copper; microelements; S. cerevisiae)

Sažetak
Istraživan je utjecaj iona bakra na brzinu alkoholne fermentacije i ugradnju iona bakra u stanice kvasca S. cerevisiae. Dodatak do 75 mg/L bakar-sulfata u statičkim te 100 mg/L u semiaerobnim uvjetima u melasnu podlogu ne utječe na brzinu alkoholne fermentacije, dok u sintetskim podlogama, koncentracije bakar-sulfata veće od 10 mg/L djeluju inhibitorno na brzinu alkoholne fermentacije. Praćena je i ugradnja iona bakra u stanice kvasca tijekom 24 sata fermentacije u statičkim i semiaerobnim uvjetima. Ugradnja je bolja u statičkim uvjetima fermentacije te na sintetskim podlogama. U statičkim uvjetima maksimalna ugradnja uočena je u 8. satu fermentacije, a u semiaerobnim uvjetima između 5 i 6 sata fermentacije. Optimalni pH za ugradnju iona bakra u kvaščevu biomasu je 4-5.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058022

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Mrvčić, Jasna
Ugradnja iona bakra u stanice kvasca S. cerevisiae te njihov utjecaj na rast i brzinu alkoholne fermentacije, 2005., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Mrvčić, J. (2005) 'Ugradnja iona bakra u stanice kvasca S. cerevisiae te njihov utjecaj na rast i brzinu alkoholne fermentacije', magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mrv\v{c}i\'{c}, Jasna}, year = {2005}, pages = {82}, keywords = {alkoholna fermentacija, bakar, mikroelementi, S. cerevisiae}, title = {Ugradnja iona bakra u stanice kvasca S. cerevisiae te njihov utjecaj na rast i brzinu alkoholne fermentacije}, keyword = {alkoholna fermentacija, bakar, mikroelementi, S. cerevisiae}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mrv\v{c}i\'{c}, Jasna}, year = {2005}, pages = {82}, keywords = {alcoholic fermentation, copper, microelements, S. cerevisiae}, title = {Copper uptake by S. cerevisiae and its impact on alcoholic fermentation}, keyword = {alcoholic fermentation, copper, microelements, S. cerevisiae}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font