Pregled bibliografske jedinice broj: 224668
Određivanje hlapljivih spojeva u destiliranim proizvodima od grožđa ekstrakcijom na čvrstoj fazi i plinskom kromatografijom
Određivanje hlapljivih spojeva u destiliranim proizvodima od grožđa ekstrakcijom na čvrstoj fazi i plinskom kromatografijom, 2005., magistarski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 224668 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje hlapljivih spojeva u destiliranim proizvodima od grožđa ekstrakcijom na čvrstoj fazi i plinskom kromatografijom
(Determination of volatile compounds in grape distillates by solid-phase extraction and gas chromatography)
Autori
Lukić, Igor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.02
Godina
2005
Stranica
94 + VII
Mentor
Banović, Mara
Ključne riječi
destilati od grožđa; ekstrakcija na C18; esteri monokarboksilnih kiselina; hlapljivi spojevi; monokarboksilne kiseline; monoterpenski spojevi; plinska kromatografija; viši alkoholi
(grape distillates; C18 extraction; monocarboxylic acid esters; volatile compounds; monocarboxylic acids; monoterpenes; gas chromatography; higher alcohols)
Sažetak
Razrađena je metoda ekstrakcije na sorbensu oktadecilsilicijevom dioksidu (C18) za akumuliranje hlapljivih spojeva arome iz destiliranih proizvoda od grožđa. Postupci su optimirani za konačnu analizu kapilarnom plinskom kromatografijom. Pri masenim koncentracijama u modelnim otopinama od 0, 1 mg/l do 50 mg/l, povrati ekstrakcije monoterpena linalola, alfa- terpineola, citronelola, nerola i geraniola, viših alkohola 1-heksanola, trans-2-heksen-1-ola, 1- heptanola, 1-oktanola, 1-nonanola i 1-dekanola, monokarboksilnih kiselina kaprilne, pelargonske i kaprinske kiseline, te estera izoamil-acetata, heksil-acetata i 2-feniletil-acetata bili su u rasponu od 90 % za citronelol i heksil-acetat do 102 % za kaprinsku kiselinu uz RSD od 2 do 7 %. Povrati ekstrakcije viših alkohola cis-2-heksen-1- ola i 1-dodekanola, kapronske kiseline, te estera etil-heksanoata, etil-heptanoata, etil-oktanoata i etil-dekanoata bili su u rasponu od 81 % za etil- dekanoat do 89 % za 1-dodekanol uz RSD od 2 do 9 %. Povrati ekstrakcije viših alkohola cis-3- heksen-1-ola i 2-feniletanola bili su 78 % i 69 % uz RSD od 5 %. Povrati ekstrakcije unutarnjih standarda koji se dodaju u otopinu uzorka prije ekstrakcije, viših alkohola 2-etil-1-heksanola i 1-undekanola bili su 97 % i 93 % uz RSD od 3 %. Granice detekcije analiziranih spojeva u modelnim otopinama bile su u rasponu od 0, 011 mg/l za izoamil-acetat do 0, 037 mg/l za kapronsku kiselinu. Ispitani su utjecaji pH vrijednosti, volumnog udjela alkohola etanola te sastojaka matrice uzorka na djelotvornost ekstrakcije na sorbensu C18. Uočen je značajan utjecaj matrice uzorka na djelotvornost ekstrakcije geraniola te cis-2-heksen-1-ola i cis-3-heksen-1-ola. Iz istog razloga nije bilo moguće razrađenom metodom odrediti koncentraciju 2-feniletanola u uzorcima destilata od grožđa. Razrađena metoda primijenjena je za analizu hlapljivih spojeva u dva uzorka Istarske rakije proizvedene od različitih sorti grožđa: Malvazije istarske i mješavine muškatnih sorti. Potvrđene su razlike u sastavu hlapljivih spojeva, posebno monoterpena, u odabranim uzorcima destilata od grožđa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0147001
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb,
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč