Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 224668

Određivanje hlapljivih spojeva u destiliranim proizvodima od grožđa ekstrakcijom na čvrstoj fazi i plinskom kromatografijom


Lukić, Igor
Određivanje hlapljivih spojeva u destiliranim proizvodima od grožđa ekstrakcijom na čvrstoj fazi i plinskom kromatografijom, 2005., magistarski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 224668 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje hlapljivih spojeva u destiliranim proizvodima od grožđa ekstrakcijom na čvrstoj fazi i plinskom kromatografijom
(Determination of volatile compounds in grape distillates by solid-phase extraction and gas chromatography)

Autori
Lukić, Igor

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.02

Godina
2005

Stranica
94 + VII

Mentor
Banović, Mara

Ključne riječi
destilati od grožđa; ekstrakcija na C18; esteri monokarboksilnih kiselina; hlapljivi spojevi; monokarboksilne kiseline; monoterpenski spojevi; plinska kromatografija; viši alkoholi
(grape distillates; C18 extraction; monocarboxylic acid esters; volatile compounds; monocarboxylic acids; monoterpenes; gas chromatography; higher alcohols)

Sažetak
Razrađena je metoda ekstrakcije na sorbensu oktadecilsilicijevom dioksidu (C18) za akumuliranje hlapljivih spojeva arome iz destiliranih proizvoda od grožđa. Postupci su optimirani za konačnu analizu kapilarnom plinskom kromatografijom. Pri masenim koncentracijama u modelnim otopinama od 0, 1 mg/l do 50 mg/l, povrati ekstrakcije monoterpena linalola, alfa- terpineola, citronelola, nerola i geraniola, viših alkohola 1-heksanola, trans-2-heksen-1-ola, 1- heptanola, 1-oktanola, 1-nonanola i 1-dekanola, monokarboksilnih kiselina kaprilne, pelargonske i kaprinske kiseline, te estera izoamil-acetata, heksil-acetata i 2-feniletil-acetata bili su u rasponu od 90 % za citronelol i heksil-acetat do 102 % za kaprinsku kiselinu uz RSD od 2 do 7 %. Povrati ekstrakcije viših alkohola cis-2-heksen-1- ola i 1-dodekanola, kapronske kiseline, te estera etil-heksanoata, etil-heptanoata, etil-oktanoata i etil-dekanoata bili su u rasponu od 81 % za etil- dekanoat do 89 % za 1-dodekanol uz RSD od 2 do 9 %. Povrati ekstrakcije viših alkohola cis-3- heksen-1-ola i 2-feniletanola bili su 78 % i 69 % uz RSD od 5 %. Povrati ekstrakcije unutarnjih standarda koji se dodaju u otopinu uzorka prije ekstrakcije, viših alkohola 2-etil-1-heksanola i 1-undekanola bili su 97 % i 93 % uz RSD od 3 %. Granice detekcije analiziranih spojeva u modelnim otopinama bile su u rasponu od 0, 011 mg/l za izoamil-acetat do 0, 037 mg/l za kapronsku kiselinu. Ispitani su utjecaji pH vrijednosti, volumnog udjela alkohola etanola te sastojaka matrice uzorka na djelotvornost ekstrakcije na sorbensu C18. Uočen je značajan utjecaj matrice uzorka na djelotvornost ekstrakcije geraniola te cis-2-heksen-1-ola i cis-3-heksen-1-ola. Iz istog razloga nije bilo moguće razrađenom metodom odrediti koncentraciju 2-feniletanola u uzorcima destilata od grožđa. Razrađena metoda primijenjena je za analizu hlapljivih spojeva u dva uzorka Istarske rakije proizvedene od različitih sorti grožđa: Malvazije istarske i mješavine muškatnih sorti. Potvrđene su razlike u sastavu hlapljivih spojeva, posebno monoterpena, u odabranim uzorcima destilata od grožđa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0147001

Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb,
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč

Profili:

Avatar Url Mara Banović (mentor)

Avatar Url Igor Lukić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lukić, Igor
Određivanje hlapljivih spojeva u destiliranim proizvodima od grožđa ekstrakcijom na čvrstoj fazi i plinskom kromatografijom, 2005., magistarski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Lukić, I. (2005) 'Određivanje hlapljivih spojeva u destiliranim proizvodima od grožđa ekstrakcijom na čvrstoj fazi i plinskom kromatografijom', magistarski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Luki\'{c}, Igor}, year = {2005}, pages = {94 + VII}, keywords = {destilati od gro\v{z}\dja, ekstrakcija na C18, esteri monokarboksilnih kiselina, hlapljivi spojevi, monokarboksilne kiseline, monoterpenski spojevi, plinska kromatografija, vi\v{s}i alkoholi}, title = {Odre\djivanje hlapljivih spojeva u destiliranim proizvodima od gro\v{z}\dja ekstrakcijom na \v{c}vrstoj fazi i plinskom kromatografijom}, keyword = {destilati od gro\v{z}\dja, ekstrakcija na C18, esteri monokarboksilnih kiselina, hlapljivi spojevi, monokarboksilne kiseline, monoterpenski spojevi, plinska kromatografija, vi\v{s}i alkoholi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Luki\'{c}, Igor}, year = {2005}, pages = {94 + VII}, keywords = {grape distillates, C18 extraction, monocarboxylic acid esters, volatile compounds, monocarboxylic acids, monoterpenes, gas chromatography, higher alcohols}, title = {Determination of volatile compounds in grape distillates by solid-phase extraction and gas chromatography}, keyword = {grape distillates, C18 extraction, monocarboxylic acid esters, volatile compounds, monocarboxylic acids, monoterpenes, gas chromatography, higher alcohols}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font