Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 224558

Sadržaj kolesterola i kakvoća jaja kokoši hranjenih obrokom s dodatkom gljive Lentinus edodes


Mužic, Stjepan; Janječić, Zlatko; Mesarić, Marko; Svalina, Krešimir
Sadržaj kolesterola i kakvoća jaja kokoši hranjenih obrokom s dodatkom gljive Lentinus edodes // STOČARSTVO, 59 (2005), 4; 271-279 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 224558 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sadržaj kolesterola i kakvoća jaja kokoši hranjenih obrokom s dodatkom gljive Lentinus edodes
(Cholesterol content and quality of eggs from hend fed feed mixture supplemented with Lentinus edodes mushooms)

Autori
Mužic, Stjepan ; Janječić, Zlatko ; Mesarić, Marko ; Svalina, Krešimir

Izvornik
STOČARSTVO (0351-0832) 59 (2005), 4; 271-279

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
kolesterol; kakvoća jaja; hranidba kokoši; Lentinus edodes
(cholesterol; egg quality; layer feeding; Lentinus edodes)

Sažetak
U pokušaju smanjenja sadržaja ukupnog kolesterola u jajima, tijekom šest tjedana tri skupine kokoši nesilica hranjene su hranom koja je sadržavala 3 % gljive Lentinus edodes, 20 % micelija iste gljive te kontrolnom hranom bez gljiva. Tijekom cijelog pokusa praćena je nesivost, masa jaja, čvrstoća ljuske, indeksi bjelanjka i žutanjka, Haugh jedinice svih snesenih jaja, kao i sadržaj kolesterola u žutanjcima reprezentativnog dijela jaja u svakom tjednu tretmana i u tjednu nakon tretmana. Rezultati su pokazali da plodno tijelo i micelij gljive Lentinus edodes u hrani kokoši nesilica nisu utjecali na značajnije promjene sadržaja ukupnog kolesterola u jajima, kao što nisu značajnije promijenili nesivost ni parametre kakvoće jaja tretiranih kokoši u odnosu na kontrolne.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Šumarstvo

Napomena
Rad je priopćen na VI. simpoziju "Peradarski dani 2005." s međunarodnim sudjelovanjem, Poreč, 11. do 14. svibnja 2005.



POVEZANOST RADA


Projekti:
178842

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marko Mesarić (autor)

Avatar Url Stjepan Mužic (autor)

Avatar Url Zlatko Janječić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mužic, Stjepan; Janječić, Zlatko; Mesarić, Marko; Svalina, Krešimir
Sadržaj kolesterola i kakvoća jaja kokoši hranjenih obrokom s dodatkom gljive Lentinus edodes // STOČARSTVO, 59 (2005), 4; 271-279 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Mužic, S., Janječić, Z., Mesarić, M. & Svalina, K. (2005) Sadržaj kolesterola i kakvoća jaja kokoši hranjenih obrokom s dodatkom gljive Lentinus edodes. STOČARSTVO, 59 (4), 271-279.
@article{article, author = {Mu\v{z}ic, Stjepan and Janje\v{c}i\'{c}, Zlatko and Mesari\'{c}, Marko and Svalina, Kre\v{s}imir}, year = {2005}, pages = {271-279}, keywords = {kolesterol, kakvo\'{c}a jaja, hranidba koko\v{s}i, Lentinus edodes}, journal = {STO\v{C}ARSTVO}, volume = {59}, number = {4}, issn = {0351-0832}, title = {Sadr\v{z}aj kolesterola i kakvo\'{c}a jaja koko\v{s}i hranjenih obrokom s dodatkom gljive Lentinus edodes}, keyword = {kolesterol, kakvo\'{c}a jaja, hranidba koko\v{s}i, Lentinus edodes} }
@article{article, author = {Mu\v{z}ic, Stjepan and Janje\v{c}i\'{c}, Zlatko and Mesari\'{c}, Marko and Svalina, Kre\v{s}imir}, year = {2005}, pages = {271-279}, keywords = {cholesterol, egg quality, layer feeding, Lentinus edodes}, journal = {STO\v{C}ARSTVO}, volume = {59}, number = {4}, issn = {0351-0832}, title = {Cholesterol content and quality of eggs from hend fed feed mixture supplemented with Lentinus edodes mushooms}, keyword = {cholesterol, egg quality, layer feeding, Lentinus edodes} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font