Pregled bibliografske jedinice broj: 224558
Sadržaj kolesterola i kakvoća jaja kokoši hranjenih obrokom s dodatkom gljive Lentinus edodes
Sadržaj kolesterola i kakvoća jaja kokoši hranjenih obrokom s dodatkom gljive Lentinus edodes // STOČARSTVO, 59 (2005), 4; 271-279 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 224558 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sadržaj kolesterola i kakvoća jaja kokoši hranjenih obrokom s dodatkom gljive Lentinus edodes
(Cholesterol content and quality of eggs from hend fed feed mixture supplemented with Lentinus edodes mushooms)
Autori
Mužic, Stjepan ; Janječić, Zlatko ; Mesarić, Marko ; Svalina, Krešimir
Izvornik
STOČARSTVO (0351-0832) 59
(2005), 4;
271-279
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
kolesterol; kakvoća jaja; hranidba kokoši; Lentinus edodes
(cholesterol; egg quality; layer feeding; Lentinus edodes)
Sažetak
U pokušaju smanjenja sadržaja ukupnog kolesterola u jajima, tijekom šest tjedana tri skupine kokoši nesilica hranjene su hranom koja je sadržavala 3 % gljive Lentinus edodes, 20 % micelija iste gljive te kontrolnom hranom bez gljiva. Tijekom cijelog pokusa praćena je nesivost, masa jaja, čvrstoća ljuske, indeksi bjelanjka i žutanjka, Haugh jedinice svih snesenih jaja, kao i sadržaj kolesterola u žutanjcima reprezentativnog dijela jaja u svakom tjednu tretmana i u tjednu nakon tretmana. Rezultati su pokazali da plodno tijelo i micelij gljive Lentinus edodes u hrani kokoši nesilica nisu utjecali na značajnije promjene sadržaja ukupnog kolesterola u jajima, kao što nisu značajnije promijenili nesivost ni parametre kakvoće jaja tretiranih kokoši u odnosu na kontrolne.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo
Napomena
Rad je priopćen na VI. simpoziju "Peradarski dani 2005." s međunarodnim sudjelovanjem, Poreč, 11. do 14. svibnja 2005.