Pregled bibliografske jedinice broj: 224535
Slobodni izbor krmiva u hranidbi zagorskih purana
Slobodni izbor krmiva u hranidbi zagorskih purana // Praxis veterinaria, 52 (2004), 1-2; 101-109 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 224535 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Slobodni izbor krmiva u hranidbi zagorskih purana
(Choice feeding of zagorski puran breed of turkeys)
Autori
Mužic, Stjepan ; Janječić, Zlatko ; Kiš, Goran ; Đikić, Marija ; Županić, Damir
Izvornik
Praxis veterinaria (0350-4441) 52
(2004), 1-2;
101-109
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
zagorski puran ; hranidba ; slobodni izbor krmiva ; kostovit
(zagorski breed of turkeys ; nutrition ; free choice of feed ; kostovit)
Sažetak
Zagorski puran postaje sve zanimljiviji u razvoju alternativne ili organske proizvodnje peradskog mesa u Hrvatskoj. Tehnologija uzgoja i hranidbe zagorskih purana do sada još nije definirana i nastoje se iznaći što jeftinija i jednostavnija rješenja. U tom smislu provedeno je istraživanje utjecaja hranidbe slobodnim izborom krmiva uz dodatak vitaminsko-mineralnog premiksa Kostovit na proizvodne rezultate slobodno držanih zagorskih purana. Purići hranjeni smanjenim udjelom bjelančevina (27% i 23%)u prvih 8 tjedana uzgoja postigli su tjelesne mase u rasponu: muški 1.407 do 1.442 g, ženski 1.106 do 1.151 g, što nije mnogo slabije od rezultata postignutih u sličnim uvjetima, ali s nešto bjelančevinama bogatijom hranom. U nastavku uzgoja do dobi od 24 tjedna, uz slobodan izbor krmiva i ispašu, purani su postigli slijedeće završne mase: muški K-a = 5.776 g, muški K-b = 5.584 g, ženski K-a = 3.526 g, ženski K-b = 3.567 g. Hranjenje zrnom ili mljevenim kukuruzom nije imalo značajniji utjecaj na završne tjelesne mase pokusnih purana. Konverzija hrane u prvih 8 tjedana uzgoja bila je podjednaka u svim skupinama i kretala se u rasponu od 2, 24 do 2, 39 kg krmne smjese za kilogram prirasta tjelesne mase. Tijekom uzgoja na otvorenom purani su u obje pokusne skupine konzumirali po kilogramu prirasta približno jednake količine odvojeno ponuđenih krmiva i to: kukuruza 4, 72 - 4, 78 kg, a sojine sačme 2, 46 - 2, 49 kg. Od ukupno konzumiranih krmiva sojina sačma je činila 34, 3%. Randman nakon klanja i gril obrade bio je u obje pokusne skupine i kod obiju spolova podjednak i iznosio je od 65, 6 do 66, 5%.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Marija Đikić
(autor)
Goran Kiš
(autor)
Zlatko Janječić
(autor)
Damir Županić
(autor)
Stjepan Mužic
(autor)