Pregled bibliografske jedinice broj: 224392
Značaj higijenske kvalitete mlijeka u proizvodnji sira
Značaj higijenske kvalitete mlijeka u proizvodnji sira // Zbornik predavanja / Mr. Zdravko Barać (ur.).
Zagreb: HLAD-Papirna konfekcija, Pluska, 2005. str. (41-58) (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 224392 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Značaj higijenske kvalitete mlijeka u proizvodnji sira
(Importance of hygiene milk quality in cheese production.)
Autori
Antunac, Neven
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Zbornik predavanja
/ Mr. Zdravko Barać - Zagreb : HLAD-Papirna konfekcija, Pluska, 2005, (41-58)
Skup
Sedmo savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj
Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 13.10.2005. - 14.10.2005
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
(ovčje mlijeko; higijenska kvaliteta; sir; somatske stanice; mastitis
(Ewe milk; hygine quality; cheese; somatic cell; mastitis;)
Sažetak
Proizvodnja kvalitetnog ovčjeg pa i svih ostalih vrsta sira, ovisi o kvaliteti mlijeka za sirenje, prije svega higijenskoj. U radu su navedene osnovne vrste ovčjih sireva koji se proizvode u Europi i mliječne pasmine ovaca. Higijenska kvaliteta mlijeka podrazumjeva ukupan broj mikroorganizama i somatskih stanica te su prikazani kriteriji koji su prihvaćeni u zemljama EU pa tako i u Hrvatskoj. U radu je prikazan dio rezultata istraživanja u okviru Projekta "Fiziološka granica broja somatskih stanica u dijagnozi mastitisa ovaca", a odnosi se na rezultate higijenske kvalitete mlijeka istočnofrizijskih ovaca i izolirane uzročnike mastitisa. Istaknut je utjecaj somatskih stanica na kvalitetu mlijeka i značaj proizvodnje higijenski kvalitetnog mlijeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)