Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 224392

Značaj higijenske kvalitete mlijeka u proizvodnji sira


Antunac, Neven
Značaj higijenske kvalitete mlijeka u proizvodnji sira // Zbornik predavanja / Mr. Zdravko Barać (ur.).
Zagreb: HLAD-Papirna konfekcija, Pluska, 2005. str. (41-58) (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 224392 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Značaj higijenske kvalitete mlijeka u proizvodnji sira
(Importance of hygiene milk quality in cheese production.)

Autori
Antunac, Neven

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zbornik predavanja / Mr. Zdravko Barać - Zagreb : HLAD-Papirna konfekcija, Pluska, 2005, (41-58)

Skup
Sedmo savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj

Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 13.10.2005. - 14.10.2005

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
(ovčje mlijeko; higijenska kvaliteta; sir; somatske stanice; mastitis
(Ewe milk; hygine quality; cheese; somatic cell; mastitis;)

Sažetak
Proizvodnja kvalitetnog ovčjeg pa i svih ostalih vrsta sira, ovisi o kvaliteti mlijeka za sirenje, prije svega higijenskoj. U radu su navedene osnovne vrste ovčjih sireva koji se proizvode u Europi i mliječne pasmine ovaca. Higijenska kvaliteta mlijeka podrazumjeva ukupan broj mikroorganizama i somatskih stanica te su prikazani kriteriji koji su prihvaćeni u zemljama EU pa tako i u Hrvatskoj. U radu je prikazan dio rezultata istraživanja u okviru Projekta "Fiziološka granica broja somatskih stanica u dijagnozi mastitisa ovaca", a odnosi se na rezultate higijenske kvalitete mlijeka istočnofrizijskih ovaca i izolirane uzročnike mastitisa. Istaknut je utjecaj somatskih stanica na kvalitetu mlijeka i značaj proizvodnje higijenski kvalitetnog mlijeka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0178016
0178022
0178023

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Antunac, Neven
Značaj higijenske kvalitete mlijeka u proizvodnji sira // Zbornik predavanja / Mr. Zdravko Barać (ur.).
Zagreb: HLAD-Papirna konfekcija, Pluska, 2005. str. (41-58) (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Antunac, N. (2005) Značaj higijenske kvalitete mlijeka u proizvodnji sira. U: Mr. Zdravko Barać (ur.)Zbornik predavanja.
@article{article, author = {Antunac, Neven}, year = {2005}, pages = {(41-58)}, keywords = {(ov\v{c}je mlijeko, higijenska kvaliteta, sir, somatske stanice, mastitis}, title = {Zna\v{c}aj higijenske kvalitete mlijeka u proizvodnji sira}, keyword = {(ov\v{c}je mlijeko, higijenska kvaliteta, sir, somatske stanice, mastitis}, publisher = {HLAD-Papirna konfekcija, Pluska}, publisherplace = {Zadar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Antunac, Neven}, year = {2005}, pages = {(41-58)}, keywords = {Ewe milk, hygine quality, cheese, somatic cell, mastitis, }, title = {Importance of hygiene milk quality in cheese production.}, keyword = {Ewe milk, hygine quality, cheese, somatic cell, mastitis, }, publisher = {HLAD-Papirna konfekcija, Pluska}, publisherplace = {Zadar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font