Pregled bibliografske jedinice broj: 223722
Metode procjene i tablice kemijskog sastava i hranjive vrijednosti krepkih krmiva
Metode procjene i tablice kemijskog sastava i hranjive vrijednosti krepkih krmiva. Zagreb: Hrvatsko agronomsko društvo, 2004 (monografija)
CROSBI ID: 223722 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Metode procjene i tablice kemijskog sastava i hranjive vrijednosti krepkih krmiva
(Methods of feed evaluation and the tables of the chemical composition and nutritive value of concentrate feedingstuffs)
Autori
Grbeša, Darko
Ostali urednici
Dumanovski, Franjo
Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, strucna
Izdavač
Hrvatsko agronomsko društvo
Grad
Zagreb
Godina
2004
Stranica
293
ISBN
953-6485-18-4
Ključne riječi
metode procjene; kemijski sastav; hranjiva vrijednost; krmiva
(methofs of feed evaluation; chemical composition; nutritive value; concentrate feedingstuffs)
Sažetak
Knjiga je prvenstveno napisana da služi kao udžbenik studentima i kao priručnik svima onima koji trebaju znati metode procjene hranjivosti kao i podatke o prosječnoj hranjivosti stočne hrane pri donošenju poslovnih odluka. Zato će knjiga koristiti ratarima kao proizvođačima i stočarima kao potrošačima krmiva. Isto tako, koristit će kupcima i prodavačima, te proizvođačima krmnih smjesa kao mjerilo vrijednosti krmiva, te kao izvor podataka savjetodavnoj službi, poljoprivrednom školstvu i državim institucijama vezanim uz poljoprivredu. Knjiga se sastoji od dva dijela. U prvom dijelu, Metode i modeli, opisane su suvremene kemijske metode određivanja bioloških svojstava hranjivih tvari krmiva, metode određivanja probavljivosti hranjivih tvari i modeli procjene sadržaja ukupne, probavljive, metaboličke i neto energije, te proteinske vrijednosti krmiva za preživače, svinje, perad, kuniće i konje. Drugi dio knjige su tablice prosječnog kemijskog sastava, sadržaj najvažnijih aminokiselina, masnih kiselina, vitamina i mineralnih elemenata, te koeficijenti probavljivosti bitnih hranjiva, aminokiselina i fosfora, sadržaj bruto, metaboličke i neto energije, te probavljivih proteina i aminokiselina 114 krmiva i 141 dodatka hrani za životinje. Tablica svakog krmiva počinje definicijom njegovih bitnih svojstava, zatim je dat naziv krmiva na pet jezika, a završava preporukom o udjelu krmiva u hrani svakog uzrasta peradi, svinja i preživača
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA