Pregled bibliografske jedinice broj: 223443
Utjecaj procesnih parametara na ekstrakciju ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa
Utjecaj procesnih parametara na ekstrakciju ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa // Knjiga sažetaka XIX. hrvatskog skupa kemičara i kemijskih inženjera / Škare, Danko (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo, 2005. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 223443 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj procesnih parametara na ekstrakciju ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa
(Influence of the process parameters on the extraction of total polyphenols from grape seeds)
Autori
Bucić, Ana ; Tomas, Srećko ; Planinić, Mirela ; Bilić, Mate ; Velić, Darko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka XIX. hrvatskog skupa kemičara i kemijskih inženjera
/ Škare, Danko - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo, 2005
Skup
XIX. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24.04.2005. - 27.04.2005
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
sjemenke grožđa; 50%-tna vodena otopina etanola; ekstrakcija kruto-tekuće; omjer kruto-tekuće; ukupni polifenoli; temperatura ekstrakcije; veličina čestica
(grape seeds; 50% aqueous ethanol; solid-liquid extraction; solid-liquid ratio; total polyphenols; extraction temperatures; particle size)
Sažetak
Cilj ovog rada je utvrđivanje utjecaja temperature i omjera kruto-tekuće na prinos ekstrakcije polifenola, te utjecaj veličine čestica na kinetiku ekstrakcije polifenola iz sjemenki grožđa koje su zaostale kao otpadni produkt u proizvodnji bijelog vina. Ekstrakcija polifenola iz usitnjenih sjemenki grožđa provođena je s 50%-tnom vodenom otopinom etanola na različitim temperaturama ((25, 40, 50, 60, 70, 80) °C) i s različitim omjerima sjemenke-otapalo ((10, 20, 30, 40) ml/g). Kinetika ekstrakcije polifenola praćena je na četiri klase veličina čestica: (0, 125-0, 16) mm, (0, 16-0, 4) mm, (0, 4-0, 63) mm i čestice >0, 63 mm. Koncentracija ukupnih polifenola određena je spektrofotometrijski pomoću Folin-Ciocalteu-ovog reagensa. Galna kiselina korištena je kao standard te je koncentracija ukupnih ekstrahiranih polifenola izražena u ekvivalentima galne kiseline (mg GAE/g sjemenki grožđa). Eksperimentalni podaci aproksimirani su matematičkim modelom koji dobro opisuje kinetiku ekstrakcije i daje mogućnost izračunavanja inicijalne brzine i dosega ekstrakcije u odnosu na veličinu čestica. Dobiveni rezultati pokazuju da koncentracija ukupnih ekstrahiranih polifenola raste s povišenjem temperature i povećanjem omjera kruto-tekuće, a smanjenjem veličine čestica povećava se inicijalna brzina ekstrakcije kao i koncentracija ukupnih ekstrahiranih polifenola.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija