Pregled bibliografske jedinice broj: 223418
Mikotoksini zrna kukuruza i mikotoksikoze svinja : agronomski načini sprječavanja
Mikotoksini zrna kukuruza i mikotoksikoze svinja : agronomski načini sprječavanja // Mogućnosti razvoja hrvatske svinjogojske proizvodnje : zbornik radova / Vincek, Dragutin (ur.).
Zagreb: Hrvatski stočarski selekcijski centar, 2005. str. 53-66 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 223418 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikotoksini zrna kukuruza i mikotoksikoze svinja : agronomski načini sprječavanja
(Mycotoxins of corn grain and mycotoxicosis in swine : Agronimical aspects of prevention)
Autori
Grbeša, Darko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Mogućnosti razvoja hrvatske svinjogojske proizvodnje : zbornik radova
/ Vincek, Dragutin - Zagreb : Hrvatski stočarski selekcijski centar, 2005, 53-66
Skup
Prvo savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj
Mjesto i datum
Stubičke Toplice, Hrvatska, 2005
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
kukuruz; mikotoksini; mikotoksikoze svinja
(corn; mycotoxines; mycotoxicoze of pigs)
Sažetak
Kukuruz je najzastupljenije krmivo u hrani svinja u Hrvatskoj kojeg odlikuju visoka hranjivost, ali i prijemčljivost na mikotoksine. Kukuruz je, kao i druge žitarice, zaražen mikotoksinima koje proizvode gljivice koje žive na njemu u polju i skladištu. Čini se da su mikotoksini zbog klimatskih promjena sve prisutniji u kukuruzu u svim regijama svijeta, a kod nas se ponajviše javljaju toksini gljivica iz roda Fusarium i Penicillium. Mikotoksini djeluju, ovisno o dozi i trajanju izloženosti, na preživljavanje i zdravlje životinja i ljudi, te smanjuju proizvodna svojstva životinja. Ekonomski gubici izazvani mikotoksiniima iznose nekoliko milijardi dolaza u svijetu. Najvažniji mikotoksini kukuruza u nas su fumonisini, trihoteceni, osobito deoksinivalenol, zearalenoni. U tijelu životinja i ljudi hranom uneseni mikotoksini mogu dovesti do narušavanja funkcioniranja jetre i bubrega, neki mikotoksini djeluju kao neurotoksini, dok drugi izazivaju osjetljivost kože, a treći smanjuju otpornost životinja. Sprečavanje pojave mikotoksina i mokotoksikoza svinja zatjeva niz postupaka od polja pa do valova, koji uključuju pravilan odabir hibrida kukuruza i agrotehnike proizvodnje, smanjenje oštećenja tijekom berbe i transporta, primjereno sušenje i skladištenje, te primjenu različitih metoda i tvari u odstranjivanju mikotoksina sa zrna kukuruza i sprečavanje njegovog ulaska u organizam svinje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA