Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 223345

Oplemenjivanje i proizvodnja ječma u Republici Hrvatskoj


Lalić, Alojzije; Kovačević, Josip; Babić, Darko; Šimić, Gordana
Oplemenjivanje i proizvodnja ječma u Republici Hrvatskoj // Hrvatski oplemenjivački i sjemenarski kongres : sažeci = Croatian Congress of plant breeding and seed science and technology : abstracts ; u Sjemenarstvo 22 (2005) (5/6) / Kolak, Ivan (ur.).
Zagreb: Hrvatsko agronomsko društvo, 2005. str. 262-263 (predavanje, nije recenziran, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 223345 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Oplemenjivanje i proizvodnja ječma u Republici Hrvatskoj
(Breeding and production of barley in Republic of Croatia)

Autori
Lalić, Alojzije ; Kovačević, Josip ; Babić, Darko ; Šimić, Gordana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Hrvatski oplemenjivački i sjemenarski kongres : sažeci = Croatian Congress of plant breeding and seed science and technology : abstracts ; u Sjemenarstvo 22 (2005) (5/6) / Kolak, Ivan - Zagreb : Hrvatsko agronomsko društvo, 2005, 262-263

Skup
Hrvatski oplemenjivački i sjemenarski kongres

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 31.05.2005. - 04.06.2005

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
ozimi ječam; jari ječam; sorta; oplemenjivanje; proizvodnja
(winter barley; spring barley; cultivar; breeding; production of barley)

Sažetak
Posljednjih godina potrošnja ječma u Republici Hrvatskoj je povećana, a naročito su izgradnjom sladare porasle su potrebe za pivarskim ječmom. U proizvodnji pivarskog ječma mogućnosti nisu dovoljno iskorištene, te iako je proizvodnja organizirana i stimulirana poticajima, nedovoljna je proizvodnja ječma za potrebe sladarstva. Analize ukazuju da treba mijenjati pristup tehnologiji proizvodnje, intenzivirati proizvodnju, raditi na novom sortimentu pivarskog ječma bolje prilagođenom uvjetima proizvodnje u Republici Hrvatskoj i južne Europe, i što bolje educirati proizvođače pivarskog ječma. Unatoč tome što su u proizvodnju pivarskog ječma uvedene potvrđene sorte pivarskog ječma u uvjetima Sjeverne i Zapadne Europe u uvjetima proizvodnje u Republici Hrvatskoj s tim sortama nisu ostvareni očekivani rezultati. U tome pogledu značajan utjecaj imaju uvjeti u kojem se vodi oplemenjivački postupak (Ceccarelli i sur., 1998.). Za rješavanje problema proizvodnje pivarskog ječma u Republici Hrvatskoj i jugoistočnom dijelu Europe značajno je oplemenjivanje u tim uvjetima proizvodnje, koji su često izloženi stresnim uvjetima suše. Oplemenjivanje ječma na Poljoprivrednom institutu Osijek ima šest desetljeća dugu tradiciju. U dosadašnjem radu oplemenjivačima ječma na Institutu u Republici Hrvatskoj priznate su 74 sorte ječma, od kojih su 34 sorte ozimog dvorednog ječma, 12 sorte ozimog višerednog ječma, a 28 su sorte jarog pivarskog ječma. Stvaranje hrvatskih pivarskih sorti ječma temeljni je cilj oplemenjivanja ječma na Institutu, te njihovo uključivanje u mrežu pokusa udruženja „ European Brewery Convention“ i na listu EBC sorti ječma. Dosadašnji rezultati oplemenjivanja ječma na Institutu ukazuju na opravdanost ovakovih očekivanja, budući su OS-sorte, naročito ozimog ječma, prevladale u proizvodnji ječma u ovome dijelu Europe, a OS-sorte ječma kao roditelje (germplazma stvorena na Poljoprivrednom institutu Osijek) koriste oplemenjivački programi u susjednim državama. U cilju daljneg poboljšanja germplazme za urod zrna i pivarsku kakvoću, te stvaranja sorti ozimog i jarog pivarskog ječma kontinuirano se provode križanja između domaćih sorti i linija ozimog i jarog ječma i potvrđenih europskih pivarskih sorti i linija ozimog i jarog ječma. Ostvaren je značajan napredak u pogledu poboljšanja germplazme za kakvoću pivarskog ječma u selekcijskom materijalu ozimog i jarog ječma, a cilj je sačuvati prepoznatljive gospodarske odlike sorti ječma stvorenih na Poljoprivrednom institutu u Osijeku. Odlika tih sorti je niska i čvrsta stabljika, izvrsne otpornosti na polijeganje, tolerantnost na rasprostranjene bolesti ječma uz mogućnost ostvarivanja velikog broja klasova/m2, te prilagođeno vrijeme klasanja tih sorti uvjetima proizvodnje ječma jugoistočne Europe. U pokusima, u tri ponavljanja i s dvije norme sjetve (300 zrna/m2 i 450 zrna/m2), 2003. i 2004. godine na lokalitetima u Vukovaru, Novoj Gradiški, Požegi i Osijeku ispitivane su 24 domaće i strane sorte ječma. Najviše urode zrna, slične razine ostvarile su sorte Barun (6, 289 t/ha), Bingo (6, 275 t/ha), Zlatko (6, 167 t/ha), Gvozd (6, 098 t/ha) i Heraklo (6, 073 t/ha.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0073002

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek

Profili:

Avatar Url Alojzije Lalić (autor)

Avatar Url Josip Kovačević (autor)

Avatar Url Darko Babić (autor)

Avatar Url Gordana Šimić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Lalić, Alojzije; Kovačević, Josip; Babić, Darko; Šimić, Gordana
Oplemenjivanje i proizvodnja ječma u Republici Hrvatskoj // Hrvatski oplemenjivački i sjemenarski kongres : sažeci = Croatian Congress of plant breeding and seed science and technology : abstracts ; u Sjemenarstvo 22 (2005) (5/6) / Kolak, Ivan (ur.).
Zagreb: Hrvatsko agronomsko društvo, 2005. str. 262-263 (predavanje, nije recenziran, sažetak, ostalo)
Lalić, A., Kovačević, J., Babić, D. & Šimić, G. (2005) Oplemenjivanje i proizvodnja ječma u Republici Hrvatskoj. U: Kolak, I. (ur.)Hrvatski oplemenjivački i sjemenarski kongres : sažeci = Croatian Congress of plant breeding and seed science and technology : abstracts ; u Sjemenarstvo 22 (2005) (5/6).
@article{article, author = {Lali\'{c}, Alojzije and Kova\v{c}evi\'{c}, Josip and Babi\'{c}, Darko and \v{S}imi\'{c}, Gordana}, editor = {Kolak, I.}, year = {2005}, pages = {262-263}, keywords = {ozimi je\v{c}am, jari je\v{c}am, sorta, oplemenjivanje, proizvodnja}, title = {Oplemenjivanje i proizvodnja je\v{c}ma u Republici Hrvatskoj}, keyword = {ozimi je\v{c}am, jari je\v{c}am, sorta, oplemenjivanje, proizvodnja}, publisher = {Hrvatsko agronomsko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Lali\'{c}, Alojzije and Kova\v{c}evi\'{c}, Josip and Babi\'{c}, Darko and \v{S}imi\'{c}, Gordana}, editor = {Kolak, I.}, year = {2005}, pages = {262-263}, keywords = {winter barley, spring barley, cultivar, breeding, production of barley}, title = {Breeding and production of barley in Republic of Croatia}, keyword = {winter barley, spring barley, cultivar, breeding, production of barley}, publisher = {Hrvatsko agronomsko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font