Pregled bibliografske jedinice broj: 223345
Oplemenjivanje i proizvodnja ječma u Republici Hrvatskoj
Oplemenjivanje i proizvodnja ječma u Republici Hrvatskoj // Hrvatski oplemenjivački i sjemenarski kongres : sažeci = Croatian Congress of plant breeding and seed science and technology : abstracts ; u Sjemenarstvo 22 (2005) (5/6) / Kolak, Ivan (ur.).
Zagreb: Hrvatsko agronomsko društvo, 2005. str. 262-263 (predavanje, nije recenziran, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 223345 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Oplemenjivanje i proizvodnja ječma u Republici Hrvatskoj
(Breeding and production of barley in Republic of Croatia)
Autori
Lalić, Alojzije ; Kovačević, Josip ; Babić, Darko ; Šimić, Gordana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Hrvatski oplemenjivački i sjemenarski kongres : sažeci = Croatian Congress of plant breeding and seed science and technology : abstracts ; u Sjemenarstvo 22 (2005) (5/6)
/ Kolak, Ivan - Zagreb : Hrvatsko agronomsko društvo, 2005, 262-263
Skup
Hrvatski oplemenjivački i sjemenarski kongres
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 31.05.2005. - 04.06.2005
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
ozimi ječam; jari ječam; sorta; oplemenjivanje; proizvodnja
(winter barley; spring barley; cultivar; breeding; production of barley)
Sažetak
Posljednjih godina potrošnja ječma u Republici Hrvatskoj je povećana, a naročito su izgradnjom sladare porasle su potrebe za pivarskim ječmom. U proizvodnji pivarskog ječma mogućnosti nisu dovoljno iskorištene, te iako je proizvodnja organizirana i stimulirana poticajima, nedovoljna je proizvodnja ječma za potrebe sladarstva. Analize ukazuju da treba mijenjati pristup tehnologiji proizvodnje, intenzivirati proizvodnju, raditi na novom sortimentu pivarskog ječma bolje prilagođenom uvjetima proizvodnje u Republici Hrvatskoj i južne Europe, i što bolje educirati proizvođače pivarskog ječma. Unatoč tome što su u proizvodnju pivarskog ječma uvedene potvrđene sorte pivarskog ječma u uvjetima Sjeverne i Zapadne Europe u uvjetima proizvodnje u Republici Hrvatskoj s tim sortama nisu ostvareni očekivani rezultati. U tome pogledu značajan utjecaj imaju uvjeti u kojem se vodi oplemenjivački postupak (Ceccarelli i sur., 1998.). Za rješavanje problema proizvodnje pivarskog ječma u Republici Hrvatskoj i jugoistočnom dijelu Europe značajno je oplemenjivanje u tim uvjetima proizvodnje, koji su često izloženi stresnim uvjetima suše. Oplemenjivanje ječma na Poljoprivrednom institutu Osijek ima šest desetljeća dugu tradiciju. U dosadašnjem radu oplemenjivačima ječma na Institutu u Republici Hrvatskoj priznate su 74 sorte ječma, od kojih su 34 sorte ozimog dvorednog ječma, 12 sorte ozimog višerednog ječma, a 28 su sorte jarog pivarskog ječma. Stvaranje hrvatskih pivarskih sorti ječma temeljni je cilj oplemenjivanja ječma na Institutu, te njihovo uključivanje u mrežu pokusa udruženja „ European Brewery Convention“ i na listu EBC sorti ječma. Dosadašnji rezultati oplemenjivanja ječma na Institutu ukazuju na opravdanost ovakovih očekivanja, budući su OS-sorte, naročito ozimog ječma, prevladale u proizvodnji ječma u ovome dijelu Europe, a OS-sorte ječma kao roditelje (germplazma stvorena na Poljoprivrednom institutu Osijek) koriste oplemenjivački programi u susjednim državama. U cilju daljneg poboljšanja germplazme za urod zrna i pivarsku kakvoću, te stvaranja sorti ozimog i jarog pivarskog ječma kontinuirano se provode križanja između domaćih sorti i linija ozimog i jarog ječma i potvrđenih europskih pivarskih sorti i linija ozimog i jarog ječma. Ostvaren je značajan napredak u pogledu poboljšanja germplazme za kakvoću pivarskog ječma u selekcijskom materijalu ozimog i jarog ječma, a cilj je sačuvati prepoznatljive gospodarske odlike sorti ječma stvorenih na Poljoprivrednom institutu u Osijeku. Odlika tih sorti je niska i čvrsta stabljika, izvrsne otpornosti na polijeganje, tolerantnost na rasprostranjene bolesti ječma uz mogućnost ostvarivanja velikog broja klasova/m2, te prilagođeno vrijeme klasanja tih sorti uvjetima proizvodnje ječma jugoistočne Europe. U pokusima, u tri ponavljanja i s dvije norme sjetve (300 zrna/m2 i 450 zrna/m2), 2003. i 2004. godine na lokalitetima u Vukovaru, Novoj Gradiški, Požegi i Osijeku ispitivane su 24 domaće i strane sorte ječma. Najviše urode zrna, slične razine ostvarile su sorte Barun (6, 289 t/ha), Bingo (6, 275 t/ha), Zlatko (6, 167 t/ha), Gvozd (6, 098 t/ha) i Heraklo (6, 073 t/ha.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)