Pregled bibliografske jedinice broj: 22332
OPLEMENJIVANJE JEČMA NA POLJOPRIVREDNOM INSTITUTU U OSIJEKU ZA POTREBE SLADARSTVA I STOČARSTVA
OPLEMENJIVANJE JEČMA NA POLJOPRIVREDNOM INSTITUTU U OSIJEKU ZA POTREBE SLADARSTVA I STOČARSTVA // Poljoprivreda, 3 (1997), 2; 31-45 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 22332 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
OPLEMENJIVANJE JEČMA NA POLJOPRIVREDNOM INSTITUTU U OSIJEKU ZA POTREBE SLADARSTVA I STOČARSTVA
(BARLEY BREEDING FOR MALT INDUSTRY AND LIVESTOCK FEEDING AT THE OSIJEK AGRICULTURAL INSTITUTE)
Autori
Lalić, Alojzije ; Kovačević, Josip ;
Izvornik
Poljoprivreda (1330-7142) 3
(1997), 2;
31-45
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
ozimi dvoredni ječam; ozimi višeredni ječam; jari dvoredni ječam; kultivar; urod zrna; kakvoća slada
(two-rowed winter barley; six-rowed winter barley; two-rowed spring barley; variety; grain yield; malt quality)
Sažetak
Na temelju dvogodišnjih ispitivanja (1995. i 1996. godina) na Poljoprivrednom institutu u Osijeku
visokim urodom zrna i visokom hektolitarskom masom zrna izdvojile su se linije
Osk.5.s.287/8-93 i Osk.7.226/4-93, selekcionirane 1993. godine. Uočavamo da su nove linije
Osk.5.s.287/8-93, Osk.7.226/4-93 i Osk. 5.78/25-91, prema ranije priznatim kultivarima,
povećane otpornosti na polijeganje, iako duljina vlati u ovih kultivara ima tendenciju malog
povećanja.
Kultivari ozimog dvorednog ječma, poput Danka i Davida pogodniji su u namjenskoj proizvodnji
za potrebe stočarstva, visoke su rodnosti, a otpornost na polijeganje u ovih kultivara omogućuje
odgovarajuću gnojidbu dušikom, kojom možemo značajnije utjecati na povećenje sadržaja
bjelančevina u zrnu.
U novih linija ozimog višerednog ječma Osk.6.101/1-94 i Osk.6.s.151/2-94 povećana je rodnost,
a naročito ujednačenost zrna (urod zrna I klase). Značajno je povećana i otpornost na
polijeganje, iako stabljika nije snižena, već pokazuje tendenciju povećanja u odnosu na ranije
priznate kultivare ove odlike ječma.
Na temelju uroda zrna, ujednačenosti zrna (urod zrna I klase), hektolitarske mase zrna iz
pokusa jarog ječma u 1995. i 1996. godini izdvojile su se linije Osk.7.80/2-93 i Osk.5.65/2-93.
Rezultati analize slada, mehaničke i kemijske analize upućuju da bi, naročito, linija jarog ječma
Osk.7.80/2-93 bila pogodna za proizvodnju slada.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA