Pregled bibliografske jedinice broj: 223006
SSR markeri i genetska čistoća sjemena kukuruza
SSR markeri i genetska čistoća sjemena kukuruza // Sjemenarstvo 21 (1-2) / Kolak, Ivan (ur.).
Zagreb: Hrvatsko andragoško društvo (HAD), 2004. str. 41-41 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 223006 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
SSR markeri i genetska čistoća sjemena kukuruza
(SSR markers and genetic purity of maize seed)
Autori
Buhiniček, Ivica ; Vragolović, Antun ; Kozić, Zdravko ; Jukić, Mirko ; Dogan Zdenka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Sjemenarstvo 21 (1-2)
/ Kolak, Ivan - Zagreb : Hrvatsko andragoško društvo (HAD), 2004, 41-41
Skup
110-a obljetnica hrvatskog sjemenarstva "Kvalitetnim kultivarom i sjemenom u Europu"
Mjesto i datum
Stubičke Toplice, Hrvatska, 22.11.2004. - 25.11.2004
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
kukuruz; SSR markeri; genetska čistoća sjemena
(maize; SSR markers; genetic purity of seed)
Sažetak
Testiranje genetske čistoće sjemena inbred linija i hibrida kukuruza može se provesti na tri načina: 1) sjetvom tzv. kontrolnih parcela, 2) testiranjem mladih biljčica, i 3) uz pomoć molekularnih markera. Izoenzimi su bili među prvim molekularnim markerima, a našli su primjenu i u testiranju genetske čistoće sjemena. Jedan od osnovnih nedostataka ovih markera bio je nedostatak polimorfizma. Danas su SSR markeri sistem od izbora za mnoge namjene, a mogu služiti i za testiranje genetske čistoće sjemena. Bc Institut Zagreb, započeo je raditi na projektu uvođenja SSR markera u sjemenarstvo kukuruza. Cilj projekta je unaprijediti visoku genetsku čistoću proizvedenog sjemena roditeljskih komponenata i komercijalnih Bc hibrida kukuruza. Do sada je gotova genotipizacija seta inbred linija kukuruza na 8 SSR lokusa. Po završetku genotipizacije očekuje se primjena SSR markera u testiranju genetske čistoće sjemena.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija