Pregled bibliografske jedinice broj: 222865
Utjecaj procesnih parametara na kruto-tekuću ekstrakciju ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa
Utjecaj procesnih parametara na kruto-tekuću ekstrakciju ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa, 2005., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 222865 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj procesnih parametara na kruto-tekuću ekstrakciju ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa
(Influence of process parameters on the solid-liquid extraction of total polyphenols from grape seeds)
Autori
Smrček, Ina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
20.07
Godina
2005
Stranica
45
Mentor
Tomas, Srećko
Ključne riječi
sjemenke grožđa; 70%-tna vodena otopina etanola; ekstrakcija kruto-tekuće; ukupni polifenoli; temperatura ekstrakcije; veličina čestica; sortne vrste vinove loze
(grape seeds; 70% aqueous ethanol; solid-liquid extraction; total polyphenols; extraction temperatures; particle size; wine species)
Sažetak
U ovom je radu ispitivan utjecaj temperature na prinos ekstrakcije na temperaturama 25 °C, 40 °C, 50 °C, 60 °C, 70 °C, 80 °C i pri omjeru sjemenke-70%-tni etanol (R) 40 ml/g. Kinetika ekstrakcije ukupnih polifenola iz sjemenki mješavine bijelog grožđa 70%-tnim etanolom praćena je na prethodno navedenim temperaturama na dvije klase veličine čestica (>0, 63) mm i (0, 16-0, 4) mm kroz 200 minuta. Nakon utvrđivanja najboljih uvjeta ekstrakcije ukupnih polifenola za provedeni eksperiment, ispitan je i utjecaj različitih sorti: Frankovke, Portugizca i Graševine na prinos ekstrakcije. Proces je praćen kroz 40, 120 i 200 minuta. Za određivanje koncentracije ukupnih polifenola u ekstraktu korištena je Folin-Ciocalteau-ova spektrofotometrijska metoda. Za obradu eksperimentalnih podataka ekstrakcije korišten je neeksponencijalni dvoparametarski matematički model (modificirani Pelegov model) koji je pokazao dobra slaganja s eksperimentalnim podacima. Rezultati su pokazali da su povišenjem temperature i smanjenjem veličine čestica povećava brzina ekstrakcije i koncentracija ekstraktibilnih ukupnih polifenola, te da različite sorte vinove loze imaju različit prinos ekstrakcije ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA