Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 222865

Utjecaj procesnih parametara na kruto-tekuću ekstrakciju ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa


Smrček, Ina
Utjecaj procesnih parametara na kruto-tekuću ekstrakciju ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa, 2005., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 222865 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj procesnih parametara na kruto-tekuću ekstrakciju ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa
(Influence of process parameters on the solid-liquid extraction of total polyphenols from grape seeds)

Autori
Smrček, Ina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
20.07

Godina
2005

Stranica
45

Mentor
Tomas, Srećko

Ključne riječi
sjemenke grožđa; 70%-tna vodena otopina etanola; ekstrakcija kruto-tekuće; ukupni polifenoli; temperatura ekstrakcije; veličina čestica; sortne vrste vinove loze
(grape seeds; 70% aqueous ethanol; solid-liquid extraction; total polyphenols; extraction temperatures; particle size; wine species)

Sažetak
U ovom je radu ispitivan utjecaj temperature na prinos ekstrakcije na temperaturama 25 °C, 40 °C, 50 °C, 60 °C, 70 °C, 80 °C i pri omjeru sjemenke-70%-tni etanol (R) 40 ml/g. Kinetika ekstrakcije ukupnih polifenola iz sjemenki mješavine bijelog grožđa 70%-tnim etanolom praćena je na prethodno navedenim temperaturama na dvije klase veličine čestica (>0, 63) mm i (0, 16-0, 4) mm kroz 200 minuta. Nakon utvrđivanja najboljih uvjeta ekstrakcije ukupnih polifenola za provedeni eksperiment, ispitan je i utjecaj različitih sorti: Frankovke, Portugizca i Graševine na prinos ekstrakcije. Proces je praćen kroz 40, 120 i 200 minuta. Za određivanje koncentracije ukupnih polifenola u ekstraktu korištena je Folin-Ciocalteau-ova spektrofotometrijska metoda. Za obradu eksperimentalnih podataka ekstrakcije korišten je neeksponencijalni dvoparametarski matematički model (modificirani Pelegov model) koji je pokazao dobra slaganja s eksperimentalnim podacima. Rezultati su pokazali da su povišenjem temperature i smanjenjem veličine čestica povećava brzina ekstrakcije i koncentracija ekstraktibilnih ukupnih polifenola, te da različite sorte vinove loze imaju različit prinos ekstrakcije ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113005

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Srećko Tomas (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Smrček, Ina
Utjecaj procesnih parametara na kruto-tekuću ekstrakciju ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa, 2005., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Smrček, I. (2005) 'Utjecaj procesnih parametara na kruto-tekuću ekstrakciju ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Smr\v{c}ek, Ina}, year = {2005}, pages = {45}, keywords = {sjemenke gro\v{z}\dja, 70\%-tna vodena otopina etanola, ekstrakcija kruto-teku\'{c}e, ukupni polifenoli, temperatura ekstrakcije, veli\v{c}ina \v{c}estica, sortne vrste vinove loze}, title = {Utjecaj procesnih parametara na kruto-teku\'{c}u ekstrakciju ukupnih polifenola iz sjemenki gro\v{z}\dja}, keyword = {sjemenke gro\v{z}\dja, 70\%-tna vodena otopina etanola, ekstrakcija kruto-teku\'{c}e, ukupni polifenoli, temperatura ekstrakcije, veli\v{c}ina \v{c}estica, sortne vrste vinove loze}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Smr\v{c}ek, Ina}, year = {2005}, pages = {45}, keywords = {grape seeds, 70\% aqueous ethanol, solid-liquid extraction, total polyphenols, extraction temperatures, particle size, wine species}, title = {Influence of process parameters on the solid-liquid extraction of total polyphenols from grape seeds}, keyword = {grape seeds, 70\% aqueous ethanol, solid-liquid extraction, total polyphenols, extraction temperatures, particle size, wine species}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font