Pregled bibliografske jedinice broj: 222828
Aktivnost superoksid dismutaze u listovima masline (Olea europea L.) pod utjecajem solnog stresa
Aktivnost superoksid dismutaze u listovima masline (Olea europea L.) pod utjecajem solnog stresa, 2005., diplomski rad, Fakultet prirodoslovno-matematičkih znanosti i odgojnih područja, Split
CROSBI ID: 222828 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Aktivnost superoksid dismutaze u listovima masline (Olea europea L.) pod utjecajem solnog stresa
(Activity of superoxide dismutase in the olive (Olea europea L.) leafs under influence of salt stress)
Autori
Bogić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Fakultet prirodoslovno-matematičkih znanosti i odgojnih područja
Mjesto
Split
Datum
13.07
Godina
2005
Stranica
65
Mentor
Pavela-Vrančič, Maja
Neposredni voditelj
Bučević-Popović, Viljemka
Ključne riječi
oksidativni stres ; superoksid dismutaza ; maslina ; solni stres
(oxidative stress ; superoxide dismutase ; olive ; salt stress)
Sažetak
Povećana koncentracija soli u tlu jedan je od važnijih stresnih čimbenika koji ograničavaju rast i razvoj biljaka. Solni stres u biljaka u prvom redu uzrokuje osmotski stres, a zatim i oksidativni stres. Kod oksidativng stresa dolazi do nakupljanja kratko-živućih reaktivnih vrsta kisika koje mogu značajno poremetiti normalne metaboličke procese u stanici i oštetiti stanične strukture. Biljke posjeduju mnoge mehanizme obrane od štetnih kratko-živućih reaktivnih kisikovih vrsta. Superoksid dismutaza jedan je od enzima koji služi u antioksidativnoj obrani i uništava superoksidni radikal. U ovom radu određena je aktivnost superoksid dismutaze u listovima masline sorte « ; ; Leccino» ; ; i sorte « ; ; Oblica» ; ; pod utjecajem solnog stresa. Aktivnost superoksid dismutaze određena je praćenjem fotokemijske redukcije NBT u prisustvu proteinskog ekstrakta. Rezultati pokazuju da se aktivnost SOD povećala u sorte « ; ; Leccino» ; ; deset dana od početka zaslanjivanja, a dva mjeseca od početka zaslanjivanja smanjila se s povećanjem slanosti otopine za zaslanjivanje. Kod sorte « ; ; Oblica» ; ; aktivnost superoksid dismutaze ostala je gotovo jednaka kroz cijelo vrijeme zaslanjivanja i nije se bitnije povećavala s povećanjem slanosti otopine za zaslanjivanje. Ovi podaci ukazuju na to da je sorta « ; ; Leccino» ; ; osjetljivija na solni stres, a sorta « ; ; Oblica» ; ; otpornija na solni stres, a to je posljedica slabijeg tj. boljeg isključivanja soli na bazi korijena. Unatoč ovim rezultatima potrebna su još mnoga istraživanja o utjecaju solnog stresa na biljke i mehanizmu obrane biljaka od njegovih štetnih učinaka. Podaci o razini tolerancije soli kod masline pomogli bi u unaprijeđenju prinosa i omogućili davanje preporuke o tome koji sortu kultivirati u područjima sa povećanom koncentracijom soli u tlu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Biologija, Poljoprivreda (agronomija)