Pregled bibliografske jedinice broj: 221697
Povezanost udjela hordeinskih skupina ječma s prinosom ekstrakta slada
Povezanost udjela hordeinskih skupina ječma s prinosom ekstrakta slada, 2005., magistarski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 221697 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Povezanost udjela hordeinskih skupina ječma s prinosom ekstrakta slada
(Relationship between proportions of barley hordein fractions and malt extract yield)
Autori
Šimić, Gordana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
25.01
Godina
2005
Stranica
83
Mentor
Sudar, Rezica
Ključne riječi
hordeini; prinos ekstrakta slada; povezanost; RP-HPLC
(hordeins; malt extract yield; relationship; RP-HPLC)
Sažetak
Bjelančevine zrna ječma imaju značajnu ulogu u određivanju sladarske kakvoće, pri čemu se najveći utjecaj pripisuje hordeinima, koji čine 35 – 45 % ukupnih bjelančevina. Prema molekulskoj masi hordeini ječma mogu se podijeliti u tri skupine: B, C i D skupinu hordeina. U radu je istraživana povezanost između udjela hordeinskih skupina ječma i prinosa ekstrakta slada. Istraživanje je provedeno na pet ozimih i pet jarih sorti pivskog ječma. U zrnu ječma određena je količina bjelančevina, škroba, vlage, hektolitarska masa i masa 1000 zrna. Mikroslađenje ječma obavljeno je standardnim postupkom prema smjernicama Srednjeeuropske komisije za analize u pivarstvu (MEBAK). U sladu su određeni vlaga, ukupne bjelančevine, topljive bjelančevine, Kolbach-ov indeks, prinos ekstrakta, razlika ekstrakta, viskoznost, Hartong-ov broj i friabilnost slada. Razdvajanje i određivanje udjela hordeinskih skupina u zrnu ječma i sladu provedeno je visokodjelotvornom tekućinskom kromatografijom obrnutih faza (RP-HPLC). Dobiveni rezultati ukazuju na značajnu povezanost prinosa ekstrakta slada s količinom škroba u zrnu ječma. Između ispitivanih sorti utvrđena je značajna razlika u udjelima pojedinih hordeinskih skupina. Najveći udio imala je B skupina hordeina, zatim C skupina hordeina, dok je najmanji udio imala D skupina hordeina. Veći prinos ekstrakta slada povezan je s manjim udjelom B skupine hordeina, odnosno s većim udjelom C skupine hordeina. Iako na sladarsku kakvoću ječma utječe nekoliko parametara, uključujući enzimatsku aktivnost, sastav ugljikohidrata i količinu bjelančevina, rezultati analize hordeina RP-HPLC metodom mogu se koristiti kao dodatni kriterij u istraživanjima predviđanja sladarske kakvoće ječma.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)