Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 22167

Utjecaj sastava i zamrzavanja na stabilnost mliječnih deserata


Herceg, Zoran; Hegedušić, Vesna; Rimac, Suzana
Utjecaj sastava i zamrzavanja na stabilnost mliječnih deserata // Mljekarstvo, 49 (1999), 1; 15-26 (podatak o recenziji nije dostupan, znanstveni)


CROSBI ID: 22167 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj sastava i zamrzavanja na stabilnost mliječnih deserata
(Influence of composition and freezing process on stability of dairy desserts)

Autori
Herceg, Zoran ; Hegedušić, Vesna ; Rimac, Suzana

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 49 (1999), 1; 15-26

Ključne riječi
Viskoznost; Ultrafiltrirana sirutka; mliječni deserti
(Viscosity; Ultrafiltered whey; dairy desserts)

Sažetak
U ovom radu ispitivan je utjecaj sastava te procesa smrzavanja i skladištenja na stabilnost mliječnih deserata. Ispitivanje je provedeno sa 12 mliječnih deserata pripremljenih s ultrafiltriranom kiselom ili slatkom sirutkom, šećerom, brašnom, žutanjkom jaja te 6 različitih hidrokoloida na osnovi karboksimetilceluloze. Nakon pripreme uzorci su smrznuti u zamrzivaču pri temperaturi od - 28 C, te skladišteni 100 dana. Uočen je značajan utjecaj pH desertnih krema na viskoznost deserata. Viskoznost desertnih krama mjerena pri 4 C bila je 30 - 35 posto veća nego mjerena pri 20 C. Nakon smrzavanja i skladištenja viskoznost mliječnih deserata bila je znatno niža nego prije smrzavanja. Elektroprovodljivost svih ispitivanih uzoraka značajno je porasla nakon smrzavanja i skladištenja. Senzorska ocjena piokazala je da je najbolje ocijenjena desertna krema pripremljena sa slatkom ultrafiltriranom sirutkom i hidrokoloidom DIKO. Nakon smrzavanja i skladištenja svi deserti bili su slabije ocijenjeni.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058408

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Suzana Rimac Brnčić (autor)

Avatar Url Vesna Lelas (autor)

Avatar Url Zoran Herceg (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Herceg, Zoran; Hegedušić, Vesna; Rimac, Suzana
Utjecaj sastava i zamrzavanja na stabilnost mliječnih deserata // Mljekarstvo, 49 (1999), 1; 15-26 (podatak o recenziji nije dostupan, znanstveni)
Herceg, Z., Hegedušić, V. & Rimac, S. (1999) Utjecaj sastava i zamrzavanja na stabilnost mliječnih deserata. Mljekarstvo, 49 (1), 15-26.
@article{article, author = {Herceg, Zoran and Hegedu\v{s}i\'{c}, Vesna and Rimac, Suzana}, year = {1999}, pages = {15-26}, keywords = {Viskoznost, Ultrafiltrirana sirutka, mlije\v{c}ni deserti}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {49}, number = {1}, issn = {0026-704X}, title = {Utjecaj sastava i zamrzavanja na stabilnost mlije\v{c}nih deserata}, keyword = {Viskoznost, Ultrafiltrirana sirutka, mlije\v{c}ni deserti} }
@article{article, author = {Herceg, Zoran and Hegedu\v{s}i\'{c}, Vesna and Rimac, Suzana}, year = {1999}, pages = {15-26}, keywords = {Viscosity, Ultrafiltered whey, dairy desserts}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {49}, number = {1}, issn = {0026-704X}, title = {Influence of composition and freezing process on stability of dairy desserts}, keyword = {Viscosity, Ultrafiltered whey, dairy desserts} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Dairy Science Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font