Pregled bibliografske jedinice broj: 221613
Genetičke transformacije biljaka za otpornost na kukce i bolesti
Genetičke transformacije biljaka za otpornost na kukce i bolesti, 2004., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 221613 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Genetičke transformacije biljaka za otpornost na kukce i bolesti
(Genetic modification of plants for resistance to insects and diseases)
Autori
Grdiša, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.03
Godina
2004
Stranica
44
Mentor
Kereša, Snježana
Ključne riječi
genetičke transformacije biljaka; otpornost na kukce; otpornost na bolesti
(plant genetic transformation; insect resistance; disease resistance)
Sažetak
U ovom radu proučavana su neka od dosadašnjih postignuća i mogućnosti genetičkih transformacija u oplemenjivanju različitih kultiviranih vrsta za otpornost na kukce, viruse, gljivice i bakterije. Prilikom genetičkih transformacija koriste se različite metode. Najpoznatija metoda je upotreba bakterije A. tumefaciens, uzročnika tumorskog vrata korijena. Kod transformacije biljaka za otpornost na štetne kukce koriste se geni bakterijskog, biljnog, životinjskog ili nekog drugog porijekla. Bakterija Bacillus thuringiensis je prva bakterija korištena kao izvor insekticidnih gena za biljnu transformaciju. Geni biljnog podrijetla koji se koriste u genetičkim transformacijama za otpornost na štetne kukce, podijeljeni su u dvije skpine: inhibitori probanih enzima, amilaza i proteinaza te lektini. Kod genetičkih transformacija biljaka za otpornost na viruse, otpornost se može temeljiti na transgenima biljnog porijekla, na genima virusnog porijekla te na genima koji kodiraju za toksine i proteine koji nisu biljnog podrijetla. U proizvodnji se nalaze kultivari tikvice otporni na ZYMV te papaja otporna na PRSV. Kod genetičkih transformacija biljaka za otpornost na patogene gljivice napravljena su velika postignuća iako u proizvodnji još nema otpornih biljaka. Veliki korak u ovom istraživanju bilo je otkriće gena otpornosti, tzv. R-gena. Postoji ideja transformacije uz pomoć tih gena. Biljke sadrže različite vrste proteina koji imaju negativno djelovanje na različite gljivice. Tu spadaju hidrolaze, toksični proteini te proteini koji destabiliziraju membranu. Oni se također mogu iskoristiti u tranformaciji. Što se tiče transformacije biljaka za otpornost na patogene bakterije, do sada je malo uspjeha na tom području. Razlog tome je što su mehanizmi otpornosti i patogenosti slabo poznati na molekulskoj razini. Otpornost biljaka na bakterije temelji se uglavnom na „ gen za gen” odnosu, tj. gen rezistentnosti biljke prepoznaje avirulentni gen patogena. Rezultat je hipersenzitivna reakcija. Značajnu ulogu u stvaranju otpornosti bilajak na bakterije imaju i hitinaze, ß 1-3 glukonaze i tionini.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija