Pregled bibliografske jedinice broj: 221571
Prednosti, mogućnosti i provjera rizičnosti GM usjeva i hrane od njih
Prednosti, mogućnosti i provjera rizičnosti GM usjeva i hrane od njih, 2003., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 221571 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prednosti, mogućnosti i provjera rizičnosti GM usjeva i hrane od njih
(Advantages, possibilities and risk assessment of GM crops and food)
Autori
Županić, Barbara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.12
Godina
2003
Stranica
48
Mentor
Kereša, Snježana
Ključne riječi
genetičke modifikacije biljaka; agronomska svojstva; svojstva kvalitete
(genetic modification of plants; agronomic traits; quality traits)
Sažetak
U radu su opisane najčešće korištene metode genetičkih transformacija biljaka – transformacija bakterijom Agrobacterium tumefaciens (indirektan prijenos fragmenata DNA) i tehnika bombardiranja česticama (direktan prijenos). Dan je pregled agronomskih svojstava i svojstava kvalitete poljoprivrednih biljaka izmjenjenih genetičkim transformacijama, navedeni su transgeni za svako svojstvo i novonastali spojevi. Navedene su genetički modificirane povrćarske, ratarske i ostale kulture s odobrenjem za komercijalni uzgoj, a uz pojedinu kulturu nalaze se podaci o modificiranom svojstvu, transgenima i državama u kojima se te kulture uzgajaju. Opisane su najznačajnije metode detekcije GM usjeva i hrane od njih s osvrtom na aktualne mogućnosti i ograničenja te buduće potrebe i smjernice. Navedene su potencijalne opasnoti GM usjeva i hrane od njih na ljudsko zdravlje i okoliš s mogućim riješenjem potencijalnih problema. Na kraju je razrađena teza o dosezima genetičkih trensformacija u odnosu na klasično oplemenjivanje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija