Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 221571

Prednosti, mogućnosti i provjera rizičnosti GM usjeva i hrane od njih


Županić, Barbara
Prednosti, mogućnosti i provjera rizičnosti GM usjeva i hrane od njih, 2003., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 221571 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prednosti, mogućnosti i provjera rizičnosti GM usjeva i hrane od njih
(Advantages, possibilities and risk assessment of GM crops and food)

Autori
Županić, Barbara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.12

Godina
2003

Stranica
48

Mentor
Kereša, Snježana

Ključne riječi
genetičke modifikacije biljaka; agronomska svojstva; svojstva kvalitete
(genetic modification of plants; agronomic traits; quality traits)

Sažetak
U radu su opisane najčešće korištene metode genetičkih transformacija biljaka – transformacija bakterijom Agrobacterium tumefaciens (indirektan prijenos fragmenata DNA) i tehnika bombardiranja česticama (direktan prijenos). Dan je pregled agronomskih svojstava i svojstava kvalitete poljoprivrednih biljaka izmjenjenih genetičkim transformacijama, navedeni su transgeni za svako svojstvo i novonastali spojevi. Navedene su genetički modificirane povrćarske, ratarske i ostale kulture s odobrenjem za komercijalni uzgoj, a uz pojedinu kulturu nalaze se podaci o modificiranom svojstvu, transgenima i državama u kojima se te kulture uzgajaju. Opisane su najznačajnije metode detekcije GM usjeva i hrane od njih s osvrtom na aktualne mogućnosti i ograničenja te buduće potrebe i smjernice. Navedene su potencijalne opasnoti GM usjeva i hrane od njih na ljudsko zdravlje i okoliš s mogućim riješenjem potencijalnih problema. Na kraju je razrađena teza o dosezima genetičkih trensformacija u odnosu na klasično oplemenjivanje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0178008

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Županić, Barbara
Prednosti, mogućnosti i provjera rizičnosti GM usjeva i hrane od njih, 2003., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Županić, B. (2003) 'Prednosti, mogućnosti i provjera rizičnosti GM usjeva i hrane od njih', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}upani\'{c}, Barbara}, year = {2003}, pages = {48}, keywords = {geneti\v{c}ke modifikacije biljaka, agronomska svojstva, svojstva kvalitete}, title = {Prednosti, mogu\'{c}nosti i provjera rizi\v{c}nosti GM usjeva i hrane od njih}, keyword = {geneti\v{c}ke modifikacije biljaka, agronomska svojstva, svojstva kvalitete}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}upani\'{c}, Barbara}, year = {2003}, pages = {48}, keywords = {genetic modification of plants, agronomic traits, quality traits}, title = {Advantages, possibilities and risk assessment of GM crops and food}, keyword = {genetic modification of plants, agronomic traits, quality traits}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font