Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 221472

Tržište mesa divljači u istočnoj Hrvatskoj


Tolušić, Zdravko; Florijančić Tihomir; Kralik, Igor; Sesar, Mate; Tolušić, Marija
Tržište mesa divljači u istočnoj Hrvatskoj // Poljoprivreda (Osijek), 12 (2006), 2; 58-63 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 221472 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tržište mesa divljači u istočnoj Hrvatskoj
(Game meat market in Eastern Croatia)

Autori
Tolušić, Zdravko ; Florijančić Tihomir ; Kralik, Igor ; Sesar, Mate ; Tolušić, Marija

Izvornik
Poljoprivreda (Osijek) (1330-7142) 12 (2006), 2; 58-63

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
tržište ; meso divljači ; potrošači ; konzumacija
(market ; game meat ; consumers ; consumption)

Sažetak
Meso divljači se u Republici Hrvatskoj konzumira u znatno manjim količinama od mesa domaćih životinja. Potrošnja mesa divljači iznosi svega 0, 55 kg po članu domaćinstva godišnje. Potrošači preferiraju cijenom povoljnije meso domaćih životinja, bez obzira na pojedine nutricionističke prednosti mesa divljači. Istraživanje tržišta mesa divljači i preferencije potrošača provedeni su na 101 ispitaniku među stanovništvom Slavonije i Baranje. Većina anketiranih stanovnika konzumirala je meso divljači (92%) i misli da je ono kvalitetnije od mesa domaćih životinja (66%). Značajan broj anketiranih smatra da je meso divljači ekološki zdrava hrana i da je zdravije ukoliko se divljač odstrijeli u prirodi, nego da je podrijetlom sa specijaliziranih farmi (90%). Bez obzira na kvalitetu, tek 22% ispitanika kupuje meso divljači, a 51% anketiranih smatra da je ono preskupo. To je i glavni razlog što je meso divljači na stolu potrošača tek jednom mjesečno (51%). S obzirom na mjesečna primanja svojih domaćinstava, 58% anketiranih u mogućnosti je konzumirati meso divljači samo jednom mjesečno, a najradije bi izabrali meso srneće divljači (55%) i zeca (25%). Na temelju provedene ankete, tržište mesa divljači moguće je poboljšati sniženjem cijena, što smatra 56% ispitanika, dok 27% misli da bi se ono poboljšalo otvaranjem specijaliziranih prodavaonica, a tek 17% ispitanika izjasnilo se za jaču marketinšku aktivnost.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Ekonomija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0079051

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Tolušić, Zdravko; Florijančić Tihomir; Kralik, Igor; Sesar, Mate; Tolušić, Marija
Tržište mesa divljači u istočnoj Hrvatskoj // Poljoprivreda (Osijek), 12 (2006), 2; 58-63 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Tolušić, Z., Florijančić Tihomir, Kralik, I., Sesar, M. & Tolušić, M. (2006) Tržište mesa divljači u istočnoj Hrvatskoj. Poljoprivreda (Osijek), 12 (2), 58-63.
@article{article, author = {Tolu\v{s}i\'{c}, Zdravko and Kralik, Igor and Sesar, Mate and Tolu\v{s}i\'{c}, Marija}, year = {2006}, pages = {58-63}, keywords = {tr\v{z}i\v{s}te, meso divlja\v{c}i, potro\v{s}a\v{c}i, konzumacija}, journal = {Poljoprivreda (Osijek)}, volume = {12}, number = {2}, issn = {1330-7142}, title = {Tr\v{z}i\v{s}te mesa divlja\v{c}i u isto\v{c}noj Hrvatskoj}, keyword = {tr\v{z}i\v{s}te, meso divlja\v{c}i, potro\v{s}a\v{c}i, konzumacija} }
@article{article, author = {Tolu\v{s}i\'{c}, Zdravko and Kralik, Igor and Sesar, Mate and Tolu\v{s}i\'{c}, Marija}, year = {2006}, pages = {58-63}, keywords = {market, game meat, consumers, consumption}, journal = {Poljoprivreda (Osijek)}, volume = {12}, number = {2}, issn = {1330-7142}, title = {Game meat market in Eastern Croatia}, keyword = {market, game meat, consumers, consumption} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font