Pregled bibliografske jedinice broj: 221362
Razdvajanje bjelančevina žitarica RP-HPLC metodom
Razdvajanje bjelančevina žitarica RP-HPLC metodom // Zbornik radova XL. Znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem / Kovačević, Vlado ; Jovanovac, Sonja (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005. str. 199-200 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 221362 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razdvajanje bjelančevina žitarica RP-HPLC metodom
(Separation of cereal proteins by RP-HPLC method)
Autori
Jurković, Zorica ; Sudar, Rezica ; Šimić, Gordana ; Horvat, Daniela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova XL. Znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
/ Kovačević, Vlado ; Jovanovac, Sonja - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005, 199-200
Skup
XL. Znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2005. - 18.02.2005
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
žitarice; bjelančevine; razdvajanje; tekućinska kromatografija
(cereals; proteins; separation; liquid chromatography)
Sažetak
Za analizu bjelančevina žitarica, zbog njihove heterogenosti, slabe topljivosti i tendencije polimerizaciji razvijaju se i primjenjuju nove metode kojima se postiže bolja rezolucija i ponovljivost pri razdvajanju. Širu primjenu našle su elektroforetske i kromatografske metode. Cilj ovog rada je prikazati primjenu visoko djelotvorne tekućinske kromatografije obrnutih faza (RP-HPLC) za razdvajanje bjelančevina žitarica. Ekstrakcija i uvjeti RP-HPLC metode su prilagođeni za razdvajanje rezervnih bjelančevina pšenice (glijadini), ječma (hordeini) i kukuruza (zein). HPLC razdvajanje bjelančevina izvršeno je na C18 koloni (RP) uz gradijentno eluiranje i linearno povećanje koncentracije acetonitrila koji sadrži trifluoroctenu kiselinu, a detekcija pojedinih skupina na 210 nm. Ovom osjetljivom kromatografskom metodom poistignuta je visoka rezolucija i reproducibilnost (C.V.% <3) pri razdvajanju glijadina ( ,  i  skupine), hordeina (B, C, i D skupine) i zeina (A i B skupine). Ovi preliminarni rezultati istraživanja su pokazali da se RP-HPLC metoda može primjeniti u genetskim proučavanjima u programima oplemenjivanja i u identifikaciji sorti žitarica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)