Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 221362

Razdvajanje bjelančevina žitarica RP-HPLC metodom


Jurković, Zorica; Sudar, Rezica; Šimić, Gordana; Horvat, Daniela
Razdvajanje bjelančevina žitarica RP-HPLC metodom // Zbornik radova XL. Znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem / Kovačević, Vlado ; Jovanovac, Sonja (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005. str. 199-200 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 221362 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Razdvajanje bjelančevina žitarica RP-HPLC metodom
(Separation of cereal proteins by RP-HPLC method)

Autori
Jurković, Zorica ; Sudar, Rezica ; Šimić, Gordana ; Horvat, Daniela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova XL. Znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem / Kovačević, Vlado ; Jovanovac, Sonja - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005, 199-200

Skup
XL. Znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2005. - 18.02.2005

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
žitarice; bjelančevine; razdvajanje; tekućinska kromatografija
(cereals; proteins; separation; liquid chromatography)

Sažetak
Za analizu bjelančevina žitarica, zbog njihove heterogenosti, slabe topljivosti i tendencije polimerizaciji razvijaju se i primjenjuju nove metode kojima se postiže bolja rezolucija i ponovljivost pri razdvajanju. Širu primjenu našle su elektroforetske i kromatografske metode. Cilj ovog rada je prikazati primjenu visoko djelotvorne tekućinske kromatografije obrnutih faza (RP-HPLC) za razdvajanje bjelančevina žitarica. Ekstrakcija i uvjeti RP-HPLC metode su prilagođeni za razdvajanje rezervnih bjelančevina pšenice (glijadini), ječma (hordeini) i kukuruza (zein). HPLC razdvajanje bjelančevina izvršeno je na C18 koloni (RP) uz gradijentno eluiranje i linearno povećanje koncentracije acetonitrila koji sadrži trifluoroctenu kiselinu, a detekcija pojedinih skupina na 210 nm. Ovom osjetljivom kromatografskom metodom poistignuta je visoka rezolucija i reproducibilnost (C.V.% <3) pri razdvajanju glijadina (&#61537; , &#61559; i &#61543; skupine), hordeina (B, C, i D skupine) i zeina (A i B skupine). Ovi preliminarni rezultati istraživanja su pokazali da se RP-HPLC metoda može primjeniti u genetskim proučavanjima u programima oplemenjivanja i u identifikaciji sorti žitarica.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0073009
0073002
0073001

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Jurković, Zorica; Sudar, Rezica; Šimić, Gordana; Horvat, Daniela
Razdvajanje bjelančevina žitarica RP-HPLC metodom // Zbornik radova XL. Znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem / Kovačević, Vlado ; Jovanovac, Sonja (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005. str. 199-200 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Jurković, Z., Sudar, R., Šimić, G. & Horvat, D. (2005) Razdvajanje bjelančevina žitarica RP-HPLC metodom. U: Kovačević, V. & Jovanovac, S. (ur.)Zbornik radova XL. Znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {Jurkovi\'{c}, Zorica and Sudar, Rezica and \v{S}imi\'{c}, Gordana and Horvat, Daniela}, year = {2005}, pages = {199-200}, keywords = {\v{z}itarice, bjelan\v{c}evine, razdvajanje, teku\'{c}inska kromatografija}, title = {Razdvajanje bjelan\v{c}evina \v{z}itarica RP-HPLC metodom}, keyword = {\v{z}itarice, bjelan\v{c}evine, razdvajanje, teku\'{c}inska kromatografija}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Jurkovi\'{c}, Zorica and Sudar, Rezica and \v{S}imi\'{c}, Gordana and Horvat, Daniela}, year = {2005}, pages = {199-200}, keywords = {cereals, proteins, separation, liquid chromatography}, title = {Separation of cereal proteins by RP-HPLC method}, keyword = {cereals, proteins, separation, liquid chromatography}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font