Pregled bibliografske jedinice broj: 221213
Nastajanje nekih antimikrobnih spojeva tijekom fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka
Nastajanje nekih antimikrobnih spojeva tijekom fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka, 2004., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 221213 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nastajanje nekih antimikrobnih spojeva tijekom fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka
(Production of some antimicroibial compounds during the fermentation of goat and cow milk)
Autori
Gavrić, Anto
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
23.12
Godina
2004
Stranica
47
Mentor
Hardi, Jovica
Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran
Ključne riječi
probiotici; fermentacija; mliječna kiselina; octena kiselina
(probiotics; fermentation; lactic acid; acetic acid)
Sažetak
Ovaj znanstveni rad prati promjene pri fermentaciji uzoraka kozjeg i kravljeg mlijeka nacijepljene s različitim mikroorganizmima i u različitim uvjetima (temperatura i vrijeme fermentacije). Poseban naglasak je stavljen na probiotičke bakterije mliječno- kiselog vrenja i na njihovu proizvodnju mliječne i octene kiseline. Promjene njihovih udjela u uzorcima određivana je metodom plinske kromatografije. Mjerenja su pokazala da je veća količina praćenih proizvoda metabolizma probiotičkih bakterija mliječno kiselog vrenja nastala u uzorcima kozjeg mlijeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija