Pregled bibliografske jedinice broj: 221180
Utjecaj tipa ekstrakcije i raspodjele veličine čestica pšeničnog brašna na prinos ukupnih polifenola i antioksidacijsku aktivnost ekstrakta
Utjecaj tipa ekstrakcije i raspodjele veličine čestica pšeničnog brašna na prinos ukupnih polifenola i antioksidacijsku aktivnost ekstrakta // Zbornik sazetaka 3. međunarodnog kongresa i 5. hrvatskog kongresa tehnologa proizvodnje i prerade brašna BRASNO-KRUH '05 / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005. (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 221180 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj tipa ekstrakcije i raspodjele veličine čestica pšeničnog brašna na prinos ukupnih polifenola i antioksidacijsku aktivnost ekstrakta
(Influence of extraction type and wheat flour granulation on the total polyphenolic contents and antioxidant activity of extract)
Autori
Planinić, Mirela ; Tomas, Srećko ; Bucić, Ana ; Bilić, Mate ; Velić, Darko ; Svoboda, Zvjezdana ; Koceva Komlenić, Daliborka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sazetaka 3. međunarodnog kongresa i 5. hrvatskog kongresa tehnologa proizvodnje i prerade brašna BRASNO-KRUH '05
/ Ugarčić-Hardi, Žaneta - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005
Skup
3. International Congress FLOUR-BREAD '05 and 5. Croatian Congress of Cereal Technologists
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 26.10.2005. - 29.10.2005
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
ekstrakcija; pšenično brašno; polifenoli; antioksidacijska aktivnost
(extraction; wheat flour; poliphenols; antioxidant activity)
Sažetak
Cilj rada bio je ispitati utjecaj različitih tipova ekstrakcije kruto-tekuće i različitih klasa veličina čestica na prinos ukupnih ekstrahiranih polifenola i antioksidacijsku aktivnost ekstrakta. Ekstrakcija je provođena na pšeničnom brašnu tipa T-400 pomoću univerzalnog sistema za ekstrakciju B-811 (Büchi) sa etanolom kao otapalom. U dobivenim etanolnim ekstraktima određena je koncentracija ukupnih polifenola spektrofotometrijskom metodom po Folin-Ciocalteau. Galna kiselina korištena je kao standard te su rezultati izraženi u ekvivalentima galne kiseline. Antioksidacijska aktivnost etanolnih ekstrakata određivana je pomoću 2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil radikala (DPPH· ; ; ; ) mjerenjem apsorbancija na 517 nm. Uspoređivanjem dobivenih rezultata ispitana je korelacija između ukupnih ekstrahiranih polifenolnih spojeva i antioksidacijske aktivnosti ekstrakta s obzirom na primijenjene parametre ekstrakcije.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daliborka Koceva Komlenić
(autor)
Srećko Tomas
(autor)
Ana Bucić-Kojić
(autor)
Darko Velić
(autor)
Mirela Planinić
(autor)
Mate Bilić
(autor)