Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 221180

Utjecaj tipa ekstrakcije i raspodjele veličine čestica pšeničnog brašna na prinos ukupnih polifenola i antioksidacijsku aktivnost ekstrakta


Planinić, Mirela; Tomas, Srećko; Bucić, Ana; Bilić, Mate; Velić, Darko; Svoboda, Zvjezdana; Koceva Komlenić, Daliborka
Utjecaj tipa ekstrakcije i raspodjele veličine čestica pšeničnog brašna na prinos ukupnih polifenola i antioksidacijsku aktivnost ekstrakta // Zbornik sazetaka 3. međunarodnog kongresa i 5. hrvatskog kongresa tehnologa proizvodnje i prerade brašna BRASNO-KRUH '05 / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005. (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 221180 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj tipa ekstrakcije i raspodjele veličine čestica pšeničnog brašna na prinos ukupnih polifenola i antioksidacijsku aktivnost ekstrakta
(Influence of extraction type and wheat flour granulation on the total polyphenolic contents and antioxidant activity of extract)

Autori
Planinić, Mirela ; Tomas, Srećko ; Bucić, Ana ; Bilić, Mate ; Velić, Darko ; Svoboda, Zvjezdana ; Koceva Komlenić, Daliborka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sazetaka 3. međunarodnog kongresa i 5. hrvatskog kongresa tehnologa proizvodnje i prerade brašna BRASNO-KRUH '05 / Ugarčić-Hardi, Žaneta - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005

Skup
3. International Congress FLOUR-BREAD '05 and 5. Croatian Congress of Cereal Technologists

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 26.10.2005. - 29.10.2005

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
ekstrakcija; pšenično brašno; polifenoli; antioksidacijska aktivnost
(extraction; wheat flour; poliphenols; antioxidant activity)

Sažetak
Cilj rada bio je ispitati utjecaj različitih tipova ekstrakcije kruto-tekuće i različitih klasa veličina čestica na prinos ukupnih ekstrahiranih polifenola i antioksidacijsku aktivnost ekstrakta. Ekstrakcija je provođena na pšeničnom brašnu tipa T-400 pomoću univerzalnog sistema za ekstrakciju B-811 (Büchi) sa etanolom kao otapalom. U dobivenim etanolnim ekstraktima određena je koncentracija ukupnih polifenola spektrofotometrijskom metodom po Folin-Ciocalteau. Galna kiselina korištena je kao standard te su rezultati izraženi u ekvivalentima galne kiseline. Antioksidacijska aktivnost etanolnih ekstrakata određivana je pomoću 2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil radikala (DPPH&middot ; ; ; ) mjerenjem apsorbancija na 517 nm. Uspoređivanjem dobivenih rezultata ispitana je korelacija između ukupnih ekstrahiranih polifenolnih spojeva i antioksidacijske aktivnosti ekstrakta s obzirom na primijenjene parametre ekstrakcije.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113005
0113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Planinić, Mirela; Tomas, Srećko; Bucić, Ana; Bilić, Mate; Velić, Darko; Svoboda, Zvjezdana; Koceva Komlenić, Daliborka
Utjecaj tipa ekstrakcije i raspodjele veličine čestica pšeničnog brašna na prinos ukupnih polifenola i antioksidacijsku aktivnost ekstrakta // Zbornik sazetaka 3. međunarodnog kongresa i 5. hrvatskog kongresa tehnologa proizvodnje i prerade brašna BRASNO-KRUH '05 / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005. (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Planinić, M., Tomas, S., Bucić, A., Bilić, M., Velić, D., Svoboda, Z. & Koceva Komlenić, D. (2005) Utjecaj tipa ekstrakcije i raspodjele veličine čestica pšeničnog brašna na prinos ukupnih polifenola i antioksidacijsku aktivnost ekstrakta. U: Ugarčić-Hardi, Ž. (ur.)Zbornik sazetaka 3. međunarodnog kongresa i 5. hrvatskog kongresa tehnologa proizvodnje i prerade brašna BRASNO-KRUH '05.
@article{article, author = {Planini\'{c}, Mirela and Tomas, Sre\'{c}ko and Buci\'{c}, Ana and Bili\'{c}, Mate and Veli\'{c}, Darko and Svoboda, Zvjezdana and Koceva Komleni\'{c}, Daliborka}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {2005}, pages = {75}, keywords = {ekstrakcija, p\v{s}eni\v{c}no bra\v{s}no, polifenoli, antioksidacijska aktivnost}, title = {Utjecaj tipa ekstrakcije i raspodjele veli\v{c}ine \v{c}estica p\v{s}eni\v{c}nog bra\v{s}na na prinos ukupnih polifenola i antioksidacijsku aktivnost ekstrakta}, keyword = {ekstrakcija, p\v{s}eni\v{c}no bra\v{s}no, polifenoli, antioksidacijska aktivnost}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Planini\'{c}, Mirela and Tomas, Sre\'{c}ko and Buci\'{c}, Ana and Bili\'{c}, Mate and Veli\'{c}, Darko and Svoboda, Zvjezdana and Koceva Komleni\'{c}, Daliborka}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {2005}, pages = {75}, keywords = {extraction, wheat flour, poliphenols, antioxidant activity}, title = {Influence of extraction type and wheat flour granulation on the total polyphenolic contents and antioxidant activity of extract}, keyword = {extraction, wheat flour, poliphenols, antioxidant activity}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font