Pregled bibliografske jedinice broj: 221156
Nastanak kratko i srednje lančanih masnih kiselina tijekom fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka bakterijom Bifidobacterium longum Bb-46
Nastanak kratko i srednje lančanih masnih kiselina tijekom fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka bakterijom Bifidobacterium longum Bb-46 // Zbornik sažetaka 36. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka / Tratnik, Ljubica (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2004. (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 221156 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nastanak kratko i srednje lančanih masnih kiselina tijekom fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka bakterijom Bifidobacterium longum Bb-46
(Production of short and medium chain fatty acids during the fermentation of goat and cow milk with Bifidobacterium longum Bb-46)
Autori
Slačanac, Vedran ; Hardi, Jovica ; Pavlović, Hrvoje ; Vlainić, Mato
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 36. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka
/ Tratnik, Ljubica - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2004
Skup
36. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 25.10.2004. - 27.10.2004
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
Bifidobacterium longum Bb-56; fermmentirano kozje i kravlje mlijeko; niže lančane masne kiseline (SCFA); srednje lančane masne kiseline (MCFA)
(acetic acid; Bifidobacterium longum Bb-46; fermented goat and cow milk; medium-chain fatty acids (MCFA); short-chain fatty acids (SCFA))
Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi intenzitet nastajanja niže (SCFA) i srednje (MCFA) lančanih masnih kiselina u uzorcima fermentiranog kozjeg i kravljeg mlijeka s Bifidobacterium longum Bb-46. Udio SCFA i MCFA tijekom fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka određivana je GC/FID metodom. Uz to, u radu je određivana sposobnost rasta Bifidobacterium longum Bb-46, te njena fermentacijska aktivnost u kozjem i kravljem mlijeku. U tu svrhu određivan je broj stanica Bifidobacterium longum Bb-46 i pH vrijednost kozjeg i kravljeg mlijeka tijekom fermentacije. Rezultati istraživanja pokazali su osjetno veći udjeli svih ispitivanih SCFA i MCFA nastaju tijekom fermentacije kozjeg mlijeka. Istovremeno, tijekom fermentacije kozjeg mlijeka zabilježen je brži pad pH vrijednosti i veći broj stanica Bifidobacterium longum Bb-46 nego tijekom fermentacije kravljeg mlijeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija