Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 221156

Nastanak kratko i srednje lančanih masnih kiselina tijekom fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka bakterijom Bifidobacterium longum Bb-46


Slačanac, Vedran; Hardi, Jovica; Pavlović, Hrvoje; Vlainić, Mato
Nastanak kratko i srednje lančanih masnih kiselina tijekom fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka bakterijom Bifidobacterium longum Bb-46 // Zbornik sažetaka 36. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka / Tratnik, Ljubica (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2004. (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 221156 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nastanak kratko i srednje lančanih masnih kiselina tijekom fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka bakterijom Bifidobacterium longum Bb-46
(Production of short and medium chain fatty acids during the fermentation of goat and cow milk with Bifidobacterium longum Bb-46)

Autori
Slačanac, Vedran ; Hardi, Jovica ; Pavlović, Hrvoje ; Vlainić, Mato

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 36. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka / Tratnik, Ljubica - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2004

Skup
36. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 25.10.2004. - 27.10.2004

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Bifidobacterium longum Bb-56; fermmentirano kozje i kravlje mlijeko; niže lančane masne kiseline (SCFA); srednje lančane masne kiseline (MCFA)
(acetic acid; Bifidobacterium longum Bb-46; fermented goat and cow milk; medium-chain fatty acids (MCFA); short-chain fatty acids (SCFA))

Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi intenzitet nastajanja niže (SCFA) i srednje (MCFA) lančanih masnih kiselina u uzorcima fermentiranog kozjeg i kravljeg mlijeka s Bifidobacterium longum Bb-46. Udio SCFA i MCFA tijekom fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka određivana je GC/FID metodom. Uz to, u radu je određivana sposobnost rasta Bifidobacterium longum Bb-46, te njena fermentacijska aktivnost u kozjem i kravljem mlijeku. U tu svrhu određivan je broj stanica Bifidobacterium longum Bb-46 i pH vrijednost kozjeg i kravljeg mlijeka tijekom fermentacije. Rezultati istraživanja pokazali su osjetno veći udjeli svih ispitivanih SCFA i MCFA nastaju tijekom fermentacije kozjeg mlijeka. Istovremeno, tijekom fermentacije kozjeg mlijeka zabilježen je brži pad pH vrijednosti i veći broj stanica Bifidobacterium longum Bb-46 nego tijekom fermentacije kravljeg mlijeka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Slačanac, Vedran; Hardi, Jovica; Pavlović, Hrvoje; Vlainić, Mato
Nastanak kratko i srednje lančanih masnih kiselina tijekom fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka bakterijom Bifidobacterium longum Bb-46 // Zbornik sažetaka 36. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka / Tratnik, Ljubica (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2004. (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Slačanac, V., Hardi, J., Pavlović, H. & Vlainić, M. (2004) Nastanak kratko i srednje lančanih masnih kiselina tijekom fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka bakterijom Bifidobacterium longum Bb-46. U: Tratnik, L. (ur.)Zbornik sažetaka 36. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka.
@article{article, author = {Sla\v{c}anac, Vedran and Hardi, Jovica and Pavlovi\'{c}, Hrvoje and Vlaini\'{c}, Mato}, editor = {Tratnik, L.}, year = {2004}, pages = {48}, keywords = {Bifidobacterium longum Bb-56, fermmentirano kozje i kravlje mlijeko, ni\v{z}e lan\v{c}ane masne kiseline (SCFA), srednje lan\v{c}ane masne kiseline (MCFA)}, title = {Nastanak kratko i srednje lan\v{c}anih masnih kiselina tijekom fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka bakterijom Bifidobacterium longum Bb-46}, keyword = {Bifidobacterium longum Bb-56, fermmentirano kozje i kravlje mlijeko, ni\v{z}e lan\v{c}ane masne kiseline (SCFA), srednje lan\v{c}ane masne kiseline (MCFA)}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }
@article{article, author = {Sla\v{c}anac, Vedran and Hardi, Jovica and Pavlovi\'{c}, Hrvoje and Vlaini\'{c}, Mato}, editor = {Tratnik, L.}, year = {2004}, pages = {48}, keywords = {acetic acid, Bifidobacterium longum Bb-46, fermented goat and cow milk, medium-chain fatty acids (MCFA), short-chain fatty acids (SCFA)}, title = {Production of short and medium chain fatty acids during the fermentation of goat and cow milk with Bifidobacterium longum Bb-46}, keyword = {acetic acid, Bifidobacterium longum Bb-46, fermented goat and cow milk, medium-chain fatty acids (MCFA), short-chain fatty acids (SCFA)}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font