Pregled bibliografske jedinice broj: 221133
Primjena novih mješovitih starter kultura u proizvodnji sira “ Specijal“ Belje
Primjena novih mješovitih starter kultura u proizvodnji sira “ Specijal“ Belje // Zbornik sažetaka 36. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka / Tratnik, Ljubica (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2004. (predavanje, nije recenziran, sažetak, pregledni)
CROSBI ID: 221133 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena novih mješovitih starter kultura u proizvodnji sira “ Specijal“ Belje
(Application of some new mixed starters in production of ˛Special˛ type of cheese in dairy industry Belje)
Autori
Hardi, Jovica ; Slačanac, Vedran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, pregledni
Izvornik
Zbornik sažetaka 36. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka
/ Tratnik, Ljubica - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2004
Skup
36. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 25.10.2004. - 27.10.2004
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
mješovita starter kultura; edamski sir; aroma; pH; HS/GC; SPME/GC/MS; zrenje
(: mixed starter; Edam cheese; pH value; HC/GC/MS; maturation)
Sažetak
U pogonu sirane, preko odabranih fizikalno-kemijskih parametara praćene su tri serije polutvrdog sira, od priprave mlijeka, do završetka zrenja. U proizvodnji su primjenjena dva nova tipa mješovite starter kulture, pogodne za proizvodnju sira edamskog tipa. Metodama plinske kromatografije HS/GC i SPME/GC/MS, uspoređena je aroma sira iz standardne proizvodnje sa sirevima dvije probne serije. Na osnovi praćenja fizikalno kemijskih parametara, te udjela sastojaka arome, utvrđena je učinkovitost sva tri odabrana startera. Usporedbom svih rezultata, odabrana je starter kultura, čijom je primjenom postignuta najveća ukupna kakvoća zrelog sira ˛Specijal˛ Belje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija