Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 221133

Primjena novih mješovitih starter kultura u proizvodnji sira “ Specijal“ Belje


Hardi, Jovica; Slačanac, Vedran
Primjena novih mješovitih starter kultura u proizvodnji sira “ Specijal“ Belje // Zbornik sažetaka 36. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka / Tratnik, Ljubica (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2004. (predavanje, nije recenziran, sažetak, pregledni)


CROSBI ID: 221133 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena novih mješovitih starter kultura u proizvodnji sira “ Specijal“ Belje
(Application of some new mixed starters in production of ˛Special˛ type of cheese in dairy industry Belje)

Autori
Hardi, Jovica ; Slačanac, Vedran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, pregledni

Izvornik
Zbornik sažetaka 36. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka / Tratnik, Ljubica - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2004

Skup
36. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 25.10.2004. - 27.10.2004

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
mješovita starter kultura; edamski sir; aroma; pH; HS/GC; SPME/GC/MS; zrenje
(: mixed starter; Edam cheese; pH value; HC/GC/MS; maturation)

Sažetak
U pogonu sirane, preko odabranih fizikalno-kemijskih parametara praćene su tri serije polutvrdog sira, od priprave mlijeka, do završetka zrenja. U proizvodnji su primjenjena dva nova tipa mješovite starter kulture, pogodne za proizvodnju sira edamskog tipa. Metodama plinske kromatografije HS/GC i SPME/GC/MS, uspoređena je aroma sira iz standardne proizvodnje sa sirevima dvije probne serije. Na osnovi praćenja fizikalno kemijskih parametara, te udjela sastojaka arome, utvrđena je učinkovitost sva tri odabrana startera. Usporedbom svih rezultata, odabrana je starter kultura, čijom je primjenom postignuta najveća ukupna kakvoća zrelog sira ˛Specijal˛ Belje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Hardi, Jovica; Slačanac, Vedran
Primjena novih mješovitih starter kultura u proizvodnji sira “ Specijal“ Belje // Zbornik sažetaka 36. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka / Tratnik, Ljubica (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2004. (predavanje, nije recenziran, sažetak, pregledni)
Hardi, J. & Slačanac, V. (2004) Primjena novih mješovitih starter kultura u proizvodnji sira “ Specijal“ Belje. U: Tratnik, L. (ur.)Zbornik sažetaka 36. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka.
@article{article, author = {Hardi, Jovica and Sla\v{c}anac, Vedran}, editor = {Tratnik, L.}, year = {2004}, pages = {37}, keywords = {mje\v{s}ovita starter kultura, edamski sir, aroma, pH, HS/GC, SPME/GC/MS, zrenje}, title = {Primjena novih mje\v{s}ovitih starter kultura u proizvodnji sira and \#8220; Specijal and \#8220; Belje}, keyword = {mje\v{s}ovita starter kultura, edamski sir, aroma, pH, HS/GC, SPME/GC/MS, zrenje}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }
@article{article, author = {Hardi, Jovica and Sla\v{c}anac, Vedran}, editor = {Tratnik, L.}, year = {2004}, pages = {37}, keywords = {: mixed starter, Edam cheese, pH value, HC/GC/MS, maturation}, title = {Application of some new mixed starters in production of \k{}Special\k{} type of cheese in dairy industry Belje}, keyword = {: mixed starter, Edam cheese, pH value, HC/GC/MS, maturation}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font