Pregled bibliografske jedinice broj: 220957
Analiza polifenolnih spojeva i metilksantina u kakao masi različita podrijetla
Analiza polifenolnih spojeva i metilksantina u kakao masi različita podrijetla, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 220957 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza polifenolnih spojeva i metilksantina u kakao masi različita podrijetla
(The polyphenols and methylxanthines analysis in different samples of cocoa liquor)
Autori
Barbaroša, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.10
Godina
2005
Stranica
69
Mentor
Vorkapić-Furač, Jasna
Ključne riječi
kakao masa; metilksantini; polifenoli; tekućinska kromatogrfija visoke
(cocoa liquor; high performance liquid chromatography; methylxanthines;)
Sažetak
Mnoga istraživanja pokazuju da su kakao zrno i proizvodi dobiveni iz kakao zrna, kao što su kakao masa, kakao prah i ukusna čokolada, bogati antioksidantima. Antioksidanti štite ljudski organizam od slobodnih radikala i na taj način sprečavaju nastajanje karcinoma i koronarnih bolesti. Analiziran je udio ukupnih masti i minerala u uzorcima kakao mase različita podrijetla. U svim uzorcima postotak ukupne masti je oko 52 %. Minerali su analizirani plamenom atomskom apsorpcijskom spektrofotometrijom (FAAS) te je utvrđeno da najviše ima Fe, a najmanje Ca. U radu je pozornost usmjerena prema tekućinskoj kromatografiji obrnutih faza (RP-LC) kojom se uspješno razdvajaju monomerni polifenolni spojevi i metilksantini. Analizirani su polifenoli [(-)-epikatehin, (+)-katehin, (-)-epigalokatehin, (+)-galokatehin, kava kiselina i kumarinska kiselina] i metilksantini (teobromin i kafein) u sedam uzoraka kakao mase. Na kromatogramima je razdijeljeno više od 30 pikova, od kojih su pomoću UV-spektara identificirani gore navedeni spojevi. Najzastupljeniji je metilksantin teobromin te polifenolni spojevi kava kiselina, (+)-galokatehin i (-)-epikatehin.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058024
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasna Vorkapić-Furač
(mentor)