Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 220957

Analiza polifenolnih spojeva i metilksantina u kakao masi različita podrijetla


Barbaroša, Iva
Analiza polifenolnih spojeva i metilksantina u kakao masi različita podrijetla, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 220957 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Analiza polifenolnih spojeva i metilksantina u kakao masi različita podrijetla
(The polyphenols and methylxanthines analysis in different samples of cocoa liquor)

Autori
Barbaroša, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.10

Godina
2005

Stranica
69

Mentor
Vorkapić-Furač, Jasna

Ključne riječi
kakao masa; metilksantini; polifenoli; tekućinska kromatogrfija visoke
(cocoa liquor; high performance liquid chromatography; methylxanthines;)

Sažetak
Mnoga istraživanja pokazuju da su kakao zrno i proizvodi dobiveni iz kakao zrna, kao što su kakao masa, kakao prah i ukusna čokolada, bogati antioksidantima. Antioksidanti štite ljudski organizam od slobodnih radikala i na taj način sprečavaju nastajanje karcinoma i koronarnih bolesti. Analiziran je udio ukupnih masti i minerala u uzorcima kakao mase različita podrijetla. U svim uzorcima postotak ukupne masti je oko 52 %. Minerali su analizirani plamenom atomskom apsorpcijskom spektrofotometrijom (FAAS) te je utvrđeno da najviše ima Fe, a najmanje Ca. U radu je pozornost usmjerena prema tekućinskoj kromatografiji obrnutih faza (RP-LC) kojom se uspješno razdvajaju monomerni polifenolni spojevi i metilksantini. Analizirani su polifenoli [(-)-epikatehin, (+)-katehin, (-)-epigalokatehin, (+)-galokatehin, kava kiselina i kumarinska kiselina] i metilksantini (teobromin i kafein) u sedam uzoraka kakao mase. Na kromatogramima je razdijeljeno više od 30 pikova, od kojih su pomoću UV-spektara identificirani gore navedeni spojevi. Najzastupljeniji je metilksantin teobromin te polifenolni spojevi kava kiselina, (+)-galokatehin i (-)-epikatehin.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058024

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasna Vorkapić-Furač (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Barbaroša, Iva
Analiza polifenolnih spojeva i metilksantina u kakao masi različita podrijetla, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Barbaroša, I. (2005) 'Analiza polifenolnih spojeva i metilksantina u kakao masi različita podrijetla', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Barbaro\v{s}a, Iva}, year = {2005}, pages = {69}, keywords = {kakao masa, metilksantini, polifenoli, teku\'{c}inska kromatogrfija visoke}, title = {Analiza polifenolnih spojeva i metilksantina u kakao masi razli\v{c}ita podrijetla}, keyword = {kakao masa, metilksantini, polifenoli, teku\'{c}inska kromatogrfija visoke}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Barbaro\v{s}a, Iva}, year = {2005}, pages = {69}, keywords = {cocoa liquor, high performance liquid chromatography, methylxanthines, }, title = {The polyphenols and methylxanthines analysis in different samples of cocoa liquor}, keyword = {cocoa liquor, high performance liquid chromatography, methylxanthines, }, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font