Pregled bibliografske jedinice broj: 220915
Praćenje sastava arome tijekom probne proizvodnje sira Specijal – Belje
Praćenje sastava arome tijekom probne proizvodnje sira Specijal – Belje, 2004., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 220915 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Praćenje sastava arome tijekom probne proizvodnje sira Specijal – Belje
(Observation of aroma composition during the pilot production of Special-Belje semi-hard cheese)
Autori
Ačkar, Đurđica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
22.11
Godina
2004
Stranica
89
Mentor
Hardi, Jovica
Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran
Ključne riječi
aroma; polutvrdi sir; HS/GC/FID; SPME/GC/MS; pH; zrenje; starter kultura
(aroma; semi-hard cheese; HS/GC/FID; SPME/GC/MS; pH; maturation)
Sažetak
U radu je praćen sastav arome tijekom zrenja triju serija probne proizvodnje polutvrdog sira Specijal – Belje primjenom HS/GC/FID i SPME/GC/MS metoda plinske kromatografije. Svaki dan zrenja praćene su promjene pH vrijednosti triju serija proizvodnje. Standardna tvornička proizvodnja uspoređena je s dvije probne serije u kojima su primijenjene nove starter kulture. Uzorci iz zrionice sireva prikupljani su tijekom zrenja od 50 dana, zamrzavani, te serijski analizirani. Kakvoća završne arome sireva utvrđena je preko dinamike razvoja ukupne arome i dinamike razvoja pojedinih sastojaka. Na osnovi svih praćenih parametara i usporedbe s nekim značajnim pokazateljima pravilno vođenog procesa zrenja Edamskog sira izvedeni su zaključci temeljem kojih je određena najbolja primijenjena starter kultura, odnosno istaknuta serija sira s najvećom kakvoćom arome.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija