Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 220915

Praćenje sastava arome tijekom probne proizvodnje sira Specijal – Belje


Ačkar, Đurđica
Praćenje sastava arome tijekom probne proizvodnje sira Specijal – Belje, 2004., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 220915 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Praćenje sastava arome tijekom probne proizvodnje sira Specijal – Belje
(Observation of aroma composition during the pilot production of Special-Belje semi-hard cheese)

Autori
Ačkar, Đurđica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
22.11

Godina
2004

Stranica
89

Mentor
Hardi, Jovica

Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran

Ključne riječi
aroma; polutvrdi sir; HS/GC/FID; SPME/GC/MS; pH; zrenje; starter kultura
(aroma; semi-hard cheese; HS/GC/FID; SPME/GC/MS; pH; maturation)

Sažetak
U radu je praćen sastav arome tijekom zrenja triju serija probne proizvodnje polutvrdog sira Specijal – Belje primjenom HS/GC/FID i SPME/GC/MS metoda plinske kromatografije. Svaki dan zrenja praćene su promjene pH vrijednosti triju serija proizvodnje. Standardna tvornička proizvodnja uspoređena je s dvije probne serije u kojima su primijenjene nove starter kulture. Uzorci iz zrionice sireva prikupljani su tijekom zrenja od 50 dana, zamrzavani, te serijski analizirani. Kakvoća završne arome sireva utvrđena je preko dinamike razvoja ukupne arome i dinamike razvoja pojedinih sastojaka. Na osnovi svih praćenih parametara i usporedbe s nekim značajnim pokazateljima pravilno vođenog procesa zrenja Edamskog sira izvedeni su zaključci temeljem kojih je određena najbolja primijenjena starter kultura, odnosno istaknuta serija sira s najvećom kakvoćom arome.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Đurđica Ačkar (autor)

Avatar Url Jovica Hardi (mentor)

Avatar Url Vedran Slačanac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ačkar, Đurđica
Praćenje sastava arome tijekom probne proizvodnje sira Specijal – Belje, 2004., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Ačkar, Đ. (2004) 'Praćenje sastava arome tijekom probne proizvodnje sira Specijal – Belje', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {A\v{c}kar, \DJur\djica}, year = {2004}, pages = {89}, keywords = {aroma, polutvrdi sir, HS/GC/FID, SPME/GC/MS, pH, zrenje, starter kultura}, title = {Pra\'{c}enje sastava arome tijekom probne proizvodnje sira Specijal and \#8211; Belje}, keyword = {aroma, polutvrdi sir, HS/GC/FID, SPME/GC/MS, pH, zrenje, starter kultura}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {A\v{c}kar, \DJur\djica}, year = {2004}, pages = {89}, keywords = {aroma, semi-hard cheese, HS/GC/FID, SPME/GC/MS, pH, maturation}, title = {Observation of aroma composition during the pilot production of Special-Belje semi-hard cheese}, keyword = {aroma, semi-hard cheese, HS/GC/FID, SPME/GC/MS, pH, maturation}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font