Pregled bibliografske jedinice broj: 220892
Usporedba kakvoće sireva Edamskog tipa na osnovi kromatografskog profila arome
Usporedba kakvoće sireva Edamskog tipa na osnovi kromatografskog profila arome, 2005., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 220892 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba kakvoće sireva Edamskog tipa na osnovi kromatografskog profila arome
(Comparation of some Edam types of cheese quality according to their chromatographic profile)
Autori
Blažić, Marijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
23.09
Godina
2005
Stranica
63
Mentor
Hardi, Jovica
Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran
Ključne riječi
aroma; plinska kromatografija; HS/GC/FID; SPME/GC/MS; edamski sir
(aroma; gas chromatography; HS/GC/FID; SPME/GC/MS; edam cheese)
Sažetak
Primjenom HS/GC/FID i SPME/GC/MS metoda plinske kromatografije analiziran je sastav arome nekoliko traženih uzoraka sireva edamskog tipa, te uspoređen s aromo sireva Specijal – Belje iz tri probne proizvodne serije. Usporedbom rezultata dvije primjenjene metode analize, utvrđene su značajne razlike u broju i udjelima identificiranih sastojaka arome svakog sira. Metodom SPME/GC/MS utvrđen je znacajno veći broj različitih sastojaka arome svakog analiziranog uzorka. Rezultati su pokazali da se sir Specijal – Belje po nekim značajkama može svrstati u sireve edamskog tipa. Od njih se razlikuje po nešto manjem broju sastojaka arome, ali je udio ukupne arome sira Specijal – Belje dvostruko veći od uspoređivanih Edamaca. Provedenom analizom utvrđena je i serija probne proizvodnje sira Specijal – Belje s najvišom kakvoćom arome.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija