Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 220892

Usporedba kakvoće sireva Edamskog tipa na osnovi kromatografskog profila arome


Blažić, Marijana
Usporedba kakvoće sireva Edamskog tipa na osnovi kromatografskog profila arome, 2005., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 220892 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Usporedba kakvoće sireva Edamskog tipa na osnovi kromatografskog profila arome
(Comparation of some Edam types of cheese quality according to their chromatographic profile)

Autori
Blažić, Marijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
23.09

Godina
2005

Stranica
63

Mentor
Hardi, Jovica

Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran

Ključne riječi
aroma; plinska kromatografija; HS/GC/FID; SPME/GC/MS; edamski sir
(aroma; gas chromatography; HS/GC/FID; SPME/GC/MS; edam cheese)

Sažetak
Primjenom HS/GC/FID i SPME/GC/MS metoda plinske kromatografije analiziran je sastav arome nekoliko traženih uzoraka sireva edamskog tipa, te uspoređen s aromo sireva Specijal – Belje iz tri probne proizvodne serije. Usporedbom rezultata dvije primjenjene metode analize, utvrđene su značajne razlike u broju i udjelima identificiranih sastojaka arome svakog sira. Metodom SPME/GC/MS utvrđen je znacajno veći broj različitih sastojaka arome svakog analiziranog uzorka. Rezultati su pokazali da se sir Specijal – Belje po nekim značajkama može svrstati u sireve edamskog tipa. Od njih se razlikuje po nešto manjem broju sastojaka arome, ali je udio ukupne arome sira Specijal – Belje dvostruko veći od uspoređivanih Edamaca. Provedenom analizom utvrđena je i serija probne proizvodnje sira Specijal – Belje s najvišom kakvoćom arome.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jovica Hardi (mentor)

Avatar Url Vedran Slačanac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Blažić, Marijana
Usporedba kakvoće sireva Edamskog tipa na osnovi kromatografskog profila arome, 2005., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Blažić, M. (2005) 'Usporedba kakvoće sireva Edamskog tipa na osnovi kromatografskog profila arome', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bla\v{z}i\'{c}, Marijana}, year = {2005}, pages = {63}, keywords = {aroma, plinska kromatografija, HS/GC/FID, SPME/GC/MS, edamski sir}, title = {Usporedba kakvo\'{c}e sireva Edamskog tipa na osnovi kromatografskog profila arome}, keyword = {aroma, plinska kromatografija, HS/GC/FID, SPME/GC/MS, edamski sir}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bla\v{z}i\'{c}, Marijana}, year = {2005}, pages = {63}, keywords = {aroma, gas chromatography, HS/GC/FID, SPME/GC/MS, edam cheese}, title = {Comparation of some Edam types of cheese quality according to their chromatographic profile}, keyword = {aroma, gas chromatography, HS/GC/FID, SPME/GC/MS, edam cheese}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font