Pregled bibliografske jedinice broj: 219663
Inhibicijski učinak kozjeg i kravljeg mlijeka fermentiranog bakterijom Bifidobacterium longum Bb-46 na rast uropatogenog soja Candida albicans
Inhibicijski učinak kozjeg i kravljeg mlijeka fermentiranog bakterijom Bifidobacterium longum Bb-46 na rast uropatogenog soja Candida albicans // Mljekarstvo, 54 (2004), 4; 285-297 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 219663 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Inhibicijski učinak kozjeg i kravljeg mlijeka fermentiranog bakterijom Bifidobacterium longum Bb-46 na rast uropatogenog soja Candida albicans
(Inhibitory effect of goat and cow milk fermented with Bifidobacterium longum bb-46 on growth of uropathogenic Candida albicans)
Autori
Slačanac, Vedran ; Hardi, Jovica ; Pavlović, Hrvoje ; Vlainić, Mato ; Lučan , Mirela
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 54
(2004), 4;
285-297
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Bifidobacterium longum Bb-46 ; Candida albicans ; fermentirano kozje i kravlje mlijeko ; inhibicijski učinak
(Bifidobacterium longum Bb-46 ; Candida albicans ; fermented goat and cow milk ; inhibitory effect)
Sažetak
Cilj ispitivanja bio je utvrditi antagonistički utjecaj kozjeg i kravljeg mlijeka fermentiranog probiotičkom bakterijom Bifidobacterium longum Bb- 46 na rast uropatogenog kvasca Candida albicans. Hipoteza u ovom radu bila je da fermentirano kozje mlijeko ima moguće jače inhibicijsko djelovanje na rast Candida albicans u usporedbi s fermentiranim kravljim mlijekom. Povrh toga, praćene su korelacije između stupnja inhibicije i određenih parametara mliječno kisele fermentacije (broj stanica Bifidobacterium longum Bb-46 i pH vrijednost). Rezultati istraživanja pokazali su da fermentirano kozje mlijeko značajno jače inhibira rast Candida albicans u odnosu na fermentirano kravlje mlijeko (P<0.05). Nije utvrđena nikakva korelacija stupnja inhibicije rasta Candida albicans s pH vrijednosti fermentiranog mlijeka i brojem živih stanica Bifidobacterium longum Bb-46 u fermentiranom kozjem i kravljem mlijeku.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0113002
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Mirela Lučan Čolić
(autor)
Jovica Hardi
(autor)
Vedran Slačanac
(autor)
Hrvoje Pavlović
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CA Search (Chemical Abstracts)
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts