Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 219663

Inhibicijski učinak kozjeg i kravljeg mlijeka fermentiranog bakterijom Bifidobacterium longum Bb-46 na rast uropatogenog soja Candida albicans


Slačanac, Vedran; Hardi, Jovica; Pavlović, Hrvoje; Vlainić, Mato; Lučan , Mirela
Inhibicijski učinak kozjeg i kravljeg mlijeka fermentiranog bakterijom Bifidobacterium longum Bb-46 na rast uropatogenog soja Candida albicans // Mljekarstvo, 54 (2004), 4; 285-297 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 219663 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Inhibicijski učinak kozjeg i kravljeg mlijeka fermentiranog bakterijom Bifidobacterium longum Bb-46 na rast uropatogenog soja Candida albicans
(Inhibitory effect of goat and cow milk fermented with Bifidobacterium longum bb-46 on growth of uropathogenic Candida albicans)

Autori
Slačanac, Vedran ; Hardi, Jovica ; Pavlović, Hrvoje ; Vlainić, Mato ; Lučan , Mirela

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 54 (2004), 4; 285-297

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Bifidobacterium longum Bb-46 ; Candida albicans ; fermentirano kozje i kravlje mlijeko ; inhibicijski učinak
(Bifidobacterium longum Bb-46 ; Candida albicans ; fermented goat and cow milk ; inhibitory effect)

Sažetak
Cilj ispitivanja bio je utvrditi antagonistički utjecaj kozjeg i kravljeg mlijeka fermentiranog probiotičkom bakterijom Bifidobacterium longum Bb- 46 na rast uropatogenog kvasca Candida albicans. Hipoteza u ovom radu bila je da fermentirano kozje mlijeko ima moguće jače inhibicijsko djelovanje na rast Candida albicans u usporedbi s fermentiranim kravljim mlijekom. Povrh toga, praćene su korelacije između stupnja inhibicije i određenih parametara mliječno kisele fermentacije (broj stanica Bifidobacterium longum Bb-46 i pH vrijednost). Rezultati istraživanja pokazali su da fermentirano kozje mlijeko značajno jače inhibira rast Candida albicans u odnosu na fermentirano kravlje mlijeko (P<0.05). Nije utvrđena nikakva korelacija stupnja inhibicije rasta Candida albicans s pH vrijednosti fermentiranog mlijeka i brojem živih stanica Bifidobacterium longum Bb-46 u fermentiranom kozjem i kravljem mlijeku.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Slačanac, Vedran; Hardi, Jovica; Pavlović, Hrvoje; Vlainić, Mato; Lučan , Mirela
Inhibicijski učinak kozjeg i kravljeg mlijeka fermentiranog bakterijom Bifidobacterium longum Bb-46 na rast uropatogenog soja Candida albicans // Mljekarstvo, 54 (2004), 4; 285-297 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Slačanac, V., Hardi, J., Pavlović, H., Vlainić, M. & Lučan , M. (2004) Inhibicijski učinak kozjeg i kravljeg mlijeka fermentiranog bakterijom Bifidobacterium longum Bb-46 na rast uropatogenog soja Candida albicans. Mljekarstvo, 54 (4), 285-297.
@article{article, author = {Sla\v{c}anac, Vedran and Hardi, Jovica and Pavlovi\'{c}, Hrvoje and Vlaini\'{c}, Mato and Lu\v{c}an, Mirela}, year = {2004}, pages = {285-297}, keywords = {Bifidobacterium longum Bb-46, Candida albicans, fermentirano kozje i kravlje mlijeko, inhibicijski u\v{c}inak}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {54}, number = {4}, issn = {0026-704X}, title = {Inhibicijski u\v{c}inak kozjeg i kravljeg mlijeka fermentiranog bakterijom Bifidobacterium longum Bb-46 na rast uropatogenog soja Candida albicans}, keyword = {Bifidobacterium longum Bb-46, Candida albicans, fermentirano kozje i kravlje mlijeko, inhibicijski u\v{c}inak} }
@article{article, author = {Sla\v{c}anac, Vedran and Hardi, Jovica and Pavlovi\'{c}, Hrvoje and Vlaini\'{c}, Mato and Lu\v{c}an, Mirela}, year = {2004}, pages = {285-297}, keywords = {Bifidobacterium longum Bb-46, Candida albicans, fermented goat and cow milk, inhibitory effect}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {54}, number = {4}, issn = {0026-704X}, title = {Inhibitory effect of goat and cow milk fermented with Bifidobacterium longum bb-46 on growth of uropathogenic Candida albicans}, keyword = {Bifidobacterium longum Bb-46, Candida albicans, fermented goat and cow milk, inhibitory effect} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CA Search (Chemical Abstracts)
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font