Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 219646

Promjena udjela masnih kiselina tijekom fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka ABT-2 kulturom


Slačanac, Vedran; Hardi, Jovica; Pavlović, Hrvoje; Vlainić, Mato; Lučan, Mirela
Promjena udjela masnih kiselina tijekom fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka ABT-2 kulturom // Mljekarstvo, 55 (2005), 2; 113-124 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 219646 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Promjena udjela masnih kiselina tijekom fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka ABT-2 kulturom
(Alteration of fatty acids content during cow's and goat's milk fermentation with ABT-2 culture)

Autori
Slačanac, Vedran ; Hardi, Jovica ; Pavlović, Hrvoje ; Vlainić, Mato ; Lučan, Mirela

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 55 (2005), 2; 113-124

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
ABT-2 kultura ; fermentirano kozje i kravlje mlijeko ; kratko (SCFA) i srednje (MCFA) lančane masne kiseline ; octena kiselina
(ABT-2 culture ; Bifidobacterium spp. ; fermented goat and cow milk ; Lactobacillus acidophilus La-5 ; short (SCFA) and medium (MCFA) chain fatty acids)

Sažetak
Cilj rada bio je ispitati utjecaj fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka ABT-2 kulturom na promjenu udjela pojedinačnih masnih kiselina u kozjem i kravljem mlijeku. Svrha rada bila je utvrditi povećanje udjela pojedinačnih kratko (SCFA - short chain fatty acids) i srednje (MCFA - middle chain fatty acids) lančanih masnih kiselina tijekom fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka. Hipoteza u radu bila je da veći udjeli SCFA i MCFA tijekom fermentacije ABT-2 kulturom nastaju u kozjem mlijeku u usporedbi s kravljim. Rezultati rada pokazali su brže odvijanje fermentacijskih procesa u kozjem mlijeku u usporedbi s kravljim. Statistički značajno veći broj stanica probiotičkih bakterija Bifidobacterium spp. i Lactobacillus acidophilus La-5 zabilježen je tijekom fermentacije kozjeg mlijeka, uz istodobno brže padanje pH vrijednosti kozjeg mlijeka u odnosu na kravlje. Uslijed fermentativne aktivnosti bifidobakterija iz ABT-2 kulture povećavao se udio SCFA i MCFA u obje vrste mlijeka. Međutim, značajno veći udio mjerenih SCFA i MCFA nastao je fermentacijom kozjeg mlijeka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Slačanac, Vedran; Hardi, Jovica; Pavlović, Hrvoje; Vlainić, Mato; Lučan, Mirela
Promjena udjela masnih kiselina tijekom fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka ABT-2 kulturom // Mljekarstvo, 55 (2005), 2; 113-124 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Slačanac, V., Hardi, J., Pavlović, H., Vlainić, M. & Lučan, M. (2005) Promjena udjela masnih kiselina tijekom fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka ABT-2 kulturom. Mljekarstvo, 55 (2), 113-124.
@article{article, author = {Sla\v{c}anac, Vedran and Hardi, Jovica and Pavlovi\'{c}, Hrvoje and Vlaini\'{c}, Mato and Lu\v{c}an, Mirela}, year = {2005}, pages = {113-124}, keywords = {ABT-2 kultura, fermentirano kozje i kravlje mlijeko, kratko (SCFA) i srednje (MCFA) lan\v{c}ane masne kiseline, octena kiselina}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {55}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {Promjena udjela masnih kiselina tijekom fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka ABT-2 kulturom}, keyword = {ABT-2 kultura, fermentirano kozje i kravlje mlijeko, kratko (SCFA) i srednje (MCFA) lan\v{c}ane masne kiseline, octena kiselina} }
@article{article, author = {Sla\v{c}anac, Vedran and Hardi, Jovica and Pavlovi\'{c}, Hrvoje and Vlaini\'{c}, Mato and Lu\v{c}an, Mirela}, year = {2005}, pages = {113-124}, keywords = {ABT-2 culture, Bifidobacterium spp., fermented goat and cow milk, Lactobacillus acidophilus La-5, short (SCFA) and medium (MCFA) chain fatty acids}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {55}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {Alteration of fatty acids content during cow's and goat's milk fermentation with ABT-2 culture}, keyword = {ABT-2 culture, Bifidobacterium spp., fermented goat and cow milk, Lactobacillus acidophilus La-5, short (SCFA) and medium (MCFA) chain fatty acids} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CA Search (Chemical Abstracts)
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font