Pregled bibliografske jedinice broj: 219646
Promjena udjela masnih kiselina tijekom fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka ABT-2 kulturom
Promjena udjela masnih kiselina tijekom fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka ABT-2 kulturom // Mljekarstvo, 55 (2005), 2; 113-124 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 219646 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjena udjela masnih kiselina tijekom fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka ABT-2 kulturom
(Alteration of fatty acids content during cow's and goat's milk fermentation with ABT-2 culture)
Autori
Slačanac, Vedran ; Hardi, Jovica ; Pavlović, Hrvoje ; Vlainić, Mato ; Lučan, Mirela
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 55
(2005), 2;
113-124
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
ABT-2 kultura ; fermentirano kozje i kravlje mlijeko ; kratko (SCFA) i srednje (MCFA) lančane masne kiseline ; octena kiselina
(ABT-2 culture ; Bifidobacterium spp. ; fermented goat and cow milk ; Lactobacillus acidophilus La-5 ; short (SCFA) and medium (MCFA) chain fatty acids)
Sažetak
Cilj rada bio je ispitati utjecaj fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka ABT-2 kulturom na promjenu udjela pojedinačnih masnih kiselina u kozjem i kravljem mlijeku. Svrha rada bila je utvrditi povećanje udjela pojedinačnih kratko (SCFA - short chain fatty acids) i srednje (MCFA - middle chain fatty acids) lančanih masnih kiselina tijekom fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka. Hipoteza u radu bila je da veći udjeli SCFA i MCFA tijekom fermentacije ABT-2 kulturom nastaju u kozjem mlijeku u usporedbi s kravljim. Rezultati rada pokazali su brže odvijanje fermentacijskih procesa u kozjem mlijeku u usporedbi s kravljim. Statistički značajno veći broj stanica probiotičkih bakterija Bifidobacterium spp. i Lactobacillus acidophilus La-5 zabilježen je tijekom fermentacije kozjeg mlijeka, uz istodobno brže padanje pH vrijednosti kozjeg mlijeka u odnosu na kravlje. Uslijed fermentativne aktivnosti bifidobakterija iz ABT-2 kulture povećavao se udio SCFA i MCFA u obje vrste mlijeka. Međutim, značajno veći udio mjerenih SCFA i MCFA nastao je fermentacijom kozjeg mlijeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0113002
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Mirela Lučan Čolić
(autor)
Jovica Hardi
(autor)
Vedran Slačanac
(autor)
Hrvoje Pavlović
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CA Search (Chemical Abstracts)
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts