Pregled bibliografske jedinice broj: 218924
Bolesti i deficijencije uzrokovane pogrešnom prehranom riba
Bolesti i deficijencije uzrokovane pogrešnom prehranom riba, 2005., diplomski rad, Odjel za akvakulturu, Dubrovnik
CROSBI ID: 218924 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Bolesti i deficijencije uzrokovane pogrešnom prehranom riba
(Diseases and deficiencies caused by inadequate fish feeding)
Autori
Josimović, Nađa
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Odjel za akvakulturu
Mjesto
Dubrovnik
Datum
25.05
Godina
2005
Stranica
41
Mentor
Teskeredžić, Emin
Ključne riječi
bolesti; deficijencije; pogrešno hranjenje riba
(diseases; deficiency; inadequate fish feeding)
Sažetak
Za uspjeh u akvakulturi kao i u ostalim granama stočarstva, bitno je osigurati uvjete za postizanje dobre i tražene kvalitete proizvoda, visoki postotak preživljavanja i normalan rast, što ovisi u znatnoj mjeri o zdravstvenom stanju ribe. Pojačanim uzgojem riba u ribnjacima, zatvorenim vodama tj. intenziviranjem proizvodnje povećava se mogućnost u širenju bolesti zbog prisutnosti većeg broja uzročnika i njihovog brzog širenja u populaciji. Gusti nasad ribe, intenzivna gnojidba i hranidba utječu na sastav vode, pogoršavajući higijenske prilike u objektu za uzgoj dovodeći na taj način ribu u česta stresna stanja. Bolesti i deficijencije uzrokovane greškama u prehrani javljaju se najčešće zbog neznanja i nepoznavanja fizioloških i anatomskih karakteristika, hranidbenih potreba te same biologije uzgajanih riba jer većina uzgajivača najnovija saznanja i tehnologiju zamjenjuju zastarjelim, obiteljskim, tradicijskim metodama uzgoja. Greške u hranidbi smanjuju otpornost ribe prema bolestima i slabi njen imunitet pa je bitno da mjere oko suzbijanja i sprečavanja bolesti riba budu korištene u toku cijelog uzgojnog procesa. Stoga je potrebno da svaki uzgajivač bude upućen u osnovna pitanja o bolestima kako bi te mjere mogao pravilno primjenjivati i uspješno surađivati sa specijaliziranim stručnjacima. U ovom radu sam uz dostupne literaturne podatke pokušala iznijet sastavne komponente hrane, njihove međusobne odnose te deficijencije i bolesti koje će bit izazvane nepravilnom prehranom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA