Pregled bibliografske jedinice broj: 218648
Korelacija fizikalno-kemijskih parametara i senzorske procjene uzoraka meda
Korelacija fizikalno-kemijskih parametara i senzorske procjene uzoraka meda, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 218648 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Korelacija fizikalno-kemijskih parametara i senzorske procjene uzoraka meda
(Correlation of physico-chemical parameters and sensory evaluation of honey samples)
Autori
Vacek, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
05.10
Godina
2005
Stranica
51
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
fizikalno-kemijski parametri; korelacija; med; senzorska procjena
(physico-chemical parameters; correlation; honey; sensory evaluation)
Sažetak
Kvaliteta meda bitno doprinosi njegovu značaju u prehrani. Pri utvrđivanju kvalitete meda važno je odrediti fizikalno-kemijska i senzorska svojstva meda. Ona ovise o brojnim faktorima, kao što su botaničko i geografsko porijeklo, klimatski uvjeti, način proizvodnje, te uvjeti i dužina skladištenja. U ovom radu ispitivani su fizikalno-kemijski parametri i senzorska procjena 103 uzorka različitih vrsta meda. Određivani su sljedeći parametri: električna provodnost, maseni udjel vode, maseni udjel reducirajućih šećera i saharoze, kiselost, aktivnost dijastaze i invertaze, maseni udjel hidroksimetilfurfurala (HMF), specifični kut rotacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058018
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nada Vahčić
(mentor)