Pregled bibliografske jedinice broj: 217543
1.5.Razina i utjecaj onečišćenja na području većih naselja "vruće točke" ; 1.5.2. Određivanje detergenata (anionskih tenzida) u morskoj vodi
1.5.Razina i utjecaj onečišćenja na području većih naselja "vruće točke" ; 1.5.2. Određivanje detergenata (anionskih tenzida) u morskoj vodi, 2004. (izvještaj).
CROSBI ID: 217543 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
1.5.Razina i utjecaj onečišćenja na području većih naselja "vruće točke" ; 1.5.2. Određivanje detergenata (anionskih tenzida) u morskoj vodi
(1.5. Level and impact of contamination in the urban "hot spot" areas,)
Autori
Hršak, Dubravka ; Begonja Kolar, Ana ; Petrić, Ines
Izvornik
Izvještaj projekta Jadran
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, izvještaj
Godina
2004
Ključne riječi
Jadransko more; detergenti
(Adriatic sea; detergents)
Sažetak
Kao i prethodnih godina, tijekom 2004. godine provedeno je kvantitativno određivanje anionskih tenzida u uzocima morske vode koji su uzorkovani na području većih naselja, na istim postajama na kojima su mjereni i ostali pokazatelji za procjenu utjecaja komunalnih otpadnih voda i gospodarske djelatnosti. Mjerenja su provedena primjenom MBAS metode (stvaranje kompleksa tenzid-metilensko modrilo), a rezultati su izraženi u μ g MBAS/L. Uspoređujući izmjerene MBAS vrijednosti može se zaključiti da su u većini uzoraka te vrijednosti bile u granicama 10-30µ g/l te da su najveće MBAS vrijednosti, kao i prethodnih godina, izmjerene na postajama kod Pule (67, 0-74, 5µ g/l), Rijeke (97, 6µ g/l) te u Kaštelanskom zaljevu kod Vranjica (63, 5-194, 6µ g/l). Ti rezultati potvrđuju da su navedeni ekosustavi već duže vrijeme izloženi povišenim koncentracijama anionskih tenzida (mjerenja se provode od 2001. godine). Oporavak navedenih i drugih ugroženih područja koja još nisu otkrivena, te sprečavanje daljnjeg zagađenja priobalnog mora može se očekivati tek nakon izgradnje komunalne infrastrukture i djelotvornog sustava za obradu otpadnih voda iz domaćinstava i gospodarske djelatnosti .
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija