Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 216741

Utjecaj udjela suhe tvari na reološka svojstva kaše jabuke pri niskim temperaturama prije i tijekom smrzavanja


Pozderović, Andrija; Moslavac, Tihomir; Pichler, Anita
Utjecaj udjela suhe tvari na reološka svojstva kaše jabuke pri niskim temperaturama prije i tijekom smrzavanja // Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske, 54 (2005), 7-8; 341-346 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 216741 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj udjela suhe tvari na reološka svojstva kaše jabuke pri niskim temperaturama prije i tijekom smrzavanja
(Influence of dry solid fraction on the rheological properties of apple puree at low temperatures before and during the freezing)

Autori
Pozderović, Andrija ; Moslavac, Tihomir ; Pichler, Anita

Izvornik
Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske (0022-9830) 54 (2005), 7-8; 341-346

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
kaša jabuke ; reološka svojstva ; suha tvar ; brzina smicanja ; niske temperature
(apple puree ; rheological properties ; dry solid ; shear rate ; low temperatures)

Sažetak
Poznavanje reoloških svojstava hrane od velikog je značenja za postizavanje određenih svojstava hrane i za vođenje procesa pri proizvodnji hrane. Konzistencija je jedan od značajnijih čimbenika koji određuju kakvoću namirnica, pa tako i onih kojima se smrzavanjem želi očuvati veća stabilnost tijekom vremena. Cilj rada je istraživanje utjecaja udjela netopljive i topljive suhe tvari, brzine smicanja i kontinuiranog hlađenja na reološka svojstva kaše jabuke pri niskim temperaturama prije smrzavanja i tijekom smrzavanja. Istraživanja su provedena sa kašom jabuke sorte Idared sa različitim udjelom netopljive suhe tvari koja je pripremljena miješanjem u različitim omjerima seruma i pulpe koji su prethodno razdvojeni centrifugiranjem. Kaša sa različitim udjelom topljive suhe tvari pripremljena je dodatkom saharoze. Mjerenja reoloških svojstava provedena su na rotacijskom viskozimetru Rheotest 3 sa kriostatskom jedinicom. Reološka svojstva ispitivanih kaša određena su mjerenjem i grafičkim prikazom ovisnosti smičnog naprezanja i brzine smicanja pri 10 oC, te izračunavanjem koeficijenta konzistencije i indeksa tečenja. U ovom radu je istraživana ovisnost smičnog naprezanja i prividne viskoznosti o temperaturi kod kontinuiranog hlađenja od 10 °C do potpunog smrzavanja kaše pri konstantnoj brzini smicanja. Određena je temperatura nakon koje dolazi do naglog povećanja smičnog naprezanja i manje brzine snižavanja temperature (Tk), kao i najniža temperatura pothlađivanja kod koje još dolazi do smicanja (Tm). Ispitivanja su pokazala da reološka svojstva kaše jabuke pri niskim temperaturama, tijekom kontinuiranog hlađenja i temperature Tk i Tm, ovise o udjelu netopljive, topljive suhe tvari i brzini smicanja. Brzina smicanja i hlađenje kod pojedinih tipova kaše različito utječu na reološka svojstva kaše tijekom smrzavanja. Hlađenjem ispitivanih kaša jabuke u području smrzavanja dolazi do pothlađivanja kaše do temperature (Tm) koja je ovisila o brzini smicanja i udjelu suhe tvari. Značajne promjene reoloških svojstava kaše jabuke u području pothlađivanja su zbog nastajanja kristala leda kao novih krutih čestica i njihovog rasta, a zapažene su pri temperaturama od -5, 55 do -10, 50 oC, ovisno o udjelu suhe tvari i brzini smicanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113004

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Anita Pichler (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pozderović, Andrija; Moslavac, Tihomir; Pichler, Anita
Utjecaj udjela suhe tvari na reološka svojstva kaše jabuke pri niskim temperaturama prije i tijekom smrzavanja // Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske, 54 (2005), 7-8; 341-346 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Pozderović, A., Moslavac, T. & Pichler, A. (2005) Utjecaj udjela suhe tvari na reološka svojstva kaše jabuke pri niskim temperaturama prije i tijekom smrzavanja. Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske, 54 (7-8), 341-346.
@article{article, author = {Pozderovi\'{c}, Andrija and Moslavac, Tihomir and Pichler, Anita}, year = {2005}, pages = {341-346}, keywords = {ka\v{s}a jabuke, reolo\v{s}ka svojstva, suha tvar, brzina smicanja, niske temperature}, journal = {Kemija u industriji : \v{c}asopis kemi\v{c}ara i tehnologa Hrvatske}, volume = {54}, number = {7-8}, issn = {0022-9830}, title = {Utjecaj udjela suhe tvari na reolo\v{s}ka svojstva ka\v{s}e jabuke pri niskim temperaturama prije i tijekom smrzavanja}, keyword = {ka\v{s}a jabuke, reolo\v{s}ka svojstva, suha tvar, brzina smicanja, niske temperature} }
@article{article, author = {Pozderovi\'{c}, Andrija and Moslavac, Tihomir and Pichler, Anita}, year = {2005}, pages = {341-346}, keywords = {apple puree, rheological properties, dry solid, shear rate, low temperatures}, journal = {Kemija u industriji : \v{c}asopis kemi\v{c}ara i tehnologa Hrvatske}, volume = {54}, number = {7-8}, issn = {0022-9830}, title = {Influence of dry solid fraction on the rheological properties of apple puree at low temperatures before and during the freezing}, keyword = {apple puree, rheological properties, dry solid, shear rate, low temperatures} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Chemical Abstracts
  • Chemical Engineering Abstracts
  • Chemical Engineering and Biotechnology Abstracts
  • Chemischer Informationsdienst
  • Analytical Abstracts
  • Theoretical Chemical Engineering Abstracts
  • Referativny Zhurnal





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font