Pregled bibliografske jedinice broj: 216588
Međudjelovanje nutricina i stresa na zdravlje i proizvodnost peradi
Međudjelovanje nutricina i stresa na zdravlje i proizvodnost peradi // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 47 (2005), 3; 137-148 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 216588 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Međudjelovanje nutricina i stresa na zdravlje i proizvodnost peradi
(Nutricine and stress interactions and the effect on poultry health and performance)
Autori
Valpotić, Hrvoje ; Šerman, Vlasta ; Mas, Nora ; Mikulec, Željko ; Mašek, Tomislav
Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 47
(2005), 3;
137-148
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
perad; nutricini; stres; zdravlje
(poultry; nutricines; stress; health)
Sažetak
U modernoj peradarskoj proizvodnji životinje su izložene različitim oblicima stresa od trenutka kad se izlegu do završetka proizvodnog ciklusa. Kontinuirani stres uzrokuje smanjenje proizvodnih osobina, te povećanu učestalost oboljevanja od zaraznih i nezaraznih bolesti. Pošto je u EU sve prisutniji trend isključivanja antibiotika i drugih medicinskih pripravaka iz životinjske hrane zbog opasnosti od rezistentnih mikroorganizama, nutritivna rješenja postupno postaju sve važnija alternativa u dosadašnjim sustavima uzgoja. Nutritivna rješenja uključuju korištenje biološki djelatnih tvari tj. nutricina ili funkcionalne hrane. Od nutricina najčešće se primjenjuju antioksidanti, enzimi, emulgatori, karotinoidi, organske kiseline i neprobavljivi oligosaharidi. Organske kiseline i antioksidanti održavaju kvalitetu krmiva, dok enzimi potpomažu probavu i stupanj iskorištavanja hranjivih tvari. Karotinoidi djeluju stimulativno na imunološki sustav smanjujući učestalost pojave bolesnih stanja. Neprobavljivi oligosaharidi i organske kiseline moduliraju mikropopulaciju probavnog sustava potičući proliferaciju poželjnih mikroorganizama, te smanjuju učestalost probavnih poremećaja. Kontrolom oksidativnog stresa antioksidanti pozitivno utječu na zdravstveno stanje životinja u intenzivnom uzgoju, te imaju određeni učinak na kvalitetu mesa. U ovom preglednom članku biti će prikazane dosadašnje spoznaje međudjelovanja nutricina i stresa, te njihovog utjecaja na zdravlje i proizvodne rezultate u sustavima intenzivnog uzgoja peradi.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
0053061
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Mašek
(autor)
Nora Mas
(autor)
Željko Mikulec
(autor)
Vlasta Šerman
(autor)
Hrvoje Valpotić
(autor)