Pregled bibliografske jedinice broj: 21605
Odnos između gluten indeksa i ostalih parametara kakvoće pšenice
Odnos između gluten indeksa i ostalih parametara kakvoće pšenice // Zbornik sažetaka XXXIV. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
Zagreb, 1998. (predavanje, nije recenziran, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 21605 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Odnos između gluten indeksa i ostalih parametara kakvoće pšenice
(RELATION BETWEEN GLUTEN INDEX AND OTHER QUALITY PARAMETERS OF WHEAT)
Autori
Sudar, Rezica ; Jurković, Zorica ; Galonja, Marica ; Drezner, Georg
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Zbornik sažetaka XXXIV. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
/ - Zagreb, 1998
Skup
XXXIV. znanstveni skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 25.02.1998. - 28.02.1998
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
Gluten indeks; kakvoća; kultivari; linije; pšenica.
(gluten index; quality; cultivar; lines; wheat)
Sažetak
Gluten je sastavni dio bjelannčevina koji uglavnom određuje pekarsku kakvoću pšenice. Gluten indeks predlaže se kao brza metoda za ispitivanje kakvoće i količine glutena istovremeno. U radu su određene vrijednosti gluten indeksa kod 104 OS kultivara i linija pšenice i korelirane sa bjelančevinama, Zeleny sedimentacijskim testom, te reološkim parametrima.Vrijednosti gluten indeksa kretale su se od 40-99. Kod 60 uzoraka gluten indeks je bio između 60 i 90 što je optimalno za pekarsku kakvoću, kod 34 je bio viši od 90 što je optimalno za tjestenine, dok je kod 10 uzoraka bio niži od 60. Gluten indeks je korelirao (P<0.05) pozitivno sa Zeleny sedimentacijskom vrijednosti, ekstenzografskim otporom, maksimalnim otporom i energijom. Negativna korelacija (P<0.05) nađena je između gluten indeksa i bjelančevina, vlažnog glutena, razvoja, kvalitetnog broja i ekstenzografske rastezljivosti. Rezultati ispitivanja su pokazali da gluten indeks pozitivno korelira sa većinom ekstenzografskih parametra OS kultivara i linija pšenice. Pokazlo se da je gluten indeks jednostavna i brza metoda za određivanje kakvoće glutena. Ona može dati više informacija o kakvoći pšeničnog brašna nego samo određivanje glutena. Daljnja ispitvanja bit će usmjerena na utvrđivanje minimalne vrijednosti vlažnog glutena i maksimalne vrijednosti gluten indeksa prihvatljive za određenu namjenu pšeničnog brašna.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)