Pregled bibliografske jedinice broj: 21589
Sastav HMW subjedinica OS kultivara pšenice
Sastav HMW subjedinica OS kultivara pšenice // Zbornik sažetaka XXXIV. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
Zagreb, 1998. (predavanje, nije recenziran, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 21589 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sastav HMW subjedinica OS kultivara pšenice
(THE HMW SUBUNIT COMPOSITION OF OS WHEAT CULTIVARS)
Autori
Jurković, Zorica ; Sudar, Rezica ; Drezner, Georg
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Zbornik sažetaka XXXIV. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
/ - Zagreb, 1998
Skup
XXXIV. znanstveni skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 25.02.1998. - 28.02.1998
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
Kultivar; pšenica; HMW gluteninske subjedinice
(cultivar; winter wheat; HMW glutenin subunit)
Sažetak
Pekarska kakvoća pšenice (Triticum aestivum L.) primarno je uvjetovana količinom i kakvoćom bjelančevina. Rezervne bjelančevine se sastoje od glutenina i glijadina. Na osnovu molelularnih masa razlikuju se dvije vrste gluteninskih subjedinica: visokomolekularne (HMW) od 97 do 136 kD i niskomolekularne (LMW) od 31 do 48 kD. HMW subjedinice su kodirane genima na tri lokusa Glu-A1, Glu-B1 i Glu-D1, a nalaze se na kromozomima 1A, 1B i 1D. Za razdvajanje bjelančevina kultivara pšenice upotrebljena je natrij dodecilsulfat poliakrilamid gel (SDS) elektroforeza, a za njihovu kvantifikaciju (sastav HMW subjedinica) korišten je Ultrascan Laser densitometar. Na temelju ranije ustanovljenih odnosa između pojedinih subjedinica i parametara pekarske kakvoće Glu-1 bodovi kakvoće su izračunati za svaki kultivar. OS kultivari sadrže subjedinice 1, N i 2* kodirane genima na kromozomu 1A, subjedinice 7+9 i 7+8 kodirane genima na kromozomu 1B i subjedinice 5+10 i 2+12 na 1D. Zbrajanjem bodova kakvoće svake subjedinice dobiveni su Glu-1 bodovi, koji se kod ispitivanih kultivara kreću od 5-9. Dobiveni rezultati pokazuju da je kod ispitivanih OS kultivara najzastupljenija subjedinica za Glu-A1 je N, za Glu-B1 je 7+9 a za Glu-D1 je 2+12. Prema Glu-1 bodovima ispitivani kultivari su dobre pekarske kakvoće.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)