Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 215610

Izolacija i svojstva antocijanina iz različitih sorti višanja


Šimunić Valentina
Izolacija i svojstva antocijanina iz različitih sorti višanja, 2005., magistarski rad, Prirodoslovno matematički fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 215610 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Izolacija i svojstva antocijanina iz različitih sorti višanja
(Izolation and properties of the anthocyanins from different sour cherry cultivars)

Autori
Šimunić Valentina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Prirodoslovno matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.10

Godina
2005

Stranica
123

Mentor
Kovač Spomenka

Ključne riječi
višnje; izolacija; HPLC-MS metoda antioksidativna aktivnost; DPPH radikal
(cherries; isolation; HPLC.MS method; antioxidative activity; DPPH radical)

Sažetak
Antocijanini predstavljaju najrašireniju i najvažniju skupinu biljnih pigmenata topljivih u vodi [7]. Osnovna je struktura antocijana 2-fenilbenzopirilijev ion. Antocijani se pojavljuju u obliku glikozida, dok su aglikoni rijetko prisutni u prirodi. Ako se glikonska jedinica antocijanina hidrolizira, aglikon, odnosno nešećerni produkt hidrolize, naziva se antocijanidin. Šest osnovnih antocijanidina dolazi u višim biljkama u obliku glikozida – cijanidin (Cy), peonidin (Pn) pelargonidin (Pg), malvidin (Mv), delfinidin (Dp) i petunidin (Pt) [11], od kojih je najrasprostranjeniji cijanidin [10]. Oni se intenzivno istražuju zbog svojih fizioloških funkcija u zaštiti viših biljaka protiv oksidativnih posljedica. Također su dokazani neki pozitivni učinci antocijana na ljudsko zdravlje. U brojnim su studijama dokazana njihova antikancerogena, antiaterogena, antiviralna i antiupalna svojstva. U ovom je radu istraženo pet sorti višanja (Prunus cerasus L.): Petrovaradinska, Oblačinska, Erdy Jubileum, Lutovka i Cigančica kod koje je ispitano 6 različitih genotipova sorte Antocijanini su izolirani kolonskom kromatografijom na amberlitu i ekstrakcijom u metanolu te su identificirani HPLC-MS metodom. DPPH metodom je određena antioksidativna aktivnost antocijaninskih spojeva, a također je ispitan i utjecaj antocijanina na aktivnost gvajacilnih peroksidaza.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113006

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Šimunić Valentina
Izolacija i svojstva antocijanina iz različitih sorti višanja, 2005., magistarski rad, Prirodoslovno matematički fakultet, Zagreb
Šimunić Valentina (2005) 'Izolacija i svojstva antocijanina iz različitih sorti višanja', magistarski rad, Prirodoslovno matematički fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2005}, pages = {123}, keywords = {vi\v{s}nje, izolacija, HPLC-MS metoda antioksidativna aktivnost, DPPH radikal}, title = {Izolacija i svojstva antocijanina iz razli\v{c}itih sorti vi\v{s}anja}, keyword = {vi\v{s}nje, izolacija, HPLC-MS metoda antioksidativna aktivnost, DPPH radikal}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2005}, pages = {123}, keywords = {cherries, isolation, HPLC.MS method, antioxidative activity, DPPH radical}, title = {Izolation and properties of the anthocyanins from different sour cherry cultivars}, keyword = {cherries, isolation, HPLC.MS method, antioxidative activity, DPPH radical}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font