Pregled bibliografske jedinice broj: 215446
Određivanje ukupne kiselosti vina potenciometrijskom titracijom
Određivanje ukupne kiselosti vina potenciometrijskom titracijom, 2005., diplomski rad, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 215446 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje ukupne kiselosti vina potenciometrijskom titracijom
(Determination of total acidity of vine using potentiometric titration as method)
Autori
Kujundžić, Nela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
05.10
Godina
2005
Stranica
71
Mentor
Bralić, Marija
Neposredni voditelj
Budić-Leto, Irena
Ključne riječi
kiselost vina ; potenciometrija ; volumetrija
(acidity of vine ; potentiometric ; volumetric)
Sažetak
Količina ukupnih kiselina u vinu ovisi o sorti grožđa i klimatskim uvjetima u periodu sazrijevanja grožđa. Realna kiselost je zapravo koncentracija slobodnih vodikovih iona u vinu. U ovom radu je analizirano 40 različitih vina. Izmjerene pH vrijednosti kreću se u granicama od 2.75 do 3.46, dakle sva ispitivana vina su kisela. Ukupna kiselost određivana je volumetrijskom i potenciometrijskom titracijom uz različite brzine titracije, bez uklanjanja CO2 i uz njgovo uklanjanje. Usporedbom rezultata dobivenih volumetrijskom titracijom i potenciometrijskim određivanjem uočena je razlika u rezultatima za ukuppnu kiselost gotovo svih ispitivanih vrijednosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija