Pregled bibliografske jedinice broj: 215008
Utjecaj reducirane obrade tla na prinos ozime pšenice, kukuruza i soje u agroekološkim uvjetima sjeverne Baranje
Utjecaj reducirane obrade tla na prinos ozime pšenice, kukuruza i soje u agroekološkim uvjetima sjeverne Baranje, 2005., magistarski rad, Agronomski fakultet Zagreb, Zagreb
CROSBI ID: 215008 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj reducirane obrade tla na prinos ozime
pšenice, kukuruza i soje u agroekološkim
uvjetima sjeverne Baranje
(Effects of reduced soil tillage systems on
winter wheat, maize and soybean yields for
agroecological conditions of northern Baranja)
Autori
Jug, Danijel
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Agronomski fakultet Zagreb
Mjesto
Zagreb
Datum
08.03
Godina
2005
Stranica
151
Mentor
Kisić, Ivica
Neposredni voditelj
Žugec, Ivan
Ključne riječi
reducirana obrada tla ; standardna obrada tla ; tanjuranje višekratno ; rahljenje i tanjuranje ; tanjuranje jednokratno ; no-tillage
(reduced soil tillage ; standard soil tillage ; multi-pass diskharrowing ; chiselling and diskharrowing ; Single-pass diskharrowing ; no-tillage)
Sažetak
Utjecaj reducirane obrade tla na prinos ozime pšenice, kukuruza i soje u agroekološkim uvjetima sjeverne Baranje Stacionarna istraživanja reducirane obrade tla za ozimu pšenicu i soju u plodoredu, te kukuruz u kratkotrajnoj monokulturi, provedena su na černozemu sjeverne Baranje. Istraživanja su trajala tri godine za ozimu pšenicu i kukuruz (1998/99– 2000/01), a dvije godine za soju (1999/2000– 2000/01) na Pogonu "Kneževo" PIK "Belje", po potpuno slučajnom rasporedu u četiri ponavljanja, sa slijedećim varijantama obrade tla: I) Standardna obrada tla bazirana na jesenskom oranju ; II) Višekratno tanjuranje ; III) Rahljenje i tanjuranje ; IV) Jednokratno, grubo tanjuranje ; i V) No-tillage (uzgoj usjeva bez obrade tla). Na istraživane pokazatelje, osobito na prinose zrna ozime pšenice, gotovo jednak utjecaj su imale vremenske prilike i načini obrade tla. U trogodišnjem prosjeku, najveći prinosi zrna pšenice zabilježeni su na varijanti višekratnog tanjuranja (II), čiji je prinos od 6.43 t/ha bio signifikantno veći od prinosa ostvarenog na standardnoj obradi tla (I, za 230 kg ili 3.7%), rahljenju i tanjuranju (III, za 220 kg ili 3.4%) i grubom, jednokratnom tanjuranju (IV, 210 kg ili 3.3%), a visoko signifikantno veći od varijante No-tillage-a (V, 1000 kg ili 15.6%). Za razliku od ozime pšenice, kod kukuruza su najveći utjecaj na ostvarene prinose imale vremenske prilike, a zatim intenzitet obrade tla. Najveći prinos kukuruza u trogodišnjem prosjeku bio je ostvaren na standardnoj obradi tla (I=9.29 t/ha), a visoko signifikantno smanjenje prinosa kod varijanata reducirane obrade tla u usporedbi sa standardnom varijantom, kretalo se u smjeru jačeg reduciranja obrade tla, tj. rahljenja i tanjuranja (III=8.37 t/ha), višekratnog tanjuranja (II=8.07 t/ha), grubog, jednokratnog tanjuranja (IV=6.99 t/ha) i No-tillage-a (V=5.94 t/ha). Kod soje, u dvogodišnjem prosjeku, najveći su prinosi zabilježeni na standardnoj obradi tla (I=2.60 t/ha), a smanjivali su se u skladu sa smanjivanjem intenziteta obrade tla, nesignifikantno kod rahljenja i tanjuranja (III=2.54 t/ha) i višekratnog tanjuranja (II=2.48 t/ha), a visoko signifikantno kod grubog, jednokratnog tanjuranja (IV=1.89 t/ha) i No-tillage-a (V=1.82 t/ha).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
079115
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Agronomski fakultet, Zagreb