Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 214254

Razina stresa u svinja različitog genetskog podrijetla


Salajpal, Krešimir
Razina stresa u svinja različitog genetskog podrijetla, 2005., magistarski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 214254 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Razina stresa u svinja različitog genetskog podrijetla
(Stress level in the pigs of different genetic origin)

Autori
Salajpal, Krešimir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.10

Godina
2005

Stranica
104

Mentor
Đikić, Marija ; Liker, Branko

Neposredni voditelj
Đikić, Marija

Ključne riječi
svinje; razina stresa; genotip
(pig; stress level; genotyp)

Sažetak
Predmet ovog rada je utvrditi promijene vrijednosti pojedinih biokemijskih parametara u krvi tovljenika svinja različite genetske osnove sa ciljem utvrđivanja razine stresa i metaboličkih promijena uvjetovanih transportom i različitim trajanjem odmora (2 i 24 h) prije klanja te njihovim utjecajem na svojstva kakvoće mesa. Istraživanje je provedeno na dvije skupine tovljenika, tro-pasminskih križanaca pasmina Švedski landras (ŠL), Veliki jorkšir (VJ), Duroc (Du) i Pietren (Pi) različitog podrijetla. Skupina A (n=24) bili su tovljenici proizvedeni prema shemi sparivanja: ♂ Pi x ♀ (♂ VJ x ♀ ŠL), a skupina B tovljenici: ♂ Pi x ♀ (♂ ŠL x ♀ Du). Transport tovljenika od farme do klaonice obavljen je zajednički u kamionu, u jutarnjim satima, u trajanju od 1, 5 sati. Neposredno po istovaru tovljenici su nasumice podijeljeni u dvije skupine: prva su bile svinje klane unutar 2 sata po dolasku u klaonicu, a druga svinje klane nakon 24 satnog odmora u zajedničkom boksu uz pristup pitkoj vodi. Uzorci krvi za analizu uzeti su neposredno prije utovara na farmi (I vađenje) i prilikom klanja svinja (II vađenje). Mjerena je razina kortizola u krvnoj plazmi, koncentracija laktata, glukoze, uree, kreatinina, triglicerida, kolesterola, HDL, elektrolita te aktivnost enzima kreatin kinaze (CK), aspartat-amino transferaze (AST), alanin-amino transferaze (ALT), alkalne fosfataze (AP), gama-glutamil transferaze (GGT), laktat dehidrogenaze (LDH) i njenih izoenzima u krvnom serumu. U dugom leđnom mišiću (MLD) izmjerene su vrijednosti pHi i pHu te sposobnost vezanja vode (SVV). Na liniji kalnja metodom dvije točke (DT) (Pravilnik NN119/99) utvrđena je kakvoća i SEUROP klase trupova. Visoka razina kortizola (iznad 7, 5 ng/dl) utvrđena je u svih promatranih skupina bez obzira na duljinu odmora prije klanja i genotip. Značajne razlike u koncentraciji kortizola, kolesterola te klorida i fosfora između promatranih skupina nisu utvrđene. Duljina odmora prije klanja imala je značajan utjecaj na vrijednosti glukoze, triglicerida i HDL te na aktivnost CK, AST i ALT. Kod dulje odmaranih svinja obaju genotipova utvrđena statistički značjno niža razina glukoze i HDL te viša razina triglicerida kao i veća aktivnost CK, AST i ALT u odnosu na kraće odmarane svinje (P<0, 05). Kod kraće odmaranih svinja B genetske osnove utvrđena je statistički značajno viša razina laktata, uree, kreatinina, K i Na te lošija kakvoća mesa (nizak pHi i slabija SVV) u odnosu na svinje A genetske osnove i iste duljine odmora kao i u odnosu na svinje odmarane 24 h. Utvrđeno je da kod svinja prije utovara najveći dio ukupne LDH frakcije otpada na LDH1 (>60%) i LDH5 (>20%) (ostatak su preostala tri izoeznima), a nakon transporta i odmora u trajanju od 2 h, smanjuje se udio LDH1(<30%), raste udio LDH2, LDH3 i LDH4 dok udio LDH5 ostaje nepromijenjen. Nakon odmora od 24 h znatno se povećava udio LDH5 dok se udijeli LDH2, LDH3 i LDH4 vraćaju na vrijednosti približne onima prije transporta (<20%). Značajno manja debljina leđne slanine, manji promjer MLD-a, veća mesnatost i veći udio trupova S i E klasa utvrđeni su kod svinja genotipa A u odnosu na genotip B. Dobiveni rezultati ukazuju da su svinje odmarane 24 h izložene većoj mišićnoj aktivnosti i fiziočkom stresu. Genetska osnove svinja čimbenik je različite reakcije na postupke prije klanja u uvjetima kratkog odmora (2 h) na što ukazuje različita razina stresa, a posredno i niže vrijednosti pokazatelja kakvoće mesa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Veterinarska medicina, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0178004

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Krešimir Salajpal (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Salajpal, Krešimir
Razina stresa u svinja različitog genetskog podrijetla, 2005., magistarski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Salajpal, K. (2005) 'Razina stresa u svinja različitog genetskog podrijetla', magistarski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Salajpal, Kre\v{s}imir}, year = {2005}, pages = {104}, keywords = {svinje, razina stresa, genotip}, title = {Razina stresa u svinja razli\v{c}itog genetskog podrijetla}, keyword = {svinje, razina stresa, genotip}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Salajpal, Kre\v{s}imir}, year = {2005}, pages = {104}, keywords = {pig, stress level, genotyp}, title = {Stress level in the pigs of different genetic origin}, keyword = {pig, stress level, genotyp}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font