Pregled bibliografske jedinice broj: 213056
Prehrambena vrijednost samoniklog bilja omaga, matar, koromač, kostriš i crni sljez
Prehrambena vrijednost samoniklog bilja omaga, matar, koromač, kostriš i crni sljez // Knijga sažetaka/ Abstract book / Jadrijević-Mladar-Takač M, Cetina-Čižmek B. (ur.).
Zagreb: Hrvatsko farmaceutsko društvo, 1996. str. 150-150 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 213056 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrambena vrijednost samoniklog bilja omaga, matar, koromač, kostriš i crni sljez
(Nutritive value of wild growth plant salicornia herbacea L., crithmum maritimum L., foeniculum vulgare mill., sonchus oleraceus L., malva silvestris L.)
Autori
Šebečić, Blaženka ; Vedrina-Dragojević, Irena ; Brkić, Dragomir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knijga sažetaka/ Abstract book
/ Jadrijević-Mladar-Takač M, Cetina-Čižmek B. - Zagreb : Hrvatsko farmaceutsko društvo, 1996, 150-150
Skup
Prvi hrvtaski kongres farmacije
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 05.06.1996. - 07.06.1996
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Prehrambena vrijednost; samoniklo bilje; omaga; matar; koromač; kostriš; crni sljez
(Nutritive value; wild growth plant; salicornia herbacea L.; crithmum maritimum L.; foeniculum vulgare mill.; sonchus oleraceus L.; malva silvestris L.)
Sažetak
U okviru širih istraživanja prehrambene i biološke vrijednosti samoniklog jestivog, začinskog i ljekovitog bilja koje raste u našim krajevima, određen je standardnim fizikalno-kemijskim metodama sadržaj dušićnih spojeva , lipida, ugljikohidrata i vitamina u biljkama omaga (Salicornia herbacea L.), matar (Crithmum maritimum L.), komorač (Foeniculum vulgare Mill), kostriš (Sonchus oleraceus L.) i crni sljez (Malva silvestris L.), s otoka Lošinja. Sadržaj vlage ovisno o vrsti biljke kreće se od 72.81 % do 87.95 %. U 100 g svježeg uzorka sadržaj dušićnih spojeva određenih kao sirovi proteini kreće se od 1.53 g do 4.60 g, masti od 0.28 g do 0.71 g, ukupnih šećera od 0.50 g do 1.54 g, a sirove celuloze od 1.95 g do 4.85 g. Ovisno o ispitivanom vitaminu (tiamin, riboflavin, niacin, karoten) sadržaj se kreće od 0.07 mg do 6.53 mg. Analizom rezultata ustanovljeno je da se ispitivano samoniklo bilje prema sadržaju ovih sastojaka može usporediti s kultiviranim povrćem i da ga u odnosu na njegovu hranjivu vrijednost može uspješno zamijeniti.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb