Pregled bibliografske jedinice broj: 212619
Utjecaj duljine odmora prije klanja na razinu stresa u svinja
Utjecaj duljine odmora prije klanja na razinu stresa u svinja // Zbornik radova / Kovačević, Vlado ; Jovanovac, Sonja (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005. str. 623-625 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 212619 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj duljine odmora prije klanja na razinu stresa u svinja
(Effect of lairage time on level of stress in pigs)
Autori
Salajpal, Krešimir ; Đikić, Marija ; Karolyi, Danijel ; Sinjeri, Željko ; Poljak, Franjo ; Žerjavić, Dubravko ; Tkalec, Dubravko ; Liker, Branko ; Kostelić, Antun
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova
/ Kovačević, Vlado ; Jovanovac, Sonja - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005, 623-625
Skup
XL.znanstveni skup hrvatskih agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2005. - 18.02.2005
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
odmor prije klanja; stres; pokazatelji stresa; kvaliteta mesa; svinja
(pig; stress; lairage; stress indices; meat quality)
Sažetak
Kod križanaca svinja: (♀ Duroc x ♂ Švedski landras) x ♂ Pietren (skupina A, n=24) i (♀ Švedski landras x ♂ Veliki jorkšir)x ♂ Pietren, (skupina B, n=26), istražen je utjecaj duljine odmora prije klanja (2 i 24 h) na razinu stresa i kvalitetu mesa. Uzorci krvi za analizu uzeti su od svih svinja prije utovara na farmi i prilikom iskrvarenja na liniji klanja. Analizirana je razina kortizola u krvoj plazmi, koncentracija glukoze, laktata te aktivnost enzima LDH, CK, AST i ALT u serumu. U MLD-u izmjerene su vrijednosti pH1 i pH2 i sposobnost vezanja vode (SVV). Svinje odmarane 24 h pokazale su nižu razinu glukoze i laktata, slabiju LDH i veću AST i ALT aktivnost te nižu vrijednost pH1. Kod tovljenika skupine B utvrđena je viša razina laktata i glukoze u serumu, niža vrijednost pH1 i veći gubitak vode mesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Antun Kostelić
(autor)
Krešimir Salajpal
(autor)
Marija Đikić
(autor)
Danijel Karolyi
(autor)
Branko Liker
(autor)