Pregled bibliografske jedinice broj: 212570
Izolacija i svojstva antocijanina iz različitih sorti višanja
Izolacija i svojstva antocijanina iz različitih sorti višanja, 2005., magistarski rad, Prirodoslovno matematički fakultet, Osijek
CROSBI ID: 212570 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izolacija i svojstva antocijanina iz različitih sorti višanja
(Isolation and properties of the anthocyanins from different sour cherry cultivars)
Autori
Šimunić Valentina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prirodoslovno matematički fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
14.10
Godina
2005
Stranica
123
Mentor
Kovač Spomenka
Ključne riječi
višnje; izolacija; HPLC-MS metoda; antioksidativna aktivnost; DPPH radikal
(cherries; isolation; HPLC-MS method; antioxidative activity; DPPH radical)
Sažetak
Antocijanini predstavljaju najrašireniju i najvažniju skupinu biljnih pigmenata topljivih u vodi. Osnovna je struktura antocijana 2-fenilbenzopirilijev ion. Antocijani se pojavljuju u obliku glikozida, dok su aglikoni rijetko prisutni u prirodi. Ako se glikonska jedinica antocijanina hidrolizira, aglikon, odnosno nešećerni produkt hidrolize, naziva se antocijanidin. Šest osnovnih antocijanidina dolazi u višim biljkama u obliku glikozida – cijanidin (Cy), peonidin (Pn) pelargonidin (Pg), malvidin (Mv), delfinidin (Dp) i petunidin (Pt) [11], od kojih je najrasprostranjeniji cijanidin [10]. Oni se intenzivno istražuju zbog svojih fizioloških funkcija u zaštiti viših biljaka protiv oksidativnih posljedica. Također su dokazani neki pozitivni učinci antocijana na ljudsko zdravlje. U brojnim su studijama dokazana njihova antikancerogena, antiaterogena, antiviralna i antiupalna svojstva. U ovom je radu istraženo pet sorti višanja (Prunus cerasus L.): Petrovaradinska, Oblačinska, Erdy Jubileum, Lutovka i Cigančica kod koje je ispitano 6 različitih genotipova sorte. Antocijanini su izolirani kolonskom kromatografijom na amberlitu i ekstrakcijom u metanolu. Antocijaninski su spojevi identificirani HPLC i MS metodom. DPPH metodom je određena njihova antioksidativna aktivnost, a također je ispitan i utjecaj antocijanina na aktivnost gvajacilnih peroksidaza.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija