Pregled bibliografske jedinice broj: 212555
Kakvoća polovica križanaca svinja različitog podrijetla
Kakvoća polovica križanaca svinja različitog podrijetla // Zbornik radova / Vlado, Kovačević ; Sonja Jovanovac (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005. str. 563-565 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 212555 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća polovica križanaca svinja različitog podrijetla
(Quality of pig halves from crossbreeds of different origin)
Autori
Đikić, Marija ; Salajpal, Krešimir ; Poljak, Franjo ; Karolyi, Danijel ; Trtolja, Ivan ; Žerjavić, Dubravko ; Tkalec, Dubravko ; Jurić, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova
/ Vlado, Kovačević ; Sonja Jovanovac - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005, 563-565
Skup
XL.Znanstveni skup hrvatskih agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2005. - 18.02.2005
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
svinje; križanci; kakvoća polovica
(: pigs; crossbreeds; quality of halves)
Sažetak
Svojstva kakvoće polovica i mesa (pH) analizirana su unutar i između dvije skupine (A n=20 i B n=22) tovljenika tropasminskih križanaca (pasmina svinja Švedski landras, ŠL, Veliki jorkšir, VJ, Durock, D i Pietren, P). Podrijetlo (genetska osnova i uzgoj) bilo je za skupine: A= ♂ P x ♀ (♂ ŠLx♀ D), “ Batalle” , Španjolska, i B =♂ P x ♀ (♂ VJx♀ ŠL), Stočar d.o.o, Varaždin, RH. Tovljenici su proizvedeni u istom okolišu (ad lib. hrana i voda), završne mase između 100-110 kg. Klaonički obrađeni trupovi su rasječeni u polovice, a svojstva kakvoće polovica i mesa utvrđena su metodama po Pravilniku o utvrđivanju kategorija i klasa… (NN119/99) i Uputama… o provedbi uzgoja svinja (HSSC, 2000). Rezultati unutar i između skupina A i B bili su: značajnih razlika nije bilo za svojstava mase (kg) toplih i hladnih polovica (78, 7, 77, 0 i 80, 5, 78, 9) duljine polovica “ a” i trupa “ b” , mase i obujma buta i pHu mesa, a značajne razlike P<0.01 bile su za debljine (mm) slanine (izmjerene) na grebenu, 13./14. rebro, i iznad m gluteus “ DT” , (22, 7, 20, 5, 10, 7 i 27, 7, 24, 4, 15, 4) mišićno tkivo u trupu “ DT” (%) (59, 3 i 56.1), index buta i pH45 ( 6, 37 i 6, 12), a na razini P< 0, 05 za duljinu buta, debljinu (mm) MLD “ DT” (66, 9 i 70, 3). Razlike svojstava kakvoće polovica (debljina slanine i MLD) uvjetovali su različite postotke klasa polovica u S EUROP sustavu između skupina A i B: (S: 40, 00 i 18, 18 ; E: 45, 00 i 50, 00 ; U: 10, 00 i 18, 18 ; R:5, 00 i 13, 64, a O i P klase nisu utvrđene).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)