Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 212555

Kakvoća polovica križanaca svinja različitog podrijetla


Đikić, Marija; Salajpal, Krešimir; Poljak, Franjo; Karolyi, Danijel; Trtolja, Ivan; Žerjavić, Dubravko; Tkalec, Dubravko; Jurić, Ivan
Kakvoća polovica križanaca svinja različitog podrijetla // Zbornik radova / Vlado, Kovačević ; Sonja Jovanovac (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005. str. 563-565 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 212555 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kakvoća polovica križanaca svinja različitog podrijetla
(Quality of pig halves from crossbreeds of different origin)

Autori
Đikić, Marija ; Salajpal, Krešimir ; Poljak, Franjo ; Karolyi, Danijel ; Trtolja, Ivan ; Žerjavić, Dubravko ; Tkalec, Dubravko ; Jurić, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova / Vlado, Kovačević ; Sonja Jovanovac - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005, 563-565

Skup
XL.Znanstveni skup hrvatskih agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2005. - 18.02.2005

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
svinje; križanci; kakvoća polovica
(: pigs; crossbreeds; quality of halves)

Sažetak
Svojstva kakvoće polovica i mesa (pH) analizirana su unutar i između dvije skupine (A n=20 i B n=22) tovljenika tropasminskih križanaca (pasmina svinja Švedski landras, ŠL, Veliki jorkšir, VJ, Durock, D i Pietren, P). Podrijetlo (genetska osnova i uzgoj) bilo je za skupine: A= &#9794; P x &#9792; (&#9794; ŠLx&#9792; D), &#8220; Batalle&#8221; , Španjolska, i B =&#9794; P x &#9792; (&#9794; VJx&#9792; ŠL), Stočar d.o.o, Varaždin, RH. Tovljenici su proizvedeni u istom okolišu (ad lib. hrana i voda), završne mase između 100-110 kg. Klaonički obrađeni trupovi su rasječeni u polovice, a svojstva kakvoće polovica i mesa utvrđena su metodama po Pravilniku o utvrđivanju kategorija i klasa&#8230; (NN119/99) i Uputama&#8230; o provedbi uzgoja svinja (HSSC, 2000). Rezultati unutar i između skupina A i B bili su: značajnih razlika nije bilo za svojstava mase (kg) toplih i hladnih polovica (78, 7, 77, 0 i 80, 5, 78, 9) duljine polovica &#8220; a&#8221; i trupa &#8220; b&#8221; , mase i obujma buta i pHu mesa, a značajne razlike P<0.01 bile su za debljine (mm) slanine (izmjerene) na grebenu, 13./14. rebro, i iznad m gluteus &#8220; DT&#8221; , (22, 7, 20, 5, 10, 7 i 27, 7, 24, 4, 15, 4) mišićno tkivo u trupu &#8220; DT&#8221; (%) (59, 3 i 56.1), index buta i pH45 ( 6, 37 i 6, 12), a na razini P< 0, 05 za duljinu buta, debljinu (mm) MLD &#8220; DT&#8221; (66, 9 i 70, 3). Razlike svojstava kakvoće polovica (debljina slanine i MLD) uvjetovali su različite postotke klasa polovica u S EUROP sustavu između skupina A i B: (S: 40, 00 i 18, 18 ; E: 45, 00 i 50, 00 ; U: 10, 00 i 18, 18 ; R:5, 00 i 13, 64, a O i P klase nisu utvrđene).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0178004
0178013

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Đikić, Marija; Salajpal, Krešimir; Poljak, Franjo; Karolyi, Danijel; Trtolja, Ivan; Žerjavić, Dubravko; Tkalec, Dubravko; Jurić, Ivan
Kakvoća polovica križanaca svinja različitog podrijetla // Zbornik radova / Vlado, Kovačević ; Sonja Jovanovac (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005. str. 563-565 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Đikić, M., Salajpal, K., Poljak, F., Karolyi, D., Trtolja, I., Žerjavić, D., Tkalec, D. & Jurić, I. (2005) Kakvoća polovica križanaca svinja različitog podrijetla. U: Vlado, K. & Sonja Jovanovac (ur.)Zbornik radova.
@article{article, author = {\DJiki\'{c}, Marija and Salajpal, Kre\v{s}imir and Poljak, Franjo and Karolyi, Danijel and Trtolja, Ivan and \v{Z}erjavi\'{c}, Dubravko and Tkalec, Dubravko and Juri\'{c}, Ivan}, editor = {Vlado, K. and Sonja Jovanovac}, year = {2005}, pages = {563-565}, keywords = {svinje, kri\v{z}anci, kakvo\'{c}a polovica}, title = {Kakvo\'{c}a polovica kri\v{z}anaca svinja razli\v{c}itog podrijetla}, keyword = {svinje, kri\v{z}anci, kakvo\'{c}a polovica}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {\DJiki\'{c}, Marija and Salajpal, Kre\v{s}imir and Poljak, Franjo and Karolyi, Danijel and Trtolja, Ivan and \v{Z}erjavi\'{c}, Dubravko and Tkalec, Dubravko and Juri\'{c}, Ivan}, editor = {Vlado, K. and Sonja Jovanovac}, year = {2005}, pages = {563-565}, keywords = {: pigs, crossbreeds, quality of halves}, title = {Quality of pig halves from crossbreeds of different origin}, keyword = {: pigs, crossbreeds, quality of halves}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font