Pregled bibliografske jedinice broj: 212000
Mjesto i značenje prehrane u liječenju kirurških bolesnika
Mjesto i značenje prehrane u liječenju kirurških bolesnika // ABC kirurske svakidašnjice / Hančević, Janko (ur.).
Zagreb: Medicinska naklada, 2005. str. 293-320
CROSBI ID: 212000 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mjesto i značenje prehrane u liječenju kirurških bolesnika
(The role of nutrition in surgically treated patients)
Autori
Momčilović, Berislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni
Knjiga
ABC kirurske svakidašnjice
Urednik/ci
Hančević, Janko
Izdavač
Medicinska naklada
Grad
Zagreb
Godina
2005
Raspon stranica
293-320
ISBN
953-176-296-1
Ključne riječi
prehrana, kirurski bolesnici
(nutritio, surgery)
Sažetak
Nijedno ranjavanje nije samo lokalni fenomen nego je istodobno i uzrocni cimbenik koji izaziva cijeli niz sistemskih promjena mijene tvari u covjekovu organizmu. Da bi se osigurala za zivot dovoljna kolicina glukoze nakon ranjavanja, normalna mijena tvari iz stanja dinamicke ravnoteze izmedju anabolizma i katabolizma prelazi u dominantno katabolicko stanje, koja u sepsi i opeklinama prelazi u hiperkatabolicko stanje. Buduci da covjekov organizam ne moze razgradjivati masti u secere, a da bi dobio prijeko potrebne ugljikohidrate (glukozu), poseze putem glukoneogeneze za aminokiselinama iz misica, osobito za alaninom i glutaminom iz skeletne muskulature, ali i iz plucnih misica, sto otezava disanje i stvara predispoziciju za zastojnu pneumoniju. Nastalo opce stanje manjka i neravnoteze metabolickogt goriva u covjekovu organizmu moze, ako se ne poduzmu odgovarajuce nutritivne mejere, bitno otezati poslijeoperativni oporavak, a katkad upropastiti uspjeh i najbriljantnije izvedene kirurske operacije. Stoga je u ovome radu opisano kako se odredjuju prijeko potrebne energijske i nutritivne potrebe nekog kirursskog bolesnika. Ukratko, nuzno je (1) procijeniti bolesnikove osnovne metabolicke potrebe, (2) korigirati ih za intenzitet postojeceg katabolickog stanja, (3) procijueniti zapreminu nadomjesne tekucine i (4) pratiti i nadzirati rezultate poduzetih mjera.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
Napomena
Ovo je prvi rad na hrvatskom jeziku u kojem su obradjeni najnoviji rezultati istrazivanja prehrane, osobito minerala i vitamina, za potrebe kirurske prakse.
POVEZANOST RADA
Projekti:
0022013
Ustanove:
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb
Profili:
Berislav Momčilović
(autor)