Pregled bibliografske jedinice broj: 21143
Koncentriranje arome voća reverznom osmozom kod koncentriranja voćnih sokova uparavanjem
Koncentriranje arome voća reverznom osmozom kod koncentriranja voćnih sokova uparavanjem // 3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / Vladimir Marić i dr. (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 21143 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Koncentriranje arome voća reverznom osmozom kod koncentriranja voćnih sokova uparavanjem
(Aroma fruit concentration by reverse osmosis in fruit juice concentration by evaporation)
Autori
Pozderović, Andrija ; Moslavac, Tihomir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
/ Vladimir Marić i dr. - Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998
Skup
3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.06.1998. - 12.06.1998
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
voćni sokovi; koncentriranje; aroma; rekuperacija arome; reverzna osmoza
(fruit juice; concentration; aroma; aroma recovery; reverse osmosis)
Sažetak
Koncentriranjem vo}nih sokova uparavanjem hlapljivi sastojci arome se gube preko 90%. Taj nedostatak je djelomi~no otklonjen primjenom ure|aja za rekuperaciju hlapljivih sastojaka arome sa rektifikacijonom kolonom.
U vi{e studija prou~avana je primjena drugih procesnih rije{enja za rekuperaciju arome kao {to su perevaporacija, reverzna osmoza i rekuperacija adsorpcijom. Mnogi autori su utvrdili da se koncentriranjem vo}nih sokova reverznom osmozom gubi znatno manje hlapljivih sastojaka arome nego kod koncentriranja uparavanjem. Na temelju toga provedena su istra`ivanja primjene reverzne osmoze za koncentriranje vodenog kondenzata arome jabuke koji je dobiven separacijom sastojaka arome soka jabuke kod koncentriranja uparavanjem. Rezultati istra`ivanja pokazali su da se reverznom osmozom uspje{no mogu koncentrirati hlapljivi sastojci arome u vodenom kondenzatu. Na osnovu rezultata istra`ivanja predlo`eno je novo rije{enje koncentriranja arome reverznom osmozom u ure|ajima za rekuperaciju arome bez primjene rektifikacijone kolone.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek