Pregled bibliografske jedinice broj: 211154
Utjecaj nivoa proteina i spola u tovu svinja
Utjecaj nivoa proteina i spola u tovu svinja, 2003., magistarski rad, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 211154 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj nivoa proteina i spola u tovu svinja
(Influence of protein level and sex in swine
production)
Autori
Steiner, Zvonimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
24.02
Godina
2003
Stranica
56
Mentor
Domaćinović, Matija
Ključne riječi
proteini ; svinje ; spol ; tov
(protein ; swine ; sex ; production)
Sažetak
Prateći problematiku uzgoja svinja u svijetu, odnose proteina i energije te njihov učinak na krajnji ekonomski rezultat, provedeno je istraživanje na 120 životinja. Životinje su bile podjeljene na osnovi nivoa bjelančevina u tri skupine te po spolu. Rađena su dva ponavljanja. U prvom pokusu životinje su hranjene do 60 kg smjesom na nivou 17, 16 i 15 % sirovih bjelančevnina, a u drugom dijelu pokusa do završne mase oko 100 kg na nivou 15, 14 i 13 % sirovih bjelančevina. U ponovljenom pokusu nivo bjelančevina ostao je isti, ali umjesto gotovih krmnih smjesa koristili su se obroci silirane kukuruzne prekrupe s dopunskom krmnom smjesom na nivou 35 % bjelančevina. Na temelju dobivenim rezultata istraživanja može se preporučiti da se u prvom razdoblju tova životinje hrane s obrocima koji sadrže viši nivo sirovog proteina (16%), dok bi se u drugom razdoblju tova trebao smanjiti udio sirovih proteina na 13% u krmnim smjesama. Cijena koštanja kg prirasta tjelesne mase bila je manja kod muških tovljenika. Međutim, s obzirom na bolja klaonička obilježja ženskih tovljenika, ne bi se moglo isključivo tvrditi da je tov muških tovljenika isplativi. Zbog razlike u dnevnim prirastima između muških i ženskih tovljenika, preporuča se odvojeno držanje prema spolu. Time bi se dobila mogućnost većeg obrta životinja u tovilištu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)