Pregled bibliografske jedinice broj: 211087
Različit udio toplinski obrađenog stočnog graška u tovu pilića
Različit udio toplinski obrađenog stočnog graška u tovu pilića // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 47 (2005), 1; 11-18 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 211087 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Različit udio toplinski obrađenog stočnog graška u
tovu pilića
(Different portion of thermally treated fodder pea
in chickens fettening)
Autori
Domaćinović, Matija ; Steiner, Zdenko ; Šperanda, Marcela ; Canecki, Katica ; Steiner, Zvonimir
Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 47
(2005), 1;
11-18
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
pilići brojleri ; grašak ; hranidba ; ekstrudiranje
(broiler chickens ; pea ; feeding extruding)
Sažetak
Budući da stočni grašak kao krupnozrna leguminozasadrži nekoliko antinutritivnih tvari u malim količinama, u sirovom stanju nije pogodan u većim koncentracijama kao komponenta za hranjenje peradi. Cilj istraživanja bio je usporediti 30%, odnosno 60% izobjelančevinaste zamjene sojine sačme i toplinski obrađenog stočnog graška u kompletnim krmnim smjesama tovnih pilića. Završna tjelesna masa pilića pokazuje da su pilići pokusnih skupina na kraju pokusa bili za 14, 6% u P1 i 15, 3% u P2 skupini bilji od pilića kontrolne skupine, a razlike su statistički visoko opravdane (P<0, 01). Drugi praćeni pokazatelj, prosječni dnevni prirast, tijekom pojedinih razdoblja tova potvrdio je također visoko značajne (P<0, 01) bolje priraste pilića pokusnih skupina 1 i 2 u odnosu na piliće kontrolne skupine. Glede potrošnje hrane i konverzije hrane, zabilježene su također značajno bolje vrijednosti u pilića pokusnih skupina prema pilićima kontrolne skupine. Tako je dnevna konzumacija hrane bila veća u prvom razdoblju tova od 25, 5% u pokusnoj 1 do 8, 9% u pokusnoj 2 skupini, uz bolju konverziju hrane u istim pokusnim skupinama, za 6, 7%, odnosno 5, 3%. Kakvoća pilećih trupova dobivenih rasjecanjem, pokazala je veće vrijednosti relativnog udjela prsa i abdominalne masti u pilića pokusne 2 skupine, statistički visoko značajne (P<0, 01) prema kontrolnoj skupini, a statistički značajne (P<0, 05)manje vrijednosti za parametre batak i nadbatak, te krila. Analizom kemijskog sastava crvenog mesa pilića, potvrđena je bolja nutritivna vrijednost mesa u pokusnoj 2 skupini, s tim da utvrđene pozitivne razlike pokusne skupine nisu bile statistički značajne (P>0, 05).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
0079050
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Zvonimir Steiner
(autor)
Matija Domaćinović
(autor)
Marcela Šperanda
(autor)
Zdenko Steiner
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRINDEX Humanities Index
- CAB Abstract
- Agricola