Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 211087

Različit udio toplinski obrađenog stočnog graška u tovu pilića


Domaćinović, Matija; Steiner, Zdenko; Šperanda, Marcela; Canecki, Katica; Steiner, Zvonimir
Različit udio toplinski obrađenog stočnog graška u tovu pilića // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 47 (2005), 1; 11-18 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 211087 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Različit udio toplinski obrađenog stočnog graška u tovu pilića
(Different portion of thermally treated fodder pea in chickens fettening)

Autori
Domaćinović, Matija ; Steiner, Zdenko ; Šperanda, Marcela ; Canecki, Katica ; Steiner, Zvonimir

Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 47 (2005), 1; 11-18

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
pilići brojleri ; grašak ; hranidba ; ekstrudiranje
(broiler chickens ; pea ; feeding extruding)

Sažetak
Budući da stočni grašak kao krupnozrna leguminozasadrži nekoliko antinutritivnih tvari u malim količinama, u sirovom stanju nije pogodan u većim koncentracijama kao komponenta za hranjenje peradi. Cilj istraživanja bio je usporediti 30%, odnosno 60% izobjelančevinaste zamjene sojine sačme i toplinski obrađenog stočnog graška u kompletnim krmnim smjesama tovnih pilića. Završna tjelesna masa pilića pokazuje da su pilići pokusnih skupina na kraju pokusa bili za 14, 6% u P1 i 15, 3% u P2 skupini bilji od pilića kontrolne skupine, a razlike su statistički visoko opravdane (P<0, 01). Drugi praćeni pokazatelj, prosječni dnevni prirast, tijekom pojedinih razdoblja tova potvrdio je također visoko značajne (P<0, 01) bolje priraste pilića pokusnih skupina 1 i 2 u odnosu na piliće kontrolne skupine. Glede potrošnje hrane i konverzije hrane, zabilježene su također značajno bolje vrijednosti u pilića pokusnih skupina prema pilićima kontrolne skupine. Tako je dnevna konzumacija hrane bila veća u prvom razdoblju tova od 25, 5% u pokusnoj 1 do 8, 9% u pokusnoj 2 skupini, uz bolju konverziju hrane u istim pokusnim skupinama, za 6, 7%, odnosno 5, 3%. Kakvoća pilećih trupova dobivenih rasjecanjem, pokazala je veće vrijednosti relativnog udjela prsa i abdominalne masti u pilića pokusne 2 skupine, statistički visoko značajne (P<0, 01) prema kontrolnoj skupini, a statistički značajne (P<0, 05)manje vrijednosti za parametre batak i nadbatak, te krila. Analizom kemijskog sastava crvenog mesa pilića, potvrđena je bolja nutritivna vrijednost mesa u pokusnoj 2 skupini, s tim da utvrđene pozitivne razlike pokusne skupine nisu bile statistički značajne (P>0, 05).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0079050

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Domaćinović, Matija; Steiner, Zdenko; Šperanda, Marcela; Canecki, Katica; Steiner, Zvonimir
Različit udio toplinski obrađenog stočnog graška u tovu pilića // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 47 (2005), 1; 11-18 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Domaćinović, M., Steiner, Z., Šperanda, M., Canecki, K. & Steiner, Z. (2005) Različit udio toplinski obrađenog stočnog graška u tovu pilića. Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 47 (1), 11-18.
@article{article, author = {Doma\'{c}inovi\'{c}, Matija and Steiner, Zdenko and \v{S}peranda, Marcela and Canecki, Katica and Steiner, Zvonimir}, year = {2005}, pages = {11-18}, keywords = {pili\'{c}i brojleri, gra\v{s}ak, hranidba, ekstrudiranje}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {47}, number = {1}, issn = {0023-4850}, title = {Razli\v{c}it udio toplinski obra\djenog sto\v{c}nog gra\v{s}ka u tovu pili\'{c}a}, keyword = {pili\'{c}i brojleri, gra\v{s}ak, hranidba, ekstrudiranje} }
@article{article, author = {Doma\'{c}inovi\'{c}, Matija and Steiner, Zdenko and \v{S}peranda, Marcela and Canecki, Katica and Steiner, Zvonimir}, year = {2005}, pages = {11-18}, keywords = {broiler chickens, pea, feeding extruding}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {47}, number = {1}, issn = {0023-4850}, title = {Different portion of thermally treated fodder pea in chickens fettening}, keyword = {broiler chickens, pea, feeding extruding} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRINDEX Humanities Index
  • CAB Abstract
  • Agricola





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font