Pregled bibliografske jedinice broj: 21088
Korelacija reoloških svojstava i temperature smrzavanja kaše jabuke
Korelacija reoloških svojstava i temperature smrzavanja kaše jabuke // 3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / Vladimir Marić i dr. (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 21088 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Korelacija reoloških svojstava i temperature smrzavanja kaše jabuke
(Correlation between rheological properties and freezing temperature of apple puree)
Autori
Pozderović, Andrija ; Moslavac, Tihomir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
/ Vladimir Marić i dr. - Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998
Skup
3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.06.1998. - 12.06.1998
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
reološka svojstva; kaša jabuke; niske temperature; temperatura smrzavanja; diferencijalna termička analiza-DTA
(rhelogical properties; apple puree; low temperatures; freezing temperature; differential thermal analysis-DTA)
Sažetak
Reolo{ka svojstva hrane kod niskih temperatura a posebno u fazi smrzavanja zna~ajna su zbog provedbe i unapre|enja procesa smrzavanja hrane. Do sada su provedena brojna istra`ivanja reolo{kih svojstava hrane kod niskih temperatura ali ne i u fazi smrzavanja nakon po~etne temperature smrzavanja. Na{a prethodna istra`ivanja su pokazala da u toj fazi reolo{ka svojstva hrane ovise o brzini hla|enja, udjelu suhe tvari i brzini smicanja. U ovom radu je istra`ivana korelacija reolo{kih svojstava i temperature smrzavanja ka{e jabuke. Istra`ivanja su provedena s ka{om jabuke razli~itog udjela suhe tvari kod razli~itih brzina smicanja i brzina hla|enja. Reolo{ka svojstva su odre|ena rotacijonim viskozimetrom s rashladnom jedinicom. Temperatura smrzavanja je odre|ena diferencijalnom termi~kom analizom - DTA. Rezultati su pokazali korelaciju izme|u udjela suhe tvari ka{e jabuke, temperature smrzavaja i reolo{kih svojstava.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek