Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 210855

Kakvoća dehidratiranih ploški jabuke u ovisnosti o primjenjenom postupku blanširanja


Ćurić, Maja
Kakvoća dehidratiranih ploški jabuke u ovisnosti o primjenjenom postupku blanširanja, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 210855 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kakvoća dehidratiranih ploški jabuke u ovisnosti o primjenjenom postupku blanširanja
(Quality of dehydrated apple slices in relation to the blanching method used)

Autori
Ćurić, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
03.03

Godina
2005

Stranica
59

Mentor
Lelas, Vesna

Neposredni voditelj
Rimac Brnčić, Suzana

Ključne riječi
jabuka; osmodehidratacija; fenolni spojevi
(apple; osmodehydratation; phenolic compaunds)

Sažetak
Jabuka je jedna od najčešće konzumiranih vrsta voća. Zauzima značajno mjesto u prehrani budući da je bogat izvor monosaharida, minerala, prehrambenih vlakana te različitih biološki aktivnih spojeva, kao što su vitamin C (askorbinska kiselina) i fenolni spojevi. U porastu je interes konzumenata za prirodnim i ukusnim procesiranim voćem, ne samo kao važnim sastojkom pri proizvodnji sladoleda, cerealija, mliječnih proizvoda te u pekarsko-slastičarskoj industriji, već i kao konačnim proizvodom. U zadnje vrijeme, osmotsko tretiranje voća je predmet brojnih istraživanja kao prikladnog procesa za unapređenje nutritivnih i organoleptičkih karakteristika proizvoda, produženja trajnosti proizvoda kao i poboljšanje ekonomičnosti postupka dehidratacije. Cilj ovoga rada bio je ispitati utjecaj osmotske dehidratacije na nutritivna i senzorska svojstva ploški jabuke Idared provedene u otopinama s različitim koncentracijama šećera (20%, 30% i 40%) uz dodatak inulina odnosno sorbitola.Određen je kemijski sastav u svježim, blanširanim i osušenim jabukama (udio suhe tvari, udio prirodnog i ukupnog inverta, udio saharoze, udio vitamina C, kiselost).Sastav i udjel fenolnih spojeva određen je tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC). Najzastupljeniji fenolni spoj određen u jabuci je klorogenska kiselina. Najbolja senzorska svojstva pokazale su ploške jabuke blanširane u 30%-tnoj otopini šećera i 0, 1% limunske kiseline.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058021

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Suzana Rimac Brnčić (mentor)

Avatar Url Vesna Lelas (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ćurić, Maja
Kakvoća dehidratiranih ploški jabuke u ovisnosti o primjenjenom postupku blanširanja, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Ćurić, M. (2005) 'Kakvoća dehidratiranih ploški jabuke u ovisnosti o primjenjenom postupku blanširanja', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\'{C}uri\'{c}, Maja}, year = {2005}, pages = {59}, keywords = {jabuka, osmodehidratacija, fenolni spojevi}, title = {Kakvo\'{c}a dehidratiranih plo\v{s}ki jabuke u ovisnosti o primjenjenom postupku blan\v{s}iranja}, keyword = {jabuka, osmodehidratacija, fenolni spojevi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\'{C}uri\'{c}, Maja}, year = {2005}, pages = {59}, keywords = {apple, osmodehydratation, phenolic compaunds}, title = {Quality of dehydrated apple slices in relation to the blanching method used}, keyword = {apple, osmodehydratation, phenolic compaunds}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font